Ειδήσεις

Μάξιμος από Βρυξέλλες : Ο χριστιανισμός, πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού


«Το μήνυμα της Ορθοδοξίας, μήνυμα αλληλεγγύης και καταλλαγής, είναι επίκαιρο, περισσότερο από ποτέ, σήμερα που δοκιμάζονται οι αρχές και οι αξίες της Ευρώπης στον τρόπο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης». Τα παραπάνω τόνισε ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτωντης Νέας Δημοκρατίας,βουλευτής Λαρίσης,κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος,μετά την τελετήεγκαινίων της έκθεσης«Άθως-Το Άγιον Όρος»που πρα γματοποιήθηκεστην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος είναι καιεισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτωντης Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, στην παρέμβασή του σημείωσε ακόμη τα εξής:

«Ο Χριστιανισμός υπήρξε ένας από τους τρεις πυλώνες τουευρωπαϊκού πολιτισμού. Ηχριστιανική παράδοση, το ρωμαϊκό δίκαιο και ο αρχαιοελληνικός πνευματικός πολιτισμός έβαλαν τα θεμέλια επί των οποίων υψώθηκε ο ευρωπαϊκός κόσμος. Αυτό συνιστά μια απαράγραπτη αλήθεια, που ο σύγχρονος Ευρωπαίος οφείλει ναμην λησμονεί, ιδιαίτερα σήμεραπου η ευρωπαϊκή ιδέα υπονομεύεται και αμφισβητείται ησυνοχήτης ΕΕ.Τέτοιες εποχές είναι απαραίτητοςοαναστοχασμόςτων βασικών αρχών και η εκ νέου προσέγγιση τωναπαρχώντου πολιτισμού μας, ώστε με ανανεωμένο το ευρωπαϊκό όραμα να χαράξουμε την πορεία προς το μέλλον.

Ως εκ τούτου, η πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας για τη διοργάνωση της έκθεσης για το οικουμενικό σύμβολο του ορθόδοξου κόσμου, το Άγιο Όρος, στις Βρυξέλλες, στην καρδιά της Ευρώπης,συμβάλει στην προβολή των κοινών μας πνευματικών αξιών. Και αυτό αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Το χάσμα που δημιουργήθηκε μετά το σχίσμα των Εκκλησιών και αποξένωσε τη δυτικήΕυρώπη με την Ορθόδοξη Ανατολή, σήμερα ανήκει στο παρελθόν, καθώς η Ορθοδοξία βρίσκει ενισχυμένη τη θέση της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και σε αυτό συνέβαλαν τόσο η είσοδος της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ όσο και η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη. Ελπίζουμε ότι πρωτοβουλίες σαν αυτήν με την έκθεση για το Άγιο Όρος θα έχουν σύντομα συνέχεια».

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας
Επόμενο άρθρο Οι αστυνομικοί τίμησαν τον Προστάτη τους Άγιο Αρτέμιο