Πρωτοσέλιδο

Προωθείται η ολοκλήρωση της Παράκαμψης Λάρισας με 11,6εκ.ευρώ


Προς την ολοκλήρωσή της βαίνει η παράκαμψη Λάρισας καθώς το τελευταίο κομμάτι από τη γέφυρα του Πηνειού στη ΔΕΥΑΛ μέχρι τη Γεωργική Σχολή, μήκους 1,56 χλμ εντάσσεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας στο νέο ΕΣΠΑ (2014-2020).

Το έργο ιδιαίτερης σημασίας για την πόλη αλλά και για τη Θεσσαλία, είναι προϋπολογισμού 11.683.000 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 9 εκ. αφορούν στην εργολαβία του έργου, το 1,7 εκ. στις απαλλοτριώσεις.

Ενώ, εκτός από την κατασκευή του δρόμου προβλέπεται και η κατασκευή δύο ισόπεδων κόμβων καθώς και ενός κυκλικού κόμβου αλλά και κατασκευή πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου μήκους 1,15 χλμ.

Με την κατασκευή του, επιτυγχάνεται η ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη σύνδεση τόσο της οδού Λαγού με την οδό Ιωαννίνων όσο και της Ε.Ο. Λάρισας-Τρικάλων με την Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης και στη συνέχεια με την παλιά Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και τον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφαλούς και ταχείας μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων τόσο εντός του πολεοδομικού ιστού της Λάρισας, όσο και εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως επισήμανε στην «Ε» ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, πρόκειται για ένα έργο βαρύνουσας σημασίας διότι ολοκληρώνεται ο δακτύλιος της Λάρισας διευκολύνοντας έτσι την κυκλοφορία εντός πόλης, καθώς θα αποσυμφορηθεί, συμβάλλοντας κατά συνέπεια και στην ασφαλέστερη μετακίνηση των πολιτών αλλά και στη διακίνηση των εμπορευμάτων και εφόσον το κέντρο θα ανακουφιστεί από τον κυκλοφοριακό φόρτο, θα υπάρξουν και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη για την πόλη. Ενώ διευκολύνεται και η εν γένει κυκλοφορία στη Θεσσαλία.

Το έργο εντάσσεται συγκεκριμένα στο Ε .Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020 και στον άξονα προτεραιότητας 4 «Ανάπτυξη – Εκσυγχρονισμός – Συμπλήρωση υποδομών για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη», συγχρηματοδοτείται δε από το ΕΣΠΑ.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι μελέτες για τους κυκλικούς κυκλοφοριακούς κόμβους που προβλέπεται να δημιουργηθούν, έχει ανοίξει η πρόσκληση για το ΕΣΠΑ, έχει κατατεθεί και αξιολογείται και σύντομα, όπως επισημαίνει, ο κ. Αγοραστός, θα ενταχθεί. Μετά την ένταξή του θα ακολουθήσει προκήρυξη και μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάληψη εκτέλεσής του.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ
Συγκεκριμένα, τεχνικό αντικείμενο του έργου είναι, όπως προαναφέραμε, η κατασκευή τμήματος της παράκαμψης Λάρισας από τη Β’ Γέφυρα Πηνειού (ΔΕΥΑΛ) έως τη Γεωργική Σχολή (Κόμβος Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων με την Νότια Περιφερειακή Οδό Λάρισας), μήκους 1,56km.

Ειδικότερα προβλέπεται:
– Η κατασκευή κύριας αρτηρίας μήκους 1,56km πε- ρίπου, με διαχωρισμένη κυκλοφορία και δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση.
– Η διαμόρφωση κυκλικού κόμβου στην αφετηρία της αρτηρίας, που τοποθετείται στον υφιστάμενο κόμβο επί της οδού Ιωαννίνων.
– Η κατασκευή τρισκελούς σηματοδοτούμενου ισόπεδου κόμβου στη χιλιομετρική θέση 0+280, που μέσω της παράπλευρης οδού SR3 εξασφαλίζει τη σύνδεση με τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις ( LIDL κ.λπ.). Επιπλέον σε αυτή την οδό συνδέεται και η παράπλευρη οδός SR4 που εξυπηρετεί τις παρακείμενες εκτός σχεδίου ιδιοκτησίες.
-Η κατασκευή τρισκελούς σηματοδοτούμενου ισόπεδου κόμβου (Ι.Κ. ΔΕΥΑΛ), στη χιλιομετρική θέση 1+345, με τον οποίο εξασφαλίζεται η σύνδεση με τη ΔΕΥΑΛ καθώς και η πρόσβαση σε χώρο στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της ΔΕΥΑΛ.
– Η κατασκευή πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου, μεταξύ της αρτηρίας και του αντιπλημμυρικού αναχώματος, συνολικού πλάτους 4,5μ. και μήκους 1,15km περίπου, που εκτείνεται από τον πρώτο ισόπεδο κόμβο μέχρι τον ισόπεδο κόμβο της ΔΕΥΑΛ. – Η κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της αρτηρίας με την οδό Λαγού.
– Στην κύρια αρτηρία, συνολικού μήκους 1,56χλμ. θα δημιουργηθούν δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, πλάτους 3,25μ. η καθεμία, διαχωρισμένες με κεντρικό στηθαίο ασφαλείας ενώ τοποθετούνται και πλευρικά στηθαία ασφαλείας στο έρεισμα εκατέρωθεν της οδού. Στις παράπλευρες οδούς SR-3 και SR-4 προβλέπεται μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 2,75μ. και 2,25μ. η καθεμία, αντιστοίχως.
– Τέλος, προβλέπεται η τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης μόνιμης σήμανσης καθώς και η εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού τύπου L.E.D. σε όλο το μήκος της αρτηρίας καθώς και στον πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο. Επίσης προβλέπεται η εγκατάσταση Φωτεινής Σηματοδότησης για τη ρύθμιση κυκλοφορίας οχημάτων στους δύο ισόπεδους κόμβους και στον κυκλικό κόμβο.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ
Τα οφέλη από την κατασκευή του έργου, όπως επισημαίνονται και στη σχετική μελέτη είναι πολλαπλά, τόσο για τη Λάρισα όσο και ευρύτερα για τη Θεσσαλία. Κατ’ αρχάς επιτυγχάνεται η παράκαμψη του κέντρου της Λάρισας, με αποτέλεσμα την κυκλοφοριακή αποφόρτιση του εσωτερικού της δακτυλίου και ταυτόχρονα τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων, σε περιοχές κατοικίας.

Με τη διέλευση της οδού εκτός περιοχών κατοικίας, αναβαθμίζεται η ζωή των κατοίκων με τον περιορισμό του θορύβου, της όχλησης και της ρύπανσης, ενώ παράλληλα, μειώνεται και ο κίνδυνος τροχαίων ατυχημάτων.

Η χάραξη της οδού, επιτρέπει την ανάπτυξη υψηλότερων ταχυτήτων οδήγησης, με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, τον περιορισμό της εκπομπής καυσαερίων και την αύξηση του διατιθέμενου χρόνου εργασίας.
Επιπλέον επιτυγχάνεται η ταχύτερη, ασφαλέστερη και πιο άνετη σύνδεση τόσο της οδού Λαγού με την οδό Ιωαννίνων όσο και της Ε.Ο. Λάρισας-Τρικάλων με την Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης και στη συνέχεια με την παλιά Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης και τον αυτοκινητόδρομο Π.Α.Θ.Ε., με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ασφαλούς και ταχείας μετακίνησης ανθρώπων και εμπορευμάτων τόσο εντός του πολεοδομικού ιστού της Λάρισας, όσο και εντός της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και προς τη Βόρεια Ελλάδα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα αποτελέσει οδική σύνδεση των παραγωγικών και τουριστικών κέντρων με το διεθνές δίκτυο μεταφορών. Επίσης μείωση της χρονοαπόστασης, που συνεπάγεται μείωση του κόστους μεταφοράς με αποτέλεσμα την ανάπτυξη υφιστάμενων και νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων παραγωγικών τομέων.

Συναφή έργα που έχουν γίνει στην περιοχή και συν- δέονται λειτουργικά με το συγκεκριμένο έργο είναι το ήδη κατασκευασμένο από ΕΣΠΑ 2007-2013, οδικό τμήμα από Β’ Γέφυρα Πηνειού έως Ε.Ο. Λάρισας-Κοζάνης που αποτελεί τμήμα του δακτυλίου της Λάρισας, ενώ ήδη κατασκευάζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2016 το χρηματοδοτούμενο από ΕΣΠΑ 2007-2013, οδικό τμήμα «Παράκαμψη Λάρισας: Κατασκευή οδού Καράγιωργα, Τεχνικού Τ1 και Οδού Αεροδρομίου», με την ολοκλήρωση του οποίου, θα ολοκληρωθεί και ο βόρειος εξωτερικός δακτύλιος της Λάρισας.

Πηγή: Ελευθερία

Προηγούμενο άρθρο Σημαντικές ελλείψεις στις Μονάδες των Δημόσιων Νοσοκομείων Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Νέα του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας