Ειδήσεις

Ο Χρ. Κέλλας για την απάντηση Αποστόλου σχετικά με τις ζημιές στα Φάρσαλα


Ως “ομολογία αποτυχίας” χαρακτήρισε ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, την απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε ερώτηση του, αναφορικά με τις καθυστερήσεις καταγραφής των ζημιών που έγιναν σε καλλιέργειες και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Φαρσάλων, από τη νεροποντή του Μαΐου.

«Με ερώτησή μου στις 14/6, ζητούσα ακριβές χρονοδιάγραμμα, για την καταγραφή των ζημιών σε καλλιέργειες και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Η αόριστη απάντηση που έλαβα, καταδεικνύει τόσο την πλήρη ανικανότητα του Υπουργείου, να δώσει λύση στα καίρια προβλήματα των αγροτών, όσο και την παροιμιώδη αδιαφορία του για τον πρωτογενή τομέα», δήλωσε ο Λαρισαίος πολιτικός, ενώ συνέχισε, παραθέτοντας ένα μέρος της απάντησης που έλαβε.

“ Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων. Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν σε πάγιο κεφάλαιο και σε αποθηκευμένα προϊόντα, οι καταγραφές θα γίνουν σύντομα.”

«Αλήθεια, ο Υπουργός που επισκέπτεται αύριο την πόλη μας, έχει αντιληφθεί ότι έχουν περάσει σχεδόν δυο μήνες και με το “αργότερα”, οι ζημιές πιθανόν να μην φαίνονται και οι αποζημιώσεις να μην είναι δίκαιες; Έχει αντιληφθεί πως οι ζημιές στον εξοπλισμό του ΤΟΕΒ Ενιπέα, αλλά και σε αποθήκες και εγκαταστάσεις, δεν είναι δυνατόν να περιμένουν και το “σύντομα”, δεν μπορεί να αποτελεί επίσημη απάντηση του Υπουργείου; Η σημερινή Κυβέρνηση αδιαφορεί για τους παραγωγούς», επεσήμανε ο κ. Κέλλας.

Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού:

Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις πλημμύρες – βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 21 και 22 Μαΐου σε διάφορες καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή των Φαρσάλων, σημειώνεται ότι έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.

Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από το προαναφερόμενο αίτιο, σε πάγιο κεφάλαιο (κυρίως αποθήκες) και σε αποθηκευμένα προϊόντα, σημειώνεται ότι οι καταγραφές των ζημιών θα γίνουν σύντομα. Κατόπιν οι ζημιές του παγίου κεφαλαίου και των αποθηκευμένων προϊόντων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτούν ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές για κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης – αντικατάστασης ζημιών.

Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν στις καλλιέργειες στην Π. Ε Λάρισας κατά το 2015 από διάφορα καιρικά φαινόμενα, σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ έχει μέχρι στιγμής, εντός του 2016, καταβάλλει αποζημιώσεις, ύψους 9.200.000 ευρώ, που αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος αυτών, ενώ στο επόμενο διάστημα θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στην ανωτέρω Περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων και των ζημιών από τις βροχοπτώσεις του Οκτωβρίου του 2015.

Προηγούμενο άρθρο Πανθεσσαλική σύσκεψη φορέων υγείας και του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ
Επόμενο άρθρο Παράσταση του Συλλόγου Φίλων Λαϊκής Παράδοσης και του Χορευτικού Νίκαιας