Τη λύπη του εκφράζει το Φιλοζωικό Σωματείο Λάρισας στον Δήμο

18 Αυγούστου 2016

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο αναφέρει: «Λυπούμαστε πολύ αλλά απογοητευτήκαμε. Όχι μόνο γιατί, εύλογα, περιμέναμε μια πιο δυναμική ανακοίνωση, μια λιγότερο τυπική και επιδερμική προσέγγιση, μια ρητή και ηχηρή καταδίκη των αποτρόπαιων πράξεων, μια παραδειγματική επικήρυξη των δραστών, μια οργανωμένη και υπεύθυνη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, αλλά και γιατί η είδηση της δολοφονίας τριών αγαπητών αδέσποτων ζώων, τριών φίλων μας που αγαπούσαν και τάιζαν όλοι οι συμπολίτες μας –αναπληρώνοντας το Δήμο στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το σύμπλεγμα των διατάξεων του ν.4039/2012- κατέληξε να «στριμωχτεί» σε ένα αδιάφορο κείμενο λίγων γραμμών σχετικά με την πρόθεση του Δήμου να κινηθεί νομικά κατ’ αγνώστων, ενώ το διακύβευμα του κειμένου ήταν η υπενθύμιση της υποχρέωσης των πολιτών να προβούν σε δηλώσεις στο Μητρώο των δεσποζόμενων ζώων (ανακοίνωση που σαφώς μπορούσε και έπρεπε να πραγματοποιηθεί ξεχωριστά!) Η ατυχής ανακοίνωση του Δήμου, κατά τη γνώμη μας, κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του για υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστων σε περίπτωση λ.χ. βανδαλισμού από αγνώστους ενός παγκακιού σε δημοτικό πάρκο..

Αισθανόμαστε απογοήτευση, όχι σαν εθελοντές και μέλη φιλοζωικών σωματείων αλλά και σαν πολίτες της Λάρισας, όταν ένα οργανωμένο έγκλημα που τελείται στην καρδιά της πόλης σε βάρος αποδεδειγμένα άκακων τετράποδων φίλων μας, ιδιαίτερα αγαπητών σε όλο τον κόσμο, δεν παίρνει τη διάσταση που κάθε «λογικός άνθρωπος»-κατά την οικεία φράση της ανακοίνωσης που εξέδωσε ο δήμος- θα περίμενε να πάρει. Λυπούμαστε γιατί, πέραν της αποδεδειγμένης αδυναμίας του για προστασία των αδεσπότων, που οδήγησε στην θρασύτατη  θανάτωσή τους μέρα – μεσημέρι, δεν διαφαίνεται καμία πρόθεση από πλευράς του Δήμου ούτε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με τα διαπραχθέντα εγκλήματα ούτε να επισημάνει κατηγορηματικά τις προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις και κυρώσεις ώστε να αποτρέψει μελλοντικές παρόμοιες πράξεις ούτε να επιστήσει την προσοχή των πολιτών στους σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία που συνεπάγονται τέτοιες ενέργειες ούτε να αναλάβει ενεργή δράση για την ανακάλυψη των δραστών.

Αντ΄ αυτού (του Δήμου), εθελοντές έτρεξαν να μαζέψουν τα ετοιμοθάνατα και νεκρά ζώα, εθελοντές κινητοποίησαν την αστυνομία και επέμειναν να γίνει νεκροψία στα ζώα, εθελοντές έτρεξαν να ψάξουν για τα θανατηφόρα δηλητήρια απ τα οποία κινδυνεύουν ανεξαρτήτως όλα τα ζώντα όντα της πόλης, εθελοντές μάζεψαν τα άλλα αδέσποτα του κέντρου και τα πήγαν σε πανσιόν –με έσοδα από δωρεές του κόσμου – για να τα γλιτώσουν, εθελοντές έτρεξαν και τρέχουν να βρουν κάμερες και ανθρώπους που μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη των ενόχων, εθελοντές μαζεύουν χρήματα για την επικήρυξη των δραστών! Ωστόσο, θα θέλαμε ρητά και κατηγορηματικά να επισημάνουμε ότι ο εθελοντισμός δεν μπορεί άλλο να υποκαθιστά τις αμειβόμενες Αρχές και Υπηρεσίες στις υποχρεώσεις τους!

Καλούμε, επομένως, τους αρμόδιους φορείς, το Δήμο Λάρισας, να επικηρύξει τους δράστες και να συνδράμει -έστω- με όλα τα μέσα και τις δομές που μόνο εκείνος διαθέτει, την προσπάθειά μας να τους βρούμε και να κινητοποιήσουμε τους συμπολίτες μας. Η στενή συνεργασία άλλωστε με τις φιλοζωικές οργανώσεις, που επικαλείται στην ανακοίνωσή του, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξαντλείται μόνο στη σύγκληση πενταμελούς επιτροπής –και πάντοτε μετά από επανειλημμένες πιέσεις και οχλήσεις μας που μπορεί να υπερβαίνουν και το εξάμηνο- ούτε στην παραχώρηση  χώρου –περιπτέρου δυο φορές το χρόνο! Επισημαίνουμε ότι έχουμε καταθέσει πλήρες δεκασέλιδο κείμενο, ήδη από τις 4.11.2014, στο Δήμο με τις ουσιαστικές και εμπεριστατωμένες προτάσεις μας, όσον αφορά, εκτός των άλλων, και στο μείζον ζήτημα της διαχείρισης των αδεσπότων, οι οποίες, αν μη τι άλλο, αγνοήθηκαν.

Προαναγγέλλουμε, επίσης, την διενέργεια κοινής εκδήλωσης διαμαρτυρίας σε πλήρη συνεργασία και συνδιοργάνωση με όλα τα φιλοζωικά σωματεία, ενώσεις και ομάδες εθελοντών του νομού και καλούμε όλους τους πολίτες να παρασταθούν, να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά, γιατί η φιλοζωία δεν μπορεί και δεν πρέπει να θεωρείται ούτε ατομικό «σπορ» ούτε «ιδιαιτερότητα», αντίθετα, ο σεβασμός και η προστασία των άλλων πλασμάτων του Θεού και της Φύσης, αποτελεί έκφανση υγιούς  ψυχισμού ισορροπημένων ανθρώπων  καθώς και απόδειξη του επιπέδου παιδείας και  πολιτισμού  των κοινωνιών!

Λυπούμαστε, τέλος, αν γίναμε αφορμή κάποιοι να στεναχωρηθούν ή να θυμώσουν, δεν ήταν ο σκοπός μας. Σκοπός μας πάντοτε είναι η ευαισθητοποίηση και η κινητοποίηση των Αρχών και του κόσμου, με αφορμή τις άδικες θανατώσεις των φίλων μας, του Μανώλη, του Πλατωνα και του Τιγράκου, καθώς και όλων των τετράποδων φίλων μας που έφυγαν άδικα με παρόμοιο τρόπο. Προσδοκούμε και αναμένουμε την ουσιαστική  συνεργασία και την έμπρακτη κινητοποίηση των αρμοδίων.»

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

           Για περισσότερες πληροφορίες

                   πατήστε στα links:

      (www.thessalia-espa.gr, www.efepae.gr,

              www.aedep.gr, www.espa.gr )

    None Found
Οκτώβριος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031