Ειδήσεις

Χαρακόπουλος:Η Άγκυρα να τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο μεταναστευτικό


 

«Το ζήτημα των ευρωπαϊκών εξωτερικών συνόρων σε συνδυασμό με τις ογκούμενες μεταναστευτικές ροές είναι για την Ελλάδα ζήτημα ζωτικής σημασίας. Η Ελλάδα με το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων της να είναι θαλάσσια, συνιστά, όπως η Ιταλία και η Μάλτα, μια ευάλωτη πύλη για την εισροή όσων προσφύγων ή μεταναστών επιθυμούν να διέλθουν μέσω της χώρας μας στην ηπειρωτική Ευρώπη», τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών συνόρων, κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των κρατών-μελών της ΕΕ (COSAC) στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Ο κ. Χαρακόπουλος καυτηρίασε το γεγονός ότι «το προηγούμενο διάστημα αρκετά κράτη-μέλη συμπεριφέρθηκαν με γνώμονα το στενά θεωρούμενο εθνικό συμφέρον. Φράχτες υψώθηκαν, υποχρεώσεις μετεγκατάστασης δεν εκπληρώθηκαν, ενώ ελήφθησαν πρωτοβουλίες οι οποίες αποβλέπουν στο να δημιουργηθούν νήσοι Έλις στο νότο της Ευρώπης. Όλα αυτά δημιουργούν βαθιές ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, απειλούν με κοινωνικό χάος χώρες όπως η Ελλάδα και ωφελούν ακραίες πολιτικές απόψεις και κινήσεις».

Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «απαιτείται πίεση προς την Άγκυρα να τηρήσει τα συμπεφωνημένα, καθώς μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα εκδηλώνεται μια σαφής τάση προς ολοκληρωτικές πρακτικές με συλλήψεις βουλευτών, δημοσιογράφων και πολιτών, ενώ η απόσταση με την ΕΕ διευρύνεται επικίνδυνα». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι «ζητάμε την άμεση συμμόρφωση στα συμφωνηθέντα για την μετεγκατάσταση των μεταναστών και βεβαίως χαιρετίζουμε την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής- Ακτοφυλακής».

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ

Ο κ. Χαρακόπουλος έκανε παρέμβαση και στην θεματική ενότητα για την Ενεργειακή ‘Ένωση τονίζοντας ότι «μια σειρά από αρνητικές εξελίξεις στο γεωπολιτικό ορίζοντα της ΕΕ καθιστούν περισσότερο αναγκαία τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας. Έχουμε τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στα ανατολικά της χώρας, αλλά και την διολίσθηση της Τουρκίας σε έναν αντιδημοκρατικό αυταρχισμό. Επομένως, η ΕΕ πρέπει να είναι ανοιχτή απέναντι σε κάθε πρόταση που διασφαλίζει την ενεργειακή της επάρκεια χωρίς εξαρτήσεις και την αποφυγή δυσμενών για την Ευρώπη απειλών ή εκβιασμών.

Η Ελλάδα, η οποία λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει κομβικό ρόλο στο σχεδιασμό του ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης, είναι σαφώς υπέρ όλων των επιλογών που κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Και γι’ αυτό εκτός από τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ θεωρούμε ως πολύ σημαντική τη στήριξη του σχεδίου για την κατασκευή του αγωγού IGI Poseidon, ο οποίος θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Ισραήλ αλλά και της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρώπη μέσω υποθαλάσσιου τμήματος Ελλάδας-Ιταλίας.

Τα οφέλη από την προώθηση αυτού του προγράμματος είναι προφανή».

Απαντώντας ονομαστικά στον κ. Χαρακόπουλο και στον Κύπριο βουλευτή κ. Άγγελο Βότση που επίσης έθεσε το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μάρος Σέφκοβιτς έκανε λόγο για «πολύ σημαντικά κοιτάσματα που συνιστούν ένα νέο πλούτο», ενώ εξέφρασε την ευχή να είναι «κοιτάσματα για την ειρήνη στην Κύπρο».

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Ποσό 486.771 στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για δαπάνες και αντιμισθίες
Επόμενο άρθρο Κέλλας σε Αποστόλου: Ανανεώστε τις συμβάσεις των εργαζομένων στο ΠΕΓΕΑΛ