Ειδήσεις

Μάξιμος : Διαδικασία-παρωδία η αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών


«Η κυβερνητική μεθόδευση για τον έλεγχο των ραδιοτηλεοπτικών μέσων βρίσκεται σε πληρη εξέλιξη με τον υπουργό Επικρατείας κ. Παππά να προγραμματίζει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός του Αυγούστου και χωρίς προηγουμένως να έχει κριθεί αρμοδίως η συνταγματικότητα της μεταβίβασης της αδειοδοτικής αρμοδιότητας από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (Ε.Σ.Ρ.) στον εαυτό του». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που συνυπογράφει με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ρεθύμνου κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη. Στην ερώτηση, που απευθύνεται προς τους υπουργούς Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη, αναφέρεται μεταξύ άλλων:

«Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβεβαίωσε τις ανησυχίες του συνόλου του πολιτικού κόσμου περί χειραγώγησης των επιταγών του Συντάγματος, υπονόμευσης των Ανεξάρτητων Αρχών και καταστρατήγησης του πλουραλισμού και της πολυφωνίας, τρία νέα ‘‘επεισόδια’’ στο σήριαλ της διαγωνιστικής διαδικασίας-παρωδία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών αποδεικνύουν το θεσμικό αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η αδειοδότηση των τηλεοπτικών μέσων ενημέρωσης. Ένα αδιέξοδο που περιλαμβάνει την υπό εκμετάλλευση του ψηφιακού φάσματος από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία εντελώς αυθαίρετα αποφάσισε να χορηγήσει μόλις τέσσερις (4) τηλεοπτικές άδειες όταν όλοι βεβαιώνουν ότι το ψηφιακό φάσμα μπορεί τεχνικά να ‘’σηκώσει’’ μέχρι και 16 άδειες σήματος υψηλής ευκρίνειας»

Και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζουν ότι «η ανάγκη γα νέα συμπληρωματική γνωμοδότηση δεν επιβεβαιώνει απλώς τα επιχειρήματά μας, αλλά καταδεικνύει πασιφανώς την σκόπιμη προχειρότητα της Κυβέρνησης να χειραγωγήσει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δημιουργεί επιπλέον, ειδικά στην περίπτωση που οδηγήσει σε νέα συμπεράσματα και περαιτέρω εμπόδια στη τρέχουσα διαγωνιστική διαδικασία, την οποία απονομιμοποιεί πλήρως ηθικά και πολιτικά».

Τέλος, ζητούν να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση προχωρά σε συμπληρωματική γνωμοδότηση τη στιγμή που ο διαγωνισμός για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Ποια θα είναι η τύχη της τρέχουσας διαγωνιστικής διαδικασίας αν η οριστική εμπειρογνωμοσύνη οδηγήσει σε νέα συμπεράσματα.
  • Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν περιμένει την κρίση του ΣτΕ ως προς τη συνταγματικότητα των διατάξεων του Ν.4339/2015 και ειδικά της αρμοδιότητας του Ε.Σ.Ρ. Αν προτίθεται να επαναλάβει τη διαγωνιστική διαδικασία από το Ε.Σ.Ρ. εφόσον αυτή δεν συνάδει με το πνεύμα και την ουσία των αποφάσεων του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.
  • Ποιος είναι ο λόγος που η Κυβέρνηση αναλαμβάνει το νομικό ρίσκο έκδοσης των αδειών πριν την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ.
  • Πόσο διαφανής και αμερόληπτη είναι η διαδικασία σχεδιασμού και εκτέλεσης της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση τεσσάρων αδειών από τη διοίκηση της Ε.Ε.Τ.Τ., όταν αυτή είναι σαφές ότι δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του εποπτεύοντος τουλάχιστον υπουργούς της Κυβέρνησης.
  • Με ποιόν τρόπο διασφαλίζει η Κυβέρνηση το αδιάβλητο της διαδικασίας όταν αποφασίζει να αναθέσει σε μη πιστοποιημένο όργανο την διεξαγωγή της κατά παράβαση των όρων της ίδιας της Προκήρυξης, προκαλώντας ακόμη και παραβίαση ουσιώδη τύπου της διαδικασίας που μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε ακυρότητα του αποτελέσματος του διαγωνισμού.

Εκτός από τους κ.κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο και Γιάννη Κεφαλογιάννη, την ερώτηση υπογράφουν ακόμη οι βουλευτές Β Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Καρδίτσας κ. Κώστας Τσιάρας, Ηλείας κ. Κώστας Τζαβάρας, Καβάλας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, Β΄ Αθηνών κ. Νίκος Δένδιας, Ιωαννίνων κ. Κώστας Τασούλας, Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, Β΄ Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, Επικρατείας κ. Νίκη Κεραμέως, Κιλκίς κ. Γιώργος Γεωργαντάς, Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν τρία άτομα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της κλοπής
Επόμενο άρθρο 1ος ορεινός αγώνας Κρυόβρυσης Ολύμπου την Κυριακή 14/8