Επίσκεψη Απ. Παπατόλια στο εργοστάσιο Ζάχαρης στη Λάρισα


 Επίσκεψη στο εργοστάσιο Ζάχαρης στη Λάρισα πραγματοποίησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Απόστολος Παπατόλιας όπου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τη διοίκηση και τους εργαζόμενους για τις συνθήκες  που επικρατούν σήμερα στο εργοστάσιο και την προοπτική του ως κέντρου συγκέντρωσης πλέονης παραγωγής, τυποποίησης  και διανομής του προϊόντος σε όλη τη χώρα.

 Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους σε ότι αφορά το τελικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του εργοστασίου, το οποίο, όπως επεσήμαναν, έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην παραγωγή ζάχαρης, η οποία περιορίζεται σε σημαντικό βαθμό σε επίπεδο χώρας. Οι εργαζόμενοι ζήτησαν να ληφθούν μέτρα ώστε να συνεχιστεί η παραγωγή ζαχαρότευτλων στο θεσσαλικό κάμπο και να επανέλθει στην αρχική του λειτουργία το εργοστάσιο από το 2013, καθώς  σύμφωνα με το ισχύον σχέδιο αναδιάρθρωσης δίνεται το δικαίωμα στον παραγωγό να σπέρνει ζαχαρότευτλα. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι ζήτησαν τη συνδρομή του υποψήφιου Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στο αγώνα τους, έτσι ώστε να μη μειωθεί περαιτέρω η Εθνική ποσόστωση, να επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο Ζάχαρης για να καλύψει την παραγωγή σε επίπεδο χώρας, καθώς και να επανέλθει η τευτλοκαλλιέργεια στο θεσσαλικό κάμπο.

Παράλληλα, άφησαν σοβαρές αιχμές για καή και αδιαφανή διαχείριση των πόρων που εξοικονομήθηκαν από την αποποίηση μέρους της Εθνικής ποσόστωσης.

Ο κ. Παπατόλιας από την πλευρά του υποστήριξε πως θα πρέπει αρχικά να μελετηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη των τευτλοπαραγωγών, εάν μέσα από τη συγκρότηση σοβαρών και αξιόπιστων Ομάδων Παραγωγών, μπορεί να ενταχθεί η τευτλοκαλλιέργεια σε προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, έτσι ώστε να καλυφθεί το μέρος της Εθνικής ποσόστωσης. Για το ίδιο ζήτημα, όπως ανακοίνωσε σύντομα θα έχει συνάντηση με τους τευτλοπαραγωγούς της Περιφέρειας.

Σε καμία περίπτωση, ανέφερε, δεν θα πρέπει να πληγεί η πρωτογενής παραγωγή της χώρας σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, τη στιγμή μάλιστα που το θεσσαλικό αυτό προϊόν έχει αποδεχθεί ότι διαθέτει πολύ καλή ποιότητα, κάτι που πιστοποιήθηκε από την ιδιαίτερα αυξημένη ζήτησή του, ακόμη και από τις μεγαλύτερες Βιομηχανίες παραγωγής επώνυμων προϊόντων, ως πρώτη ύλη.

Σε ό,τι αφορά το  προσωπικό του εργοστασίου, ο κ. Παπατόλιας , επεσήμανε την ανάγκη απρόσκοπτης χρηματοδότησης του προγράμματος του ΟΑΕΔ που είναι σε εξέλιξη.

Χαρακτήρισε το παράδειγμα του εργοστασίου Ζάχαρης ως παράδειγμα κακής δημόσιας διαχείρισης, απαξίωσης του Εθνικού παραγωγικού πλούτου και του πρωτογενούς τομέα, αλλά και κακού και πρόχειρου σχεδιασμού, που είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο του εργοστασίου, χωρίς να έχει διασφαλιστεί η μετατροπή του σε μονάδα βιαιθανόλης, παρά τις τότε επίσημες κυβερνητικές δεσμεύσεις και πρωθυπουργικές μεγαλοστομίες.

Δεσμεύτηκε ότι από τη θέση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, θα αγωνιστεί στην κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του εργοστασίου, προοπτική με την οποία συμφωνεί και η σημερινή διοίκηση του εργοστασίου, δεδομένης της υπολειτουργίαςτων υπολοίπων μεταποιητικών μονάδων, πλην του Πλατέος.. 

Προτεραιότητα για τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, όπως επεσήμανε στους εργαζόμενους του εργοστασίου αποτελεί η συνάντησή του το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, με τους τευτλοπαραγωγούς του θεσσαλικού κάμπου, ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες της αύξησης της τευτλοπαραγωγής.   

  

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Διώτη για παράνομη υπαίθρια Διαφήμιση
Επόμενο άρθρο Το ενδιαφέρον του Δήμου Λαρισαίων για τους Παιδικούς σταθμούς