Ειδήσεις

Μάξιμος : Ύβρις η άρνηση της Γενοκτονίας των Μικρασιατών


«Η σημερινή εκδήλωση δεν έχει μόνον τα χαρακτηριστικά μνημόσυνου. Δεν ερχόμαστε εδώ για να κλάψουμε για το παρελθόν. Η ιστορία δεν είναι μόνον παρελθόν, είναι παρόν και κυρίως μέλλον. Όποιος την αρνείται δεν κάνει μόνον επιστημονικό ατόπημα, αλλά κυρίως πολιτικό σφάλμα. Σήμερα, τιμούμε τη γενοκτονία των Ελλήνων Μικρασιατών, κυρίως διότι πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα, το οποίο ακόμη δεν έχει βρει τη δικαίωσή του. Και θα τη βρει, μόνον, αν το ίδιο το τουρκικό κράτος αποδεχθεί τη διάπραξη της γενοκτονίας». Τα παραπάνω υπογράμμισε ο τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ειδική συνεδρίαση της βουλής, στην οποία ήταν ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Μετά τη ομιλία του κ. Χαρακόπουλου, ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης πήρε το λόγο κατηγορώντας το στέλεχος της ΝΔ ότι προκαλεί και υπονομεύει την εθνική ενότητα για να εισπράξει την απάντηση ότι «προκλητικές είναι οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, ο οποίος ακόμη και τούτη τη στιγμή δεν έχει συναίσθηση της ζημίας που προκαλεί με τις απόψεις που διατυπώνει ως αρνητής της Γενοκτονίας στην εθνική υπόθεση της διεθνοποίησης του αιτήματος της Γενοκτονίας. Του υπουργού ο οποίος αφαίρεσε από την εξεταστέα και διδακτέα ύλη του βιβλίου της Ιστορίας τον Παρευξείνιο Ελληνισμό και τις αναφορές που υπάρχουν εκεί στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Θλίβομαι, διότι μέχρι στιγμής από πλευράς της Κυβέρνησης, και του υφυπουργού που μίλησε νωρίτερα και του υπουργού, δεν υπήρξε η αναφορά στη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, που η Βουλή σήμερα τιμά. Διολισθαίνοντας και αντί να χρησιμοποιούμε τον όρο “Γενοκτονία”, αν ομιλούμε απλά για “Καταστροφή” δεν υπηρετούμε την εθνική υπόθεση».

Ο κ. Χαρακόπουλος, προηγουμένως, είχε τονίσει ότι «όσοι διαστρεβλώνουν την αλήθεια, προσφέρουν κάκιστες υπηρεσίες, ταυτιζόμενοι με την τουρκική επιχειρηματολογία. Ο αρνητής της γενοκτονίας υπουργός Παιδείας, μια μέρα θα αποτελεί παρελθόν. Ωστόσο, η ζημία που προκάλεσε με τις απόψεις του στην εθνική υπόθεση της διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας είναι μεγάλη. Ο θύτης, το τουρκικό κράτος, θα τις επικαλείται για να αποσείσει τις ιστορικές του ευθύνες». Και πρόσθεσε ότι «η τελευταία πράξη της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας ήταν η σφαγή της Σμύρνης για την οποία βλάσφημα κάποιοι μίλησαν για ‘‘συνωστισμό’’. Τέτοιες απόψεις, είναι ύβρις στη μνήμη των σφαγιασθέντων άλλα και όσων επέζησαν των διωγμών και της προσφυγιάς».

 

Πρόσβαση στην εκπαίδευση στα προσφυγόπουλα

Ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ κατέληξε με αναφορά στην επικαιρότητα, λέγοντας ότι «η Ελλάδα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, παρά την οικονομική κρίση και σηκώνοντας μεγαλύτερο μέρος ευθύνης από εκείνο που της αναλογεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, οφείλει να προσφέρει τη δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση στα παιδιά των προσφύγων που είναι τα αθώα θύματα του πολέμου. Αντί, λοιπόν, για αφορισμούς προς τις τοπικές κοινωνίες που διατυπώνουν ανησυχίες, η κυβέρνηση οφείλει με συγκροτημένο σχέδιο να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα. Κάτι που έως σήμερα δεν έχει καταφέρει».

Προηγούμενο άρθρο Λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Βησσαρίωνος στο Δίλοφο
Επόμενο άρθρο Στη Θεσσαλονίκη συνεδριάζει το ΔΣ της ΕΝΠΕ