Ειδήσεις

Μάξιμος : Κίνδυνος να χαθούν κονδύλια του Ταμείου Επιχειρηματικότητας!


«Σε ποιο επίπεδο απορρόφησης βρίσκονται τα προγράμματα του Ταμείου Επιχειρηματικότητας και αν υπάρχει τελικά κίνδυνος απώλειας των κονδυλίων» ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με ερώτηση που συνυπογράφει. Η ερώτηση με πρώτη υπογράφουσα την βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, απευθύνεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη και αναφέρει τα εξής:

«Σύμφωνα με την από 22.07.2016 απόφαση του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού παρατάθηκε η ημερομηνία ολοκλήρωσης των Δράσεων του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) («Ταμείο Εγγυοδοσίας» – «Νησιωτική-Τουριστική Επιχειρηματικότητα» και «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση») του ΕΤΕΑΝ μέχρι 31 Οκτωβρίου 2016. Με Δελτίο Τύπου το Υπουργείο ενημέρωσε, ότι από τον Ιανουάριο 2016 έως τις 15 Ιουλίου 2016 εγκρίθηκαν δάνεια ύψους 87,7 εκατ. ευρώ, τα εναπομείναντα αδιάθετα κεφάλαια είναι ύψους 50-60 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο η απορρόφησή τους μέχρι την ολοκλήρωση των δράσεων».

«Παράλληλα», τονίζεται στην ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ «μια σειρά από δημοσιεύματα αναφέρουν, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για την δημιουργία μιας Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα προκύψει από την συγχώνευση διαφορετικών εργαλείων και θεσμών, όπως το ΕΤΕΑΝ, βρίσκει τους θεσμούς αντίθετους και, ως εκ τούτου εγκαταλείπεται αυτή η ιδέα. Θυμίζουμε τις διάφορες δηλώσεις των στελεχών της Κυβέρνησης: αρχικά ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα δημιουργηθεί ως τα τέλη του καλοκαιριού του 2015, έπειτα ότι η λειτουργία της μετατέθηκε χρονικά για τα Χριστούγεννα του 2015 και στη συνέχεια για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Ο κ. Χαρίτσης, στις 25.07.2016, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι “θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη και αναβάθμιση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε έναν εθνικό αναπτυξιακό φορέα”».

Και οι βουλευτές της ΝΔ καταλήγουν στην ερώτησή τους ζητώντας να τους πληροφορήσει ο αρμόδιος υπουργός για το επίπεδο απορρόφησης των προγραμμάτων του ΤΕΠΙΧ και επίσης:

  • Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ποιες σχετικές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι σήμερα για την προετοιμασία της.
  • Ποιος είναι τελικά ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ και την ορθή και αποτελεσματική δημιουργία και διαχείριση σχετικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα.

 

Προηγούμενο άρθρο Νέοι χώροι για το 1ο Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο
Επόμενο άρθρο 5η Πανθεσσαλική Ορειβατική Συνάντηση στον Όλυμπο