Ειδήσεις

Μάξιμος : Ο κ. Πελεγρίνης αγνοεί το νόμο που φέρει τη σφραγίδα του!


Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του υφυπουργού Παιδείας κ. Θεοδόση Πελεγρίνη για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο υφυπουργός κ. Πελεγρίνης εξακολουθεί να αγνοεί τον νόμο που φέρει τη σφραγίδα του! Με βάση το νομοσχέδιο που εισηγήθηκε και έγινε νόμος του κράτους, όλα τα αμιγή ελληνικά σχολεία παύουν να λειτουργούν από το σχολικό έτος 2018-19. Τα περί διαλόγου με τις ελληνικές κοινότητες ακούγονται όμορφα, πλην όμως, ο νόμος για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση δεν προβλέπει εξαιρέσεις σε περίπτωση που η ομογένεια έχει αντίθετη γνώμη. Όπως, επίσης, παράδοξο είναι να θέτει χρονικό προσδιορισμό της υποχρεωτικής μετατροπής των ελληνικών σχολείων σε δίγλωσσα το 2018, όταν δεν μπορεί να διαβεβαιώσει για την επίτευξη διακρατικών συμφωνιών.

Όσον αφορά στα υφιστάμενα δίγλωσσα σχολεία στη Γερμανία, λυπούμαι που ακόμη και σήμερα δεν αντιλαμβάνεται την απαξία που αυτά έχουν στην ομογένεια. Φαίνεται ότι δεν άκουσε την εκπρόσωπό τους στην Επιτροπή, ούτε διάβασε τα υπομνήματά τους, τα οποία και καταθέσαμε στη βουλή.

Η θέση της Νέας Δημοκρατίας ήταν και είναι ξεκάθαρη: Στόχος μας είναι τα ποιοτικά δίγλωσσα σχολεία που δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση τόσο στη χώρα υποδοχής όσο και στην ημεδαπή.

Όλα αυτά τα αναδείξαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της συζήτησης και στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και στην Ολομέλεια της βουλής. Όπως, επίσης, αποκαλύψαμε και τη μεθόδευση των αποσπάσεων με επιμίσθιο, τη στιγμή που αποκλείονται εκπαιδευτικοί χωρίς επιμίσθιο. Οι επικλήσεις του “κρυφού επιμισθίου” στη Βαυαρία, τώρα που ανακαλούνται αποσπάσεις χωρίς επιμίσθιο σε διάφορες χώρες και κρατίδια της Γερμανίας, αποδεικνύουν ότι ήταν άλλοθι προκειμένου να υλοποιήσουν αποσπάσεις με επιμίσθιο, “κουρεύοντας” και τα τυπικά προσόντα γλωσσομάθειας!

Τέλος, θυμίζουμε στον υφυπουργό κ. Πελεγρίνη -ο οποίος, μετά τον αρνητή της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, απαξιώνει το Ολοκαύτωμα των Εβραίων- ότι πριν προτείνει διεκδίκηση αποζημιώσεων για τη Μικρασιατική Καταστροφή, όφειλε να γνωρίζει πως η όποια αξίωση έπαψε να υφίσταται με την Συμφωνία της Άγκυρας για την “Ελληνοτουρκική Φιλία”, του 1930, μεταξύ Βενιζέλου και Ατατούρκ. Ως εκ τούτου, ας μην καλλιεργεί ψευδείς προσδοκίες για άρτο. Αρκούν τα θεάματα… Και τέτοια προσφέρει άφθονα η κυβέρνηση που συμμετέχει!»

Προηγούμενο άρθρο Εξιχνιάσθηκε άμεσα ληστεία σε βάρος 85χρονου
Επόμενο άρθρο Επιμορφωτικό πρόγραμμα οργανώνει ο ΣΘΕΒ