Ειδήσεις

Ερώτηση Μάξιμου για όσους επλήγησαν από ρωσικό εμπάργκο


«Ένας εκ των πλέον ζημιωμένων, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλάδων της οικονομίας μας είναι ο αγροτικός. Δεν φθάνει η διαρκής φοροαφαίμαξη που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση Τσίπρα εναντίον της πρωτογενούς παραγωγής, γονατίζοντας γεωργούς και κτηνοτρόφους, ταυτόχρονα αποδεικνύεται ανίκανη να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα όπως αυτό των συνεπειών από το ρωσικό εμπάργκο. Παρά τα παχιά λόγια των αρμοδίων, δυστυχώς, δεν γίνονται ούτε καν τα αυτονόητα». Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή ερώτηση που συνυπογράφει για την πορεία υλοποίησης των έκτακτων μέτρων στήριξης της ΕΕ στις χώρες που υπέστησαν τις συνέπειες του ρωσικού εμπάργκο.

Η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη, απευθύνεται στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου και έχει ως εξής:

«Με το περσινό πρόγραμμα έκτακτων μέτρων της ΕΕ λόγω Ρωσικού εμπάργκο, δόθηκαν στην Ελλάδα οι εξής ποσότητες στήριξης κατά προϊόν:

  • α) Μήλα, αχλάδια 2,500 τον.
  • β) Επιτραπέζια σταφύλια, δαμάσκηνα, ακτινίδια 16,300 τον.
  • γ) Ντομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές, αγγούρια 1,350 τον .
  • δ) Πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνες 7,950 τον.
  • ε) Ροδάκινα, νεκταρίνια 20,900 τον.

τις οποίες είχε την δυνατότητα να αποσύρει από την αγορά σε κατευθύνσεις που προβλέπουν οι κοινοτικοί κανονισμοί».

Με βάση τα παραπάνω, οι ερωτώντες βουλευτές της ΝΔ ζητούν να πληροφορηθούν από τον αρμόδιο υπουργό:

  • Πόσες από αυτές τις ποσότητες τελικά αξιοποιήθηκαν από την Ελλάδα;
  • Γιατί ενώ η Κοινότητα επιτρέπει περισσότερες δυνατότητες απόσυρσης από την αγορά για να εξυπηρετούνται οι αγρότες καλύτερα, ανάλογα με τις ανάγκες τους, η Κυβέρνηση τις περιόρισε σε μόνο μία, αυτή της δωρεάν διανομής; Γιατί δεν ακολούθησε το παράδειγμα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών για τις οποίες ίσχυσε το ίδιο μέτρο αλλά δεν υπήρχε ο ίδιος περιορισμός;
  • Τελικά αξιοποιήθηκαν όλα τα κονδύλια που δόθηκαν για το σκοπό αυτό κι αν όχι πόσα απωλέστηκαν και ποιος φέρει την ευθύνη γι’ αυτό;

 

Προηγούμενο άρθρο Νέα Τμήματα στον Μουσικό Σύλλογο Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση προγράμματος εξετάσεων Τεχνικών Επαγγελμάτων στην Περιφέρεια Θεσσαλίας