Ειδήσεις

Μάξιμος : Ωμή κυβερνητική παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ


Ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τη «νομοτεχνική βελτίωση» σε εκπρόθεσμη τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με την οποία προβλέπεται η ένταξη των μελών του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) και του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού (ΕΕΠ) σε θέσειςΔιδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ντροπή μείζονα ζητήματα που αφορούν στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ να νομοθετούνται παραβιάζοντας κάθε κοινοβουλευτική και ακαδημαϊκή δεοντολογία.

Κοινοβουλευτικά, διότι εν κρυπτώ και ψευδόμενη, η κυβέρνηση εισήγαγε και επέβαλε ως  νομοτεχνική βελτίωση, σε εκπρόθεσμα κατατεθείσα  τροπολογία, διάταξη που εντάσσει σε θέσεις ΔΕΠ, μέλη ΕΔΙΠ και ΕΕΠ, τα οποία με προγενέστερες διατάξεις μπορεί να έχουν προέλθει από άλλες κατηγορίες, όπως διοικητικό  και τεχνικό προσωπικό.

Ακαδημαϊκά, διότι για ένα ζήτημα που αφορά στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο των Ιδρυμάτων και ίσως σε περισσότερα από 1.500 μέλη διδακτικού προσωπικού, δεν ζητήθηκε και δεν ελήφθη υπόψη, για ακόμα μια φορά, η άποψη των Πανεπιστημιακών οργάνων. Προφανώς, διότι στο παρελθόν υπήρξε αρνητική.

Έτσι, όμως, δεν πλήττεται καίρια μόνο το συνταγματικά κατοχυρωμένο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Αλλάζει με ωμή κυβερνητική παρέμβαση καιχωρίς καμία αξιολόγηση ο τρόπος λειτουργίας των ΑΕΙ, που παρά την οικονομική κρίσηλειτουργούν με σημαντική αναγνώριση του έργου τους.

Στο χώρο της Παιδείας χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να δημιουργήσεις κάτι καλό, εύκολα όμως μπορείς να το γκρεμίσεις.

Και γι’ αυτή τηδιάταξη η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε την συγκεκριμένη τροπολογία».

 

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Χρ. Κέλλα για ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση
Επόμενο άρθρο Συνελήφθη 55χρονος για βιασμό και αποπλάνηση παιδιού