Ειδήσεις

Κέλλας σε Αποστόλου: Δώστε κίνητρα στους νέους αγρότες


Ìüíç óõæÞôçóç êáé øÞöéóç åðß ôçò áñ÷Þò, ôùí Üñèñùí êáé ôïõ óõíüëïõ ôïõ ó÷åäßïõ íüìïõ ôïõ Õðïõñãåßïõ Õãåßáò «ÐñïóáñìïãÞ ôçò åëëçíéêÞò íïìïèåóßáò ðñïò ôçí Ïäçãßá 2014/40/ÅÅ ôïõ Åõñùðáúêïý Êïéíïâïõëßïõ êáé ôïõ Óõìâïõëßïõ ôçò 3çò Áðñéëßïõ 2014 ãéá ôçí ðñïóÝããéóç ôùí íïìïèåôéêþí, êáíïíéóôéêþí êáé äéïéêçôéêþí äéáôÜîåùí ôùí êñáôþí-ìåëþí ó÷åôéêÜ ìå ôçí êáôáóêåõÞ, ôçí ðáñïõóßáóç êáé ôçí ðþëçóç ðñïúüíôùí êáðíïý êáé óõíáöþí ðñïúüíôùí êáé ôçí êáôÜñãçóç ôçò Ïäçãßáò 2001/37/ÅÊ (áñéèì. L 127/1 ôçò 29.4.2014), üðùò ôï ÐáñÜñôçìá ÉÉ ôçò Ïäçãßáò áõôÞò ôñïðïðïéÞèçêå ìå ôçí êáôʼ åîïõóéïäüôçóç åêäïèåßóá Ïäçãßá 2014/109/ÅÅ ôçò ÅðéôñïðÞò ôçò 10çò Ïêôùâñßïõ 2014 ãéá ôçí ôñïðïðïßçóç ôïõ ÐáñáñôÞìáôïò ÉÉ ôçò Ïäçãßáò 2014/40/ÅÅ ôïõ Åõñùðáúêïý Êïéíïâïõëßïõ êáé ôïõ Óõìâïõëßïõ ìå ôç èÝóðéóç ôçò âéâëéïèÞêçò ôùí åéêïíïãñáöéêþí ðñïåéäïðïéÞóåùí ðïõ ðñÝðåé íá ÷ñçóéìïðïéïýíôáé ãéá ôá ðñïúüíôá êáðíïý, êáèþò êáé Üëëåò óõíáöåßò äéáôÜîåéò», ÐÝìðôç 8 Óåðôåìâñßïõ 2016. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Το θέμα “της ενεργοποίησης των κοινοτικών κινήτρων υπέρ των νέων αγροτών”, φέρνουν στη βουλή, με ερώτηση τους προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου, – με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ν. Πέλλας, κ. Γιώργο Καρασμάνη – , βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επικρίνουν την ηγεσία του Υπ.ΑΑΤ, “καθώς για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά καταβλήθηκε η ενιαία κοινοτική ενίσχυση, χωρίς το υπουργείο να κάνει χρήση της δυνατότητας που παρέχεται από την κοινοτική νομοθεσία για αύξηση της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών.”

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε αποφασισθεί και ανακοινωθεί επισήμως στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών (ΠΕΝΑ) το Νοέμβριο του 2014 από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ακόμη οι ερωτώντες βουλευτές, παραθέτουν μια σειρά συγκριτικών στοιχείων, αναφορικά με τα κίνητρα και τις ενισχύσεις, που δόθηκαν στους νέους αγρότες το 2014, επί Κυβερνήσεως ΝΔ, σε σχέση με τα αντίστοιχα της σημερινής Κυβέρνησης, “αναδεικνύοντας την πλήρη απραξία των σημερινών Κυβερνώντων”.

Αναλυτικά τα συγκριτικά στοιχεία:

  • Επί ΝΔ, τέθηκε σε πρώτη προτεραιότητα η υλοποίηση από το 2015 ενός ακόμη προγράμματος με την είσοδο άλλων 16.000 νέων αγροτών στο ανθρώπινο δυναμικό της ελληνικής γεωργίας, προϋπολογισμού 241 εκατ. ευρώ (το 2% των κονδυλίων του Εθνικού μας Φακέλου), ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, καθυστέρησε η προκήρυξή του, κατά δύο χρόνια και μειώθηκε ο αριθμός των δικαιούχων σε 12.000, διατηρώντας τον προϋπολογισμό που η ΝΔ υπέβαλλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Επί ΝΔ, έγινε η εκκίνηση για αξιοποίηση 466 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση 500 νέων σχεδίων βελτίωσης αγροτικών εκμεταλλεύσεων για τους νέους αγρότες. Μέτρο, το οποίο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν το έχουν προκηρύξει μέχρι σήμερα, αρκούμενοι σε υποσχέσεις και αόριστες ανακοινώσεις περί προκήρυξής του στις αρχές της επόμενης χρονιάς.
  • Επί ΝΔ, εντάχθηκαν για πρώτη φορά στα χρονικά επιπλέον 3.224 επιλαχόντες για τους νέους αγρότες, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των ενταγμένων στο πρόγραμμα σε 12.000 με συνολική ενίσχυση 194 εκατ. ευρώ.
  • Επί ΝΔ, προχώρησαν οι πληρωμές ενισχύσεων στους νέους αγρότες με πρωτόγνωρους ρυθμούς, σε σχέση με το παρελθόν.
  • Επί ΝΔ, το σύνολο των 12.000 δικαιούχων νέων αγροτών είχε λάβει την πρώτη δόση (70%) της δικαιούμενης ενίσχυσης.
  • Επί ΝΔ, ξεμπλόκαραν οι αιτήσεις άλλων 2.702 δικαιούχων νέων αγροτών του προγράμματος του 2009.
  • Επί ΝΔ, κατανεμήθηκαν σε 12.852 νέους αγρότες – που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα από το 2011 και μετά και δεν κατείχαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης – 30.783,99 δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα δικαιωμάτων του 2013, συνολικής αξίας 16.931.194,50 ευρώ.
  • Επί ΝΔ, υποστηρίξαμε ένθερμα τις προτάσεις, για επιπλέον κίνητρα στους νέους αγρότες. Κίνητρα, που είχαν να κάνουν με τη χορήγηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων χαμηλότοκων ή και άτοκων δανείων σε νέους αγρότες, την εξαίρεσή τους από το ποσοστό 10% των επενδύσεων για τις δαπάνες αγοράς γης και την προώθηση προγραμμάτων ανταλλαγής επισκέψεων για μεταφορά τεχνογνωσίας, αγροτικών πρακτικών και εμπειριών μεταξύ των νέων αγροτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Επί ΝΔ, στηρίχθηκαν έμπρακτα οι νέοι αγρότες κάτω των 40 ετών με «μπόνους» 25% επί της αξίας των δικαιωμάτων ενισχύσεων από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ και για μια πενταετία.
  • Επί ΝΔ, ενεργοποιήθηκε η προαιρετική δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας.

Ακολουθούν τα ερωτήματα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

  1. Πότε επιτέλους θα ενεργοποιήσετε την δυνατότητα των κοινοτικών διατάξεων, για τους νέους αγρότες ηλικίας μέχρι 40 ετών, για αύξηση, της αξίας των ατομικών τους δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, μέχρι το ανώτατο ύψος του δικαιώματος κάθε Περιφέρειας;
  2. Για ποιους λόγους δεν αξιοποιήσατε μέχρι σήμερα αυτό το αναπτυξιακό εργαλείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς όφελος των νέων αγροτών της πατρίδας μας;
  3. Πότε σκοπεύετε να προκηρύξετε το αντίστοιχο μέτρο για τα σχέδια βελτίωσης προς όφελος των νέων αγροτών, το οποίο ούτε για διαβούλευση δεν το έχετε θέσει μέχρι σήμερα;
Προηγούμενο άρθρο Εγκαινιάστηκε η δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο
Επόμενο άρθρο Εργαστήρι ενίσχυσης συναισθηματικής νοημοσύνης για παιδιά δημοτικού