Ειδήσεις

Κέλλας: Κυβερνητικός παραλογισμός μία τέτοια απόφαση


ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ

Το θέμα των “επιπτώσεων στην οικονομία αλλά και στην κοινωνία από τον αποκλεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες”, φέρνουν στη βουλή, με ερώτησή τους προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας, κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Έφη Αχτσιόγλου και Δημήτρη Παπαδημητρίου, βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, – με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Δωδεκανήσων, κ. Μάνο Κόνσολα-.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνουν λόγο «για “θυσία” των ελεύθερων επαγγελματιών, στον βωμό της παραμονής της Κυβέρνησης στην εξουσία, με κάθε κόστος, αφού η κυοφορούμενη εξαίρεση τους, από τη δυνατότητα ένταξης στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, είναι δεδομένο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την εθνική οικονομία, ενώ θα οδηγήσει στο περιθώριο και σε “ξαφνικό” επαγγελματικό θάνατο χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες».

Επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι μέσα από αυτή την εξέλιξη, “όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν χρέη προς τις τράπεζες που αδυνατούν να τα αποπληρώσουν, θα έχουν πλέον να κάνουν με τα funds  και με την απειλή κατασχέσεων, ενώ όσοι έχουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα οδηγηθούν σε περιθωριοποίηση, «ξαφνικό» επαγγελματικό θάνατο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές και αστικές ευθύνες”.

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν παράλληλα πως “ο αποκλεισμός των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού στερεί έσοδα από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, έσοδα που θα μπορούσαν να προέλθουν από ένα νέο διακανονισμό μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Τη στιγμή, μάλιστα, που τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ και τα χρέη προς την εφορία τα 90 δις ευρώ, η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από τη δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, καθιστά οριστικά ανείσπρακτα αυτά τα ποσά.

Ανάλογη απώλεια εσόδων θα υπάρξει από τον επαγγελματικό θάνατο χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών που θα δουν τα ΑΦΜ τους να αδρανοποιούνται και να μην έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το επάγγελμά τους”.

Αναλυτικά τα ερωτήματα των βουλευτών προς τους αρμόδιους Υπουργούς:

  1. Εάν ισχύουν οι διαρροές για τον αποκλεισμό των ελεύθερων επαγγελματιών από την ένταξή τους στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού για χρέη που έχουν προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.
  2. Εάν η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει τις επιπτώσεις στην εθνική οικονομία, στα δημόσια έσοδα αλλά και τις κοινωνικές συνέπειες από μια τέτοια εξέλιξη.
Προηγούμενο άρθρο Ψήφισμα Κοσμητείας Πολυτεχνικής Σχολής Π.Θ
Επόμενο άρθρο Κάλεσμα πικετοφορίας από το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας