Ειδήσεις

Ερώτηση Κέλλα για τον αναπτυξιακό νόμο


Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργο Σταθάκη, κατέθεσε με συναδέλφους του, – με πρώτη υπογράφουσα την Τομεάρχη Ανάπτυξης, Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου, – ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου”.

Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την ερώτησή τους επισημαίνουν “τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση των Υπουργικών αποφάσεων για την ενεργοποίηση του αναπτυξιακού νόμου”, υποστηρίζοντας συγχρόνως πως, “πρόκειται για νόμο, γραφειοκρατικό που θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων”.

«Η αλλεργία της Κυβέρνησης στις επενδύσεις και σε ότι έχει να κάνει με πρόοδο και ανάπτυξη, είναι ολοφάνερη. Εκτός του ότι το ποσό που έχει προϋπολογιστεί για τον αναπτυξιακό νόμο είναι ιδιαιτέρως χαμηλό, με τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έχει “βάλει” η Κυβέρνηση, τον αναγάγει και σε άκρως αντιαναπτυξιακό νόμο. Με ευχολόγια και μεγαλοστομίες, ανάπτυξη δεν έρχεται. Ακόμη όμως και αυτόν τον αντιαναπτυξιακό και γραφειοκρατικό νόμο, επιτέλους οι κυβερνώντες, ας τον θέσουν σε εφαρμογή», σημείωσε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Στις 22.6.2016 δημοσιεύτηκε ο νόμος 4399/2016 «Θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση καθεστώτων Ενισχύσεων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την περιφερειακή και οικονομική ανάπτυξη της χώρας – Σύσταση Αναπτυξιακού Συμβουλίου και άλλες διατάξεις.».

Για να ενεργοποιηθεί ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος απαιτείται η έκδοση περίπου 30 Υπουργικών Αποφάσεων, οι περισσότερες από τις οποίες είναι κοινές καθώς και η έκδοση 8 προκηρύξεων για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων. Επίσης στο νόμο προβλέπεται η κατάρτιση οδηγών / εγχειριδίων υποστήριξης των προβλεπόμενων διαδικασιών καθώς και η σύσταση διαφόρων Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Αξιολόγησης Επενδυτικών Σχεδίων, η Επιτροπή Εξέτασης των Ενστάσεων, η Επιτροπή Διαχείρισης Μητρώων και Ελέγχου Διαδικασιών, η Επιτροπή Αξιολόγησης των Ολοκληρωμένων Επενδυτικών Προγραμμάτων και των Μεμονωμένων Επενδυτικών Σχεδίων.

Επειδή είχαμε επισημάνει κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι ο παραπάνω αναπτυξιακός νόμος είναι γραφειοκρατικός και θα δυσχεράνει την απορρόφηση κονδυλίων.

Επειδή στις 6.6.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου ισχυρίστηκε, ότι σε ένα τρίμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπουργικές και λοιπές αποφάσεις που απαιτούνται μετά την ψήφιση του νόμου.

Επειδή στις 27.7.2016 ο κ. Σταθάκης σε συνέντευξη τύπου επανέλαβε, ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα είναι σε πλήρη εφαρμογή τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Επειδή στις 14.6.2016 ο κ. Σταθάκης στην Ολομέλεια της Βουλής δεσμεύτηκε, ότι με το νέο σύστημα θα επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης των επενδύσεων, των οποίων εκκρεμεί η χρηματοδότηση από τους παλαιούς επενδυτικούς νόμους.

Επειδή πρέπει να αποδεσμευτούν άμεσα πόροι για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ανάπτυξης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

  1. Έχουν εκδοθεί διοικητικές πράξεις, από εκείνες που απαιτούνται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αν ναι, ποιες;

 

  1. Πότε θα εκδοθούν οι 8 προκηρύξεις για τα επιμέρους καθεστώτα ενισχύσεων;

 

  1. Έχουν συσταθεί επιτροπές και αν ναι, ποιες;

 

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των επενδύσεων, η χρηματοδότηση των οποίων εκκρεμεί από τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους;

 

  1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός για τις παραπάνω ενέργειες;

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΝΠΕ: Οι Περιφέρειες έτοιμες να αξιοποιήσουν το 37% των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20
Επόμενο άρθρο Δήλωση Ν. Παπαδόπουλου για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης