Ειδήσεις

Εκδηλώσεις της ΕΦΑ Λάρισας στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Η Ελλάδα από το 1996 συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς υιοθετώντας τους σκοπούς και το χαρακτήρα του. Οι εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Ευρώπης πραγματοποιούνται κάτω από το γενικό σύνθημα «Ευρώπη, μια κοινή κληρονομιά» και το γενικό συντονισμό έχει το Συμβούλιο της Ευρώπης. Σκοπός του εορτασμού είναι η ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης και του διαπολιτισμικού διαλόγου.

Το θέμα του εορτασμού για τη διετία 2015-2016 είναι αφιερωμένο στο θέμα «Βία και Ανεκτικότητα». Θέμα διαχρονικό, πολυδιάστατο, επαναλαμβανόμενο, πάντα επίκαιρο. Αφορά στην ιδεολογία και στην πράξη, με διαφορετικές εκφράσεις και δυναμική σε κάθε εποχή.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας συμμετέχοντας στον εορτασμό προγραμματίζει θεματικές ξεναγήσεις σε επιλεγμένες ενότητες της μόνιμης έκθεσης του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας  και συγκεκριμένα α) στην ενότητα των λατρειών ελληνιστικών-ρωμαϊκών χρόνων, όπου θα τονιστεί η ποικιλομορφία και η ανεκτικότητα των διαφόρων θρησκευτικών πεποιθήσεων σε αντιπαράθεση με τους κατά καιρούς διωγμούς των πρώτων χριστιανών και β) στην ενότητα της περιόδου της οθωμανικής κυριαρχίας, όπου θα παρουσιαστεί η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής με περιόδους ανεκτικότητας αλλά και βίας.

Στο πλαίσιο αυτό στις 23/9/2016 και ώρα 9.00πμ. το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας θα υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα με τους γονείς τους που φιλοξενούνται σε δομές του Δήμου Λαρισαίων και στη συνέχεια μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Λάρισας. Οι θεματικές ξεναγήσεις θα επαναληφθούν για το κοινό το πρωί της  Κυριακής, 25/9/2016. Το Σάββατο 24/9/2016 και ώρα 7.00μμ. θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας στο χώρο ανάμεσα στη βασιλική του Αγίου Αχιλλίου και το Μπεζεστένι. Της εκδήλωσης θα προηγηθεί ξενάγηση στα μνημεία της πλατείας Λαμπρούλη από αρχαιολόγους της Υπηρεσίας μας.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη το Σάββατο 24/9  και την Κυριακή  25/9/2016 στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας και τα μνημεία στο λόφο του «Φρουρίου».

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας : Η ψυχική υγεία βουλιάζει και η κυβέρνηση αρμενίζει
Επόμενο άρθρο Λιτάνευση της ιεράς εικόνας του Αγίου Βησσαρίωνος στο Δίλοφο