Ειδήσεις

Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό ΧΑΡΑ I


Μια νέα σημαντική δομή, για τα άτομα με αυτισμό, που έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει τις δομές κοινωνικής πρόνοιας στην πόλη της Λάρισας,  εγκαινιάστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας, από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και το δήμαρχο Λαρισαίων κ. Απόστολο Καλογιάννη.

Ο λόγος για το Κέντρο Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό «ΧΑΡΑ I», που βρίσκεται στην οδό Δημοκρατίας, στην συνοικία της Νεάπολης και ακριβώς δίπλα από το ξενώνα «Ελευθερία».

Το νέο κτίριο που κατασκευάστηκε, θα χρησιμοποιηθεί  ως κέντρο διημέρευσης των ατόμων με αυτισμό, τα οποία διαμένουν στον παρακείμενο ξενώνα «Ελευθερία» και ταυτόχρονα θα στεγάσει  τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας. Το έργο υλοποιήθηκε από το Δήμο Λαρισαίων, με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε απο τη Περιφέρεια, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007- 2013.

Ως μια ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, για τα άτομα με αυτισμό αλλά και συνολικά για την κοινωνία της Λάρισας, χαρακτηρίστηκαν τα εγκαίνια του κέντρου τόσο από περιφερειάρχη και δήμαρχο, όσο και από την πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας κ. Ερη Καλογεροπούλου.

Ειδικότερα,  περιφερειάρχης κ. Κ. Αγοραστός, σε δηλώσεις του τόνισε τα εξής:

Είναι μεγάλη μέρα σήμερα γιατί ένα έργο ανθρώπινο, ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες πολλών, παραδίδεται σε έναν Σύλλογο υγιή, δημιουργικό και δραστήριο. Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ είναι ότι όπου η κοινωνία ενώνει τις δυνάμεις της υπάρχουν θετικά αποτελέσματα. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων και ο Σύλλογος Γονέων – Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας ένωσαν τις δυνάμεις τους και πέτυχαν σε μια δύσκολη στιγμή να παραδίδουν ένα έργο ανθρώπινο και χρήσιμο. Ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2007-2013 με προϋπολογισμό 900.000 ευρώ, το οποίο κατασκευάστηκε σε  οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων. Εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι το γεγονός ότι το έργο είναι λειτουργικό και σ’ αυτό συμβάλει τα μέγιστα ο Σύλλογος. Έτσι συνεχίζεται το κοινωνικό έργο που ξεκίνησε μετά την πρωτοβουλία του δημοσιογραφικού οργανισμού Ελευθερία, του αείμνηστου κ. Τάκη Δημητρακόπουλου αλλά και της κας Δανάης Δημητρακοπούλου. Με συμμαχίες, με συνέργειες και με συλλογικότητα, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας μπορούμε να πετύχουμε πολλά και μεγάλα έργα για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλαν για να ολοκληρωθεί το αυτό το θεραπευτικό κέντρο που δίνει τη δυνατότητα να απαλύνουμε τον πόνο των ανθρώπων που βιώνουν μια φυσική και κοινωνική αδικία. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τους ανθρώπους αυτούς που τραβούν καθημερινά το δικό τους Γολγοθά».

Από τη πλευρά του ο κ. δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι η ολοκλήρωση του κτιρίου του Κέντρου Ημέρας Ατόμων με Αυτισμό, σηματοδοτεί την προσπάθεια που καταβάλει από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή για ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Όπως τόνισε ο κ. Καλογιάννης, η ολοκλήρωση του έργου, συμπληρώνει την προσπάθεια που έχει καταβληθεί και τις μαζί με αποφάσεις για τη  μεταστέγαση  του Σχολείου με μαθητές με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ)  αλλά και για την τη μεταφορά του  της σχολικής Μονάδας Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από τους Αγίους Αναργύρους στη Λάρισα.
Παράλληλα, η ολοκλήρωση του έργου, αναδεικνύει και την αναγκαιότητα των συνεργειών των φορέων της Αυτοδιοίκησης αλλά και της κοινωνίας στην κατεύθυνση της ενίσχυσης, της στήριξης και της ανακούφισης ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος Λαρισαίων και στη σημαντική στήριξη του δημοσιογραφικού οργανισμού «Ελευθερία» στην στήριξη του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας κ. Καλογεροπούλου, μίλησε με θερμά λόγια για τη συνεργασία με τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο Λαρισαίων, ενώ ευχαρίστησε και τον πρώην δήμαρχο κ. Κ. Τζανακούλη για τη συνεργασία με το Σύλλογο και το δημοσιογραφικό οργανισμό «Ελευθερία».

Στη λιτή  εκδήλωση μίλησε και η επιστημονική συνεργάτης του Συλλόγου κ. Φανη Μιδούχα, τονίζοντας ότι το Κέντρο Χαρά και ο Ξενώνας Ελευθερία, λειτουργούν στα πρότυπα αντίστοιχων ευρωπαιϊών δομών.

 

Το νέο κτίριο

Το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται στο ισόγειο και στον α’ όροφο ενώ στον β’ όροφο του νέου κτιρίου στεγάζονται τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας.

Η χωροθέτηση των χρήσεων σε αυτό είναι η εξής:

Ισόγειο: περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για ομαδικές συναντήσεις, γραφείο επιστημονικού υπεύθυνου, χώρους υγιεινής και κουζίνα με δυνατότητα χρήσης και από τα ίδια τα φιλοξενούμενα άτομα

1ος όροφος: περιλαμβάνει δύο αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης, ψυχοκινητικής, επικοινωνίας και εκπαίδευσης οι οποίες εξυπηρετούν τόσο ομαδικές όσο και ατομικές συνεδρίες.

Ο 2ος όροφος στεγάζει τα γραφεία του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό ν. Λάρισας και περιλαμβάνει αίθουσα συναντήσεων γονέων και ομάδων εργασίας, αίθουσα ατομικής συμβουλευτικής, γραφείο διοίκησης, λογιστήριο και  γραμματεία.

Στο υπόγειο του κτιρίου υπάρχουν βοηθητικοί χώροι (αποθήκες, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο).

Τα δύο κτίρια (παλιό και νέο) δεν βρίσκονται σε επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους κάτι που  θα γίνεται μόνο εξωτερικά μέσω του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου και με ξεχωριστές εισόδους.

Στον σχεδιασμό αλλά και κατά την κατασκευή του κτιρίου έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι κανόνες εξασφάλισης της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία καθώς και οι προδιαγραφές των κτιριακών υποδομών Μονάδων Ψυχοκινητικής Αποκατάστασης.

Στην εκδήλωση, παρέστησαν ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θαν. Νασιακόπουλος, εκπρόσωποι του Διοικητή της 1ης Στρατιάς, του Αρχηγού ΤΑ και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, αντιδήμαρχοι του Δήμου Λαρισαίων, στελέχη της Περιφέρειας και Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κλπ.

 

Προηγούμενο άρθρο Ιερατική Σύναξη στον Άγιο Γεώργιο Νικαίας
Επόμενο άρθρο Στη φάκα η σπείρα που έκλεβε ΑΤΜ Τραπεζών στη Θεσσαλία