Ειδήσεις

Μάξιμος : Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Προέδρου του ΙΝΕΔΙΒΙΜ


Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, καταγγέλλει την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά της Προέδρου του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης κ. Αγγελικής Δημητρακοπούλου προς τους εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ζητά να πληροφορηθεί για ποιο λόγο προχώρησε στην ανάθεση νομικών υπηρεσιών σε δικηγορικό γραφείο όταν το Ίδρυμα διαθέτει Νομική Υπηρεσία και ρωτά τον αρμόδιο υπουργό τι θα πράξει προκειμένου να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον.
Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρει «το ΙΝΕΔΙΒΙΜ είναι ένας κρίσιμος φορέας του υπουργείου Παιδείας, καθώς αποτελεί το βασικό βραχίονα άσκησης πολιτικής στη Διά Βίου Μάθηση και τη Νέα Γενιά, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί βασικές ανάγκες καθαριότητας και σίτισης των σπουδαστών στις Φοιτητικές Εστίες της χώρας.
Συνεπώς, η εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος είναι προϋπόθεση για την υποστήριξη βασικών δομών του υπουργείου Παιδείας, πχ των Δημοσίων ΙΕΚ και των Φοιτητικών Εστιών.
Η Διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με άκριτες και αυταρχικές ενέργειες υπονομεύει το εργασιακό κλίμα και απαξιώνει το προσωπικό του Ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, κ. Αγγελική Δημητρακοπούλου, στις 22/06/2015 έστειλε μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (email) στους εργαζόμενους με το οποίο τους καλούσε σε συζήτηση. Σε αυτή, ζητείται από τους εργαζόμενους να προχωρήσουν σε “ατομική και συλλογική τοποθέτηση επί του ύφους, του ήθους και της ποιότητας των ‘επιχειρημάτων’ που εμφανίζονται στην πρόσφατη ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σωματείου σας” (Σχετικό το με αρ. πρωτ. 120 Δελτίο Τύπου του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας)
Δηλαδή, η Πρόεδρος του ΙΝΕΔΙΒΙΜ καλεί τους υπαλλήλους του Ιδρύματος να τοποθετηθούν ενώπιον της επί της ανακοίνωσης του Σωματείου τους η οποία καταφέρεται κατά των επιλογών της Διοίκησης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.
Η πρακτική αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την κουλτούρα της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και με το ύφος της εξουσίας στο πλαίσιο της αστικής δημοκρατικής παράδοσης της χώρας.
Την ίδια στιγμή η Διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αναθέτει σε ιδιωτικό δικηγορικό γραφείο την παροχή νομικών υπηρεσιών (απάντηση σε εξώδικο), αν και το Ίδρυμα διαθέτει Νομική Υπηρεσία, υποκαθιστώντας έτσι τις θεσμοθετημένες δομές του Οργανισμού με εξωτερικούς συμβούλους».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1. Αν συμφωνεί με το κείμενο του αποσταλθέντος μηνύματος ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Προέδρου του Ιδρύματος;
2. Αν προτίθεται να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να διαπιστώσει εάν η ανάθεση νομικών υπηρεσιών σε εξωτερικό νομικό σύμβουλο καλύπτεται από σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας; Εάν αυτό δεν συμβαίνει, και συνεπώς, δεν προκύπτει αδυναμία της νομικής υπηρεσίας να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της λόγω του εξειδικευμένου της υπόθεσης ή λόγω φόρτου εργασίας, τι προτίθεται να πράξει προς διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος;

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπής φυγόποινης
Επόμενο άρθρο Α. Βαγενά : Αποκατάσταση του 2% επί των ηλεκτρονικών μέσων αναπαραγωγής έργων πνευματικής ιδιοκτησίας