Ειδήσεις

Δ. Κιλελέρ : Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν


Μνημόσυνο στη μνήμη των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής έγινε στο χώρο του μνημείου στην πλατεία του Ελευθερίου του Δήμου Κιλελέρ. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση η νηπιαγωγός του νηπιαγωγείου Ελευθερίου κυρία Δ.  Πετρίδου στην ομιλία για το γεγονός ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“…Γυρίζουμε στις 24 Σεπτεμβρίου 1943, 73 χρόνια πίσω και θυμόμαστε την αντίσταση που πρόβαλαν οι κάτοικοι της περιοχής και τα πλήγματα που δέχτηκε ο γερμανικός στρατός. Τα αντίποινα των Γερμανών είχε την ατυχία να πληρώσει κυρίως το δικό μας χωριό και η γύρω περιοχή με την ομαδική εκτέλεση 43 αθώων πατριωτών, τους οποίους με τη βία πήραν και τους εκτέλεσαν στη Λάρισα. Τη θυσία αυτών των πατριωτών μνημονεύουμε σήμερα με ανάμικτα συναισθήματα λύπης, θαυμασμού και περηφάνιας.

Τέτοια μνημεία η Ελλάδα έχει πολλά σε διάφορα σημεία γιατί είχε την ατυχία να δοκιμάσει με τον πιο σκληρό τρόπο τη ναζιστική θηριωδία. Σήμερα όμως πολλά πράγματα έχουν αλλάξει…είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε ένας λαός δημοκρατικός, ένας λαός που θα υπερασπίζεται το δίκαιο και θα αγωνίζεται για τις πανανθρώπινες αξίες. Σήμερα εδώ από το Ελευθέριο, υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: «Αιωνία η μνήμη” σε όλους τους άδικα χαμένους συνανθρώπους μας, συζύγους, γονείς, αδελφούς, συγγενείς. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Ποτέ πια πόλεμος”. Υψώνουμε τη φωνή μας και λέμε: “Αφήστε τους λαούς να ζήσουν, ειρηνικά, αγαπημένοι και αδελφωμένοι. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατους αγωνιστές Έλληνες. Αιωνία η μνήμη στους αθάνατος αγωνιστές του Ελευθερίου».

Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στον χαιρετισμό του ανέφερε ενδεικτικά:

“Μαζευτήκαμε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών του Ελευθερίου που εκτελέστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής. Είναι χρέος μας να κρατήσουμε στο μυαλό μας τη θυσία αυτών των ανθρώπων και να τη μεταφέρουμε στη νέα γενιά, να θυμίσουμε στους νέους της πατρίδας μας ότι η θυσία τους δεν πήγε χαμένη, αυτοί οι νέοι ήταν το λίπασμα της ελευθερίας που όλοι απολαμβάνουμε σήμερα».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ν. Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κιλελέρ Θ.  Νασιακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Αθ. Παιδής, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Λαδόπουλος και Ν. Πουτσιάκας, ο πρόεδρος του ΔΣ του Δήμου Κιλελέρ Α. Βαρδακούλης , ο αντιδήμαρχος της Δ.Ε Πλατυκάμπου Κ. Χατζηκωνσταντίνου, ο δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κιλελέρ Χ. Χατζούλης, ο πρόεδρος της ΤΚ Ελευθερίου Η. Αράπης,  ο εκπρόσωπος του διοικητή του ΑΤΑ επισμηναγός Χ. Χατζής, ο πρόεδρος της ΠΟΑΕΑ Νίκαιας Γ. Χονδρονάσιος και μέλη του ΔΣ, τοπικοί σύμβουλοι του Ελευθερίου, συγγενείς των θυμάτων και πλήθος κόσμου.

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινά το Φροντιστήριο Κατηχητών
Επόμενο άρθρο Επιστολή της Νέας Λάρισας σε Αντιδήμαρχο καθαριότητας και Αντιπρόεδρο ΔΕΥΑΛ