Ειδήσεις

Περονόσπορος πλήττει τις καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου


Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του περονόσπορου και την μετάδοση του.

Διαπιστώσεις: Την εμφάνιση του έκανε ο μύκητας μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις του φθινοπώρου  στα Σερβωτά Τρικάλων και στους Νομούς Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, και Φθιώτιδας.

Συμπτώματα:

  1. Ακανόνιστου σχήματος περιοχές (κηλίδες λαδιού) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων οι οποίες γρήγορα αποκτούν καστανό-γκρίζο ή μαύρο χρώμα, ενώ
    στην κάτω επιφάνεια των φύλλων αναπτύσσονται υπόλευκες εξανθήσεις.
  2. Στους βλαστούς καστανές έως μαύρες ραβδώσεις με λευκή εξάνθηση.
  3. Στους καρπούς διάχυτες γκριζοπράσινες μέχρι καστανές βυθισμένες περιοχές,
    οι οποίες μπορούν να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον καρπό.

Συνθήκες ανάπτυξης: Ο παθογόνος μύκητας αρχίζει τον σχηματισμό εξανθήσεων όταν επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες και υψηλή σχετική υγρασία στο περιβάλλον των φυτών (υγρασία 80-95% και θερμοκρασίες 6-26o C, με άριστη 18-22ο C).

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με ψεκασμούς κάλυψης (καλό λούσιμο των φυτών), με κατάλληλα επιτρεπόμενα  και εκλεκτικά για τον περονόσπορο φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως Mancozeb, maneb, propineb, pyraclostrobin, azoxystrobin κ.ά. Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

 

ΚΛΑΔΟΣΠΟΡΙΟ

Διαπιστώσεις: Η εμφάνιση του παθογόνου  έγινε μετά τις βροχοπτώσεις του Φθινοπώρου στα θερμοκήπια με τομάτα των νομών Μαγνησίας Καρδίτσας Τρικάλων και Φθιώτιδας. Οι καιρικές συνθήκες πού επικρατούν είναι ευνοϊκές για τη ανάπτυξη του μύκητα και την μετάδοσή του.

Συστάσεις: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών να προστατεύσουν την καλλιέργεια τους με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά προϊόντα (propineb, thriophanatemethyl, difenoconazol tribasic copper sulfate, copper hydroxide).Επανάληψη του ψεκασμού μετά από 8 ημέρες.

ΠΡΟΣΟΧΗ:  Σε κάθε περίπτωση να τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για την αναλογία χρήσης, συνδυαστικότητα, τον κίνδυνο φυτοτοξικότητας το διάστημα μεταξύ τελευταίας επέμβασης και συγκομιδής και τα μέτρα προστασίας για την αποφυγή δηλητηριάσεων.

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται  για τις γεωργικές προειδοποιήσεις της τομάτας  να το δηλώσουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στην Υπηρεσία μας στην ηλεκτρονική διεύθυνση  email: fyto12@otenet.gr

Όλα τα δελτία μας υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο διαδίκτυο https://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/agricultural-warnings

 

O ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ α.α.

                                                  ΛΥΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Προηγούμενο άρθρο Επιμορφωτικά προγράμματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ασθένειες και εχθροί της καρυδιάς – Νέες φυτεύσεις