Ειδήσεις

Ενημέρωση για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία δείχνουν την ανησυχητική εξάπλωση του νοσήματος διαμέσου γειτονικών χωρών, την γεωγραφική θέση της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και την εγγύτητά της με τις περιοχές που εμφανίζουν εστίες Οζώδους Δερματίτιδας, το αίτημα της Π.Ε. Λάρισας για ένταξη σε πρόγραμμα εμβολιασμού, προχώρησε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των βοοειδών στην Π.Ε. Λάρισας με το ομόλογο, ζωντανό, εξασθενημένο εμβόλιο κατά της Οζώδους Δερματίτιδας με δαπάνη των κτηνοτρόφων.

Υπογραμμίζουμε ότι σε κάθε εκτροφή πριν τον εμβολιασμό όλα τα ζώα υπόκεινται σε κλινικό έλεγχο και όπου υπάρχουν υποψίες ο εμβολιασμός αναβάλλεται μέχρι η υποψία να επαληθευτεί ή όχι. Επισημαίνεται ότι οι κτηνίατροι του Δημοσίου και οι ιδιώτες που θα αναλάβουν τον εμβολιασμό θα τηρούν σχολαστικά τα μέτρα βιοασφάλειας. Το εμβόλιο παραλαμβάνεται και αποθηκεύεται από την Κτηνιατρική υπηρεσία. Τα ζώα κάθε εκμετάλλευσης που εμβολιάζονται θα πρέπει να αναγράφονται στο μητρώο το οποίο πρέπει να έχει μαζί του ο κτηνίατρος και το οποίο εκδίδει η υπηρεσία μας.

Επισημαίνεται ότι ο εμβολιασμός είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ για όλες τις εκτροφές των βοοειδών στην Π.Ε. Λάρισας και για να είναι αποτελεσματικός θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 2 μήνες. Γι’ αυτό επιβάλλεται οι κτηνοτρόφοι να προβούν άμεσα στην παραγγελία των εμβολίων τους σύμφωνα με την 2704/07-07-16 απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας με την οποία η Π.Ε. Λάρισας χαρακτηρίζεται ως ζώνη με επιβολή περιοριστικών μέτρων για την Οζώδη Δερματίτιδα λόγω υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Προηγούμενο άρθρο Συντονισμός των υπηρεσιών της Περιφέρειας και εντατικοποίηση των περιβαλλοντικών ελέγχων
Επόμενο άρθρο Στοχευμένοι αστυνομικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλία