Ειδήσεις

Γαϊδουρινό παγωτό από το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων


Προχωρημένα πράγματα από το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας το οποίο καινοτόμησε για άλλη μία φορά παράγοντας ένα παγωτό από …γάλα γαϊδούρας. Λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα γευστικό και θρεπτικό, αλλά το θέμα αν βγει στο εμπόριο είναι ποιοι θα το αγοράσουν , καθώς η προκατάληψη του κοινού ως προς την προέλευση του γάλακτος είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει σχετικά:

“Άλλη μία συμμετοχή του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων που προκρίθηκε στη τελική φάση του διαγωνισμού ήταν το προϊόν “Onvit”- ένα παγωτό ονογάλακτος, με μέλι και β-γλυκάνη, χαμηλό σε λιπαρά. Όλα τα συστατικά δένουν αρμονικά και δίνουν ένα νόστιμο και αφρώδες παγωτό με ένα ιδιαίτερο οικολογικό χαρακτήρα – την αξιοποίηση ενός ζωικού είδους υπό εξαφάνιση. Το “Onvit” κατέχει ισχυρισμό υγείας λόγω της β-γλυκάνης που μειώνει τη χοληστερόλη και ισχυρισμό διατροφής μιας και είναι χαμηλό σε λιπαρά. To oNvit είναι μια καινοτόμια: είναι το πρώτο παγωτό ονογάλακτος στην Ελλάδα και το πρώτο που δεν χρησιμοποιεί ζαχαρη αλλά μέλι και β-γλυκάνη.

Είναι ένα παγωτό χαμηλό σε λιπαρά, με ένα μοναδικό δυνατό άρωμα στόματος, ακατανίκητο άρωμα και γλυκιά κρεμώδη υφή εκτός από τα μοναδικά χαρακτηριστικά υγείας και ευζωίας που κατέχει. Το oNvit επιπλέον κουβαλά ένα σημαντικό οικολογικό μήνυμα: υποστηρίζει την αξιοποίηση ενός είδους ζώων υπό εξαφάνιση: των όνων. Πέρα από την ενισχυμένη αξία των συστατικών του, το oNvit τονώνει την παραγωγή προϊόντων ονογάλακτος με διευρυμένη διάρκεια ζωής επιτρέποντας μια πιο ολοκληρωμένη οργάνωση των εκτροφών όνων. Εκτός του ότι είναι ένα «τρόφιμο με οφέλη υγείας και ευζωίας», το oNvit επανιδρύει σε μεγάλο βαθμό μια σχέση με ένα αληθινό ξεχασμένο τρόφιμο.

Το προϊόν αναπτύχθηκε στο Εργαστήριο Γαλακτος του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, από την ομάδα Φοιτητών: Z. Αναγνώστου, B-N. Κατσιώνη, A. Κρητικάκου, K. Μπαμπατζιάνη και υπό την επίβλεψη της Δρ. Ελένης Μαλισσιόβα, Καθηγήτριας Εφαρμογών και τη συνεργασία με την εταιρεία Vanilla Gelato, Πελόπιο Αρχαίας Ολυμπίας και τον παραγωγό ονογάλακτος, I. Δριμιλή”.

 

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας : Τραγελαφικές εικόνες στη δημόσια υγεία
Επόμενο άρθρο Περονόσπορος θα πλήξει την υπαίθρια και βιομηχανική ντομάτα