Ειδήσεις

Μάξιμος : Να μην χαθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση της βιομηχανικής τομάτας


«Αν προτίθεται να διορθώσει τις αδικίες που έχουν προκύψει προκειμένου να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση της βιομηχανικής τομάτας για το 2015 αλλά και να μην έχουν πρόβλημα για τα επόμενα έτη, όσοι μπορούν να αποδείξουν με βεβαίωση του ΕΛΓΑ ότι το σύνολο παραδοτέας και ζημιωθείσας παραγωγής υπερβαίνει το απαιτούμενο ελάχιστο όριο για την καταβολή της» ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλοςμε ερώτησή του που απευθύνει προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου.
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει ότι «το καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και οι λεπτομέρειες που απαιτούνται προκειμένου να καθοριστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα μπορούν οι αγρότες να είναι δικαιούχοι, περιγράφονται στις εκάστοτε Υπουργικές Αποφάσεις. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπου οι καλλιέργειες πλήττονται από καιρικά φαινόμενα, συχνά, δεν είναι εφικτό να τηρηθούν τα κριτήρια που αφορούν το όριο παραδοτέας ποσότητας με αποτέλεσμα οι παραγωγοί,πέραν της ζημιάς που υπέστησαν, να μη θεωρούνται και δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων».
Ο Θεσσαλός πολιτικός διευκρινίζει ότι «ειδικότερα, για την καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης του 2015 στη βιομηχανική τομάτα υπήρξαν περιπτώσεις όπου λόγω ζημιάς από καιρικά φαινόμενα, η παραδοτέα ποσότητα υπολείπεται του ορίου των 50 τόνων ανά εκτάριο που έχει οριστεί από την υπ. αριθμ. 925/39512 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 680/Β/21-4-2015). Στο νομό της Λάρισας, όπου παράγεται η μισή σχεδόν εγχώρια παραγωγή, αγρότεςπου δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, απευθυνόμενοι στην αρμόδια Υπηρεσία πληρωμών, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενημερώθηκαν ότι δεν είναι δικαιούχοι διότι η παραδοτέα τους ποσότητα δεν ξεπέρασε το προαναφερθέν όριο. Δεν συνυπολογίζεται, δηλαδή, η απώλεια παραγωγής λόγω ζημιάς π.χ.από βροχοπτώσεις-παρά το γεγονός ότι για αυτή βεβαιώνει ο ΕΛΓΑ-εξαιτίαςαπουσίας σχετικής πρόβλεψης στην ανωτέρω Υπουργική Απόφαση».
Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός «για τη συνδεδεμένη ενίσχυση ενός άλλου βασικού προϊόντος του Θεσσαλικού κάμπου, το βαμβάκι, υπάρχει η μέριμνα για παρόμοιες περιπτώσεις με την βεβαίωση της ζημιάς από τον ΕΛΓΑ»,ενώ υπάρχειθετική γνωμοδότηση του ΥΠΑΑΤ «προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή συνδεδεμένης ενίσχυσης σε παραγωγούς σπαραγγιών, που επίσης είχαν πληγεί από καιρικά φαινόμενα το 2015».

Προηγούμενο άρθρο Με επιτυχία το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών
Επόμενο άρθρο Ο Χρ. Κέλλας για το περιστατικό στο Κ.Υ. Ιστιαίας