Ειδήσεις

Μάξιμος : Δεν είναι για πανηγυρισμούς οι εξελίξεις στο ελληνικό γιαούρτι Τσεχίας


«Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης –έστω και καθυστερημένη- να θέσει στους αρμοδίους Επιτρόπους το ζήτημα της παραγωγής “ελληνικού γιαουρτιού” από την Τσεχία, ελπίζοντας ωστόσο ότι δεν γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού ή υπό το φόβο της αποκάλυψης της αναντιστοιχίας λόγων και έργων στη βουλή για το συγκεκριμένο θέμα!».

Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση, από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της είδησης περί νέας επιστολής της πολιτικής του ηγεσίας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα της παραγωγής και διακίνησης εντός της ΕΕ γιαουρτιού από την Τσεχία που θα βαφτίζεται “ελληνικό”.

Όπως σημειώνει ο κ. Χαρακόπουλος «μετά την ερώτησή μου (21.10.16) και το αίτημα κατάθεσης στη Βουλή  όλης της αλληλογραφίας του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Επίτροπο κ. Andriukaitis, για την απάντηση του οποίου σχετικά με την παραγωγή “ελληνικού γιαουρτιού” από την Τσεχία ο κ. Αποστόλου είχε εκδώσει πανηγυρικό Δελτίο Τύπου στις 27.09.16 με τίτλο “Θετικές εξελίξεις για το όνομα της φέτας και το ελληνικό γιαούρτι”, πληροφορούμαστε ότι αναγκάστηκε να αποστείλει νέα επιστολή αναγνωρίζοντας τις “γκρίζες ζώνες” που επισημάναμε. Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας για τις πληροφορίες ότι η Επιτροπή στην απάντησή της προσανατολίζεται να δεχθεί τον χαρακτηρισμό “γιαούρτι ελληνικού τύπου” ή “ελληνικής συνταγής” ή “ελληνικού τρόπου-στιλ”, όπως αυτά που προτίθεται να παράγει η Τσεχία. Ας ελπίσουμε ότι η εκ των υστέρων αντίδραση, μετά την αρχική πανηγυρική δήλωση Αποστόλου, θα φέρει αποτελέσματα».

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη συνάντησή του στις Βρυξέλλες (18.10.16) ο κ. Χαρακόπουλος ενημερώθηκε από τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη για την αναντιστοιχία που υπήρχε στην πανηγυρικών τόνων δήλωση του κ. Αποστόλου όσον αφορά τη απάντηση του Επιτρόπου για την παραγωγή ελληνικού γιαουρτιού από την Τσεχία σε σχέση με την απάντηση που ο Έλληνας ευρωβουλευτής έλαβε από τον κ. Andriukaitis σε ανάλογη ερώτησή του.

Κατόπιν τούτων, ο Θεσσαλός πολιτικός, ζήτησε επισήμως να κατατεθεί η πλήρης αλληλογραφία και όχι μέρος αυτής -όπως έπραξε ο κ. Αποστόλου- του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Επίτροπο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγωγή και διακίνηση εντός της ΕΕ “μαϊμού” ελληνικού γιαουρτιού από την Τσεχία με έγκριση των ευρωπαϊκών αρχών.

 

Προηγούμενο άρθρο Κ. Αγοραστός : Ριζοσπαστικές κινήσεις με την Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή
Επόμενο άρθρο Συνάντηση του Γεωπονικού Συλλόγου με τον Περιφερειάρχη