Ειδήσεις

Δημήτρης Σιούφας : 24η Ιουλίου – Ημέρα Μεταπολίτευσης – Τιμή και Διδαχή


Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας έκανε την ακόλουθη δήλωση: Οι επέτειοι των ιστορικών γεγονότων έχουν αξία ως τιμή και μεγαλύτερη αξία ως διδαχή. Τιμή για τους συντελεστές τους και διδαχή για τη γενιά που τα γιορτάζει και τις επόμενες.

Συνηθίζουμε, και ορθά, στην επέτειο της Μεταπολίτευσης του 1974 να θυμόμαστε τα γεγονότα και να τιμούμε εκείνους που τα επηρέασαν θετικά και ιδιαίτερα τον πρωταγωνιστή και θεμελιωτή της σύγχρονης Δημοκρατίας μας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η διδαχή βρίσκεται στη φρόνηση των αποφάσεων και την επιδεξιότητα των χειρισμών σε ώρα επαπειλούμενης εθνικής καταστροφής. Και είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής.

Ακόμη όμως πιο επίκαιρη και αναγκαία για τις μέρες μας είναι η διδαχή όχι μόνο για την ανάσταση της Δημοκρατίας το 1974 αλλά κυρίως για τη σταύρωση του Λαού το 1967. Διδαχή προς αποφυγή πρέπει να είναι πάντα η αρχή του κακού διότι η κορύφωση του επιφέρει μοιραία περισσότερα δεινά στο Λαό και ανήκεστες βλάβες στη Πατρίδα και το Έθνος.

Η αρχή του κακού στη πορεία προς τον Απρίλιο του 1967 ήταν η ασυνεννοησία των πολιτικών δυνάμεων μέχρι σημείου ανεξέλεγκτης σύγκρουσης, η περιφρόνηση της ουσίας των δημοκρατικών θεσμών και ιδιαίτερα του Συντάγματος, η απεμπόληση των θεμελιωδών αξιών της Δημοκρατίας και ένα συνωμοτικό παρασκήνιο που διέσχιζε οριζόντια και κάθετα του θεσμούς, την πολιτική και τις ένοπλες δυνάμεις. Συνέπεια όλων αυτών ήταν η απαξίωση από το Λαό της πολιτικής, των πολιτικών και η ανοχή, αν όχι η επίκληση, των εξωθεσμικών “σωτήρων”.

Η σύγχρονη εποχή μας, τηρουμένων αναλογιών και διαφορών, παρουσιάζει ανησυχητικά φαινόμενα: Την έλλειψη συναίνεσης για τα σπουδαία και μεγάλα όπως και την απουσία συνεννόησης ακόμα και για τα μικρά εκ μέρους του πολιτικού κόσμου. Την απουσία αξιόπιστων σχεδίων για το παρόν και το μέλλον. Την αποδεδειγμένη ανειλικρίνεια και αναντιστοιχία μεταξύ λόγων και έργων των πολιτικών δυνάμεων. Την καταβύθιση της αξιοπιστίας όλου του πολιτικού συστήματος στη συνείδηση τεράστιας μερίδας του Λαού, με φυσική συνέπεια την απομάκρυνση σημαντικού αριθμού πολιτών από τα κοινά ή τη διολίσθηση τους σε ακραίες επιλογές.

Η αρχή του κακού είναι δεδομένη. Μόνο μια γενναία εθνική προσπάθεια συμφωνίας απόόλους με σύνεση, συνεννόηση και συναίνεσημπορεί να αποτρέψει την κορύφωση του κακού στη Πατρίδα μας. Πατρίδα που πελαγοδρομεί σε ένα κόσμο όλο και πιο αβέβαιο, σε μια γειτονιά όλο και πιο επικίνδυνη.

Αυτή είναι η διδαχή του 1974 για το 2016.

Δήλωση του Δημήτρη Σιούφα, πρώην Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων

Προηγούμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι στη Θεσσαλία, με 18 συλλήψεις
Επόμενο άρθρο Ευρεία σύσκεψη φορέων για τη ρύπανση του Ελασσονίτη ποταμού