Ειδήσεις

Στα χέρια των κατοίκων η πλατεία στα Μεσάγκαλα


MESAGGALA3Την Τρίτη 9 Αυγούστου 2016 και ώρα 8:00μ.μ., πραγματοποιήθηκε στο οικόπεδο που χρησιμοποιείται ως  πλατεία των Μεσαγκάλων συνάντηση- συζήτηση των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών της περιοχής με αποκλειστικό σκοπό  τη διερεύνηση του θέματος της αγοράς του οικοπέδου της πλατείας από τους ιδιοκτήτες του και  εισήγηση για τον πλέον δόκιμο τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

MESAGGALA2Το γεγονός είχε επιτυχία και η πρωτοβουλία έτυχε τους επαίνους όλων των παρευρισκομένων. Ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Καλτσάς Νίκος, ο αντιδήμαρχος Τεμπών κ. Διψάνας Αχιλλέας, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τεμπών και του Δήμου Λαρισαίων, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού-Πολιτισμού κ. Παιδής Αθανάσιος, ο Πρόεδρος ξενοδόχων Ν. Λάρισας κ. Μητσόπουλος, ο Πρόεδρος Επαγγελματιών Μεσαγκάλων κ. Φάνης Βουλιώτης, ο Πρόεδρος του Εξωραϊστικού συλλόγου Μεσαγκάλων κ. Γελαδάρης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νικολάου και πολλοί άλλοι πολίτες πήραν το λόγο  και εξέθεσαν τις απόψεις και τις ερωτήσεις τους επί του θέματος.

Όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος κ. Καλτσάς οι λόγοι που μια πλατεία είναι απαραίτητη σε ένα οικισμό είναι πολλοί και διάφοροι.  Η καρδιά του οικισμού είναι η πλατεία. Η πλατεία είναι κεντρικό σημείο αναφοράς του κάθε οικισμού, δίνει την ταυτότητα του , αποτελεί τοπόσημο , σημείο συνάντησης, συνάθροισης, δημιουργικού παιχνιδιού. Ο στόχος λοιπόν της πλατείας είναι και εκπαιδευτικός.

Ο κ. Βουλιώτης, τόνισε. ότι  στην περιοχή των Μεσαγκάλων εδώ και χρόνια τα ίδια προβλήματα παραμένουν άλυτα. Είναι ανάγκη επιτέλους να δοθεί  λύση, αν όχι σε όλα τουλάχιστον σε κάποιο απ’ αυτά. Το 2012 μερικοί άνθρωποι στην περιοχή οραματίστηκαν την αναβάθμιση του τόπου τους, την καλύτερη τύχη του. Τα καλοκαίρια 2013-16 με τις πολιτιστικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην πλατεία από εθελοντές και με τη δημοσιότητα που δόθηκε από τα ΜΜΕ,  υπήρξε κέρδος για τις επιχειρήσεις  και απασχόλησαν δημιουργικά με τα εκπαιδευτικά εργαστήρια τα παιδιά της περιοχής . Αυτά τα αποτελέσματα οδήγησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί μόνιμη πλατεία στο χώρο, όπου ήδη λειτουργούσε αυτή τύποις.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης μετά από πρόταση του κ. Καλτσά, αποφασίστηκε η ίδρυση Φιλοπρόοδου και Φιλανθρωπικού Σωματείου, που σκοπό του θα έχει την συγκέντρωση χρημάτων για την εξαγορά της πλατείας, που δεν θα είναι ούτε κερδοσκοπικό, ούτε ΜΚΟ , ούτε θα έχει πολιτικά χαρακτηριστικά, αλλά θα διαπνέεται μόνο από αλληλεγγύη.

Επικεφαλής στο σωματείο θα είναι ο  Πρόεδρος, θέση την οποία θα έχει ο εκάστοτε Δήμαρχος Τεμπών ενώ Αντιπρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού. Θα αντιπροσωπεύεται από ενδεκαμελή επιτροπή συντοπιτών. Έτσι εμπλέκεται στις ενέργειες αυτές ο Α’ και Β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης.

Για πρώτη φορά θα ανοιχτεί διαφανής λογαριασμός με επώνυμη λίστα καταθετών , όνομα , διεύθυνση, ημερομηνία κατάθεσης και ποσό, στοιχεία τα οποία θα είναι αναρτημένα ανά πάσα στιγμή σε ιστοσελίδα ώστε όλοι να ελέγχουν την κίνηση του λογαριασμού. Για κάθε έσοδο θα εκδίδεται διπλότυπη απόδειξη θεωρημένη από το Υπουργείο Κοινωνικών Υπηρεσιών το οποίο θα ασκεί τον οικονομικό έλεγχο.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βουλιώτης κλείνοντας τις εργασίες «…όλα θα γίνουν νομότυπα, με νομικούς συμβούλους και με την πλήρη στήριξη τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και του Δήμου Τεμπών. Καμιά επαιτεία στις ενέργειές μας. Όλοι υποσχέθηκαν ότι θα μας βοηθήσουν, αλλά πάνω απ’ όλους έχουμε εμάς τους ίδιους, κατοίκους παραθεριστές και φίλους των Μεσαγκάλων».

Πάρα πολλοί από τους παρευρισκόμενους με την υπογραφή τους, σε σχετικό έγγραφο για το σκοπό αυτό, έγιναν ιδρυτικά μέλη του Σωματείου. Έτσι πήραν οι κάτοικοι το θέμα της πλατείας στα χέρια τους.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Δημήτρης Γουγουλιάς. Η συζήτηση ήταν γόνιμη, απαντήθηκαν όλες οι ερωτήσεις και οι απορίες λεπτομερώς και όπως τόνισε ο κ. Γουγουλιάς θα ληφθούν υπόψη όλες οι προτάσεις που ακούστηκαν.

Προηγούμενο άρθρο Εκδηλώσεις στον Δ. Κιλελέρ για τον Δεκαπενταύγουστο
Επόμενο άρθρο Ξεκινά την Κυριακή η Εμποροπανήγυρης Φαρσάλων