Ειδήσεις

Δ. Κιλελέρ : Μνημόσυνο για τους 54 πατριώτες που εκτελέστηκαν


Μνημόσυνο για τους 54 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Οκτωβρίου 1943 τελέστηκε στη Γαλήνη και τον Πλατύκαμπο σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Κιλελέρ.

Ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος στη σύντομη ομιλία του κατέγραψε τα παρακάτω: “Σήμερα στο χώρο αυτό του μνημείου τιμάμε τους νεκρούς που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Οκτώβριο του 1943. Οι κάτοικοι του χωρίου βίωσαν εκείνη την ημέρα την αγριότητα των κατακτητών. Εκτελέστηκαν άμαχοι πολίτες, νέοι και γέροι. Θύματα στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας.  Εμείς σήμερα κάνουμε το ελάχιστο, τιμούμε τη μνήμη τους και αφήνουμε παρακαταθήκη στη νέα γενιά τη θυσία τους. Οι νέοι πρέπει να γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους και εμείς έχουμε χρέος να τη διδάξουμε. Γιατί μόνο οι λαοί που κρατούν ζωντανή τη μνήμη και την ιστορία προχωρούν με βήματα σταθερά στο μέλλον. Η δημοτική αρχή προτίθεται  να καταγράψει και να αναδείξει όλα τα ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της κατοχής σε όλα τα χωριά του Δήμου Κιλελέρ. Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να πράξουμε απέναντι στη μνήμη των νεκρών και στη νέα γενιά”.

Στη συνέχεια στο αίθριο του Γυμνασίου Πλατυκάμπου έγινε παρουσίαση εργασίας, κατόπιν έρευνας από μαθητές του γυμνασίου, στην τοπική ιστορία με θέμα «Τόποι ομαδικών εκτελέσεων σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ κατά την περίοδο της κατοχής». (Πλατύκαμπος, Ελευθέριο, Άγιοι Ανάργυροι, Μ. Μοναστήρι). Την φιλολογική επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο γυμνασιάρχης Πλατυκάμπου  Θεόδωρος Νταφούλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Νίκος Παπαδόπουλος και Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο αντιδήμαρχος Κω/νος Φιλιππούλης,  οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κιλελέρ Ρίζος Κομήτσας, Κλεάνθης Θεοδωρούλης, Γιώργος Σκρίμπας και Βασίλης Χατζούλης, οι πρόεδροι των Τ.Σ. Γαλήνης και Πλατυκάμπου Κω/νος Κατσικάρης και Δημήτρης  Καρατσίβος, ο εκπρόσωπος του Διοικητού της 1ης στρατιάς υπολοχαγός Αθανάσιος Δημόπουλος , ο εκπρόσωπος του διοικητή του ΑΤΑ σμηναγός Ιωάννης Μπαρλαγιάννης, η υποδιοικητής του ΑΤ Περιφέρειας Στέλλα Στράτου, εκπρόσωποι της ΠΟΑΕΑ Νίκαιας με επικεφαλής τον πρόεδρο Ι. Χονδρονάσιο, τοπικοί σύμβουλοι των Τ.Σ. Γαλήνης και Πλατυκάμπου, διευθυντές και διδάσκοντες των σχολείων Γαλήνης και Πλατυκάμπου, εκπρόσωποι συλλόγων και οργανώσεων, συγγενείς των θυμάτων και κάτοικοι της περιοχής.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Στις Βρυξέλλες για την Επιτροπή των Περιφερειών ο Κ. Αγοραστός
Επόμενο άρθρο Η Λάρισα τιμά την απελευθέρωσή της από την Γερμανική κατοχή