Ειδήσεις

Ερώτηση Κέλλα για τις επικουρικές συντάξεις


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, κ . Γιώργο Κατρούγκαλο, κατέθεσε με άλλους συναδέλφους του, – με πρώτο υπογράφοντα, τον Τομεάρχη Εργασίας Κ. Βασίλη Οικονόμου -, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “Την μετάθεση ημερομηνίας πληρωμής των επικουρικών συντάξεων, με την οποία χάνεται μια σύνταξη για το 2016 και μεταθέτει το έλλειμμα στο 2017”.

«Μετά τις κρυφές μειώσεις σε πολυτεκνικά επιδόματα, την σφαγή των χαμηλοσυνταξιούχων και την κατάργηση του ΕΚΑΣ, έρχονται τώρα οι Κυβερνώντες και με λογιστικά “τρικ”, καταβάλλουν μια σύνταξη λιγότερη, στους δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, προκειμένου να μην εμφανίσουν έλλειμμα στο ταμείο για το 2016, μεταθέτοντας το, για το 2017. Όσα ελλείμματα και αν προσπαθούν να κρύψουν, το δικό τους έλλειμμα, ικανότητας, αξιοπιστίας και αλήθειας δεν κρύβεται με τίποτα. Ο λογαριασμός δεν θα αργήσει να έρθει», σημείωσε ο Λαρισαίος πολιτικός.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Λόγω του ταμειακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), με λογιστικό τρικ, αποφασίσατε πλέον η πληρωμή των Επικουρικών συντάξεων να γίνεται κάθε δεύτερη εργάσιμη του επόμενου μήνα. Έτσι για το 2016 θα καταβληθούν 11 μηνιαίες συντάξεις με αποτέλεσμα οι δαπάνες του Ταμείου για πληρωμή συντάξεων να είναι μειωμένες κατά περίπου 250 εκ.€. Πίσω από την κίνηση αυτή θέλετε να αποφύγετε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος που επαναφέρατε με το Νόμο 4387/2016 σύμφωνα με τον οποίο ο Διοικητής του Ταμείου υποχρεούται να αναπροσαρμόσει τις συντάξεις όταν το έλλειμμα υπερβαίνει το 0,5% των εσόδων του Ταμείου και να μεταφέρετε την εφαρμογή της ρήτρας στην επόμενη Κυβέρνηση.

Το παραπάνω λογιστικό τρικ έρχεται για να καλύψει τα τεράστια ελλείμματα που έχετε δημιουργήσει παρά την αλόγιστη ρευστοποίηση αποθεματικών και την αύξηση εισφορών κατά 16,6%(από 6% σε 7%), τις μειώσεις τόσο στις καταβαλλόμενες συντάξεις 6% το 2015 και μέχρι 40% με τον επανυπολογισμό από 1/6/2016, όσο και από το νέο τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων με μειώσεις που ανέρχονται σε 37%.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

 

  • Είναι αλήθεια ότι για τη χρήση του 2016 το ΕΤΕΑ θα καταβάλει 11 συντάξεις αντί 12 που κατέβαλε μέχρι σήμερα;

 

  • Πώς αιτιολογείτε τα τεράστια ελλείμματα του ΕΤΕΑ και τι προτίθεστε να πράξετε;

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος : Φωτογραφικές αποσπάσεις με επιμίσθιο
Επόμενο άρθρο Μηνιαία δραστηριότητα Αστυνομικών Υπηρεσιών της Γενικής Δ/νσης Θεσσαλίας