Ειδήσεις

Εγκαίνια και παρουσίαση του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου


Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου πραγματοποίησε εκδήλωση εγκαινίων και παρουσίασης  του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου στις 12 Ιουνίου υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε συνδιοργάνωση με την Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος στο Αμφιθέατρο του Κέντρου Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, παρουσία του Αναπληρωτή  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννη Τσιρώνη που τέλεσε και τα εγκαίνια του Κέντρου.

H κεντρική εναρκτήρια ομιλία έγινε στις 11:00, στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Φορέα Διαχείρισης, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Ανδρεδάκη Παύλο  ο οποίος  αναφέρθηκε σε όσους συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του έργου του Κέντρου Πληροφόρησης, το οποίο θα αποτελέσει ένα στρατηγικής σημασίας εργαλείο για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, παιδείας και ηθικής.  Επίσης αναφέρθηκε στο ότι η Υπηρεσία του Φορέα ετοιμάζει και θα υποβάλλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόταση για το πλαίσιο λειτουργίας του Κέντρου, το οποίο πρέπει να υποστηριχτεί.

Ακολούθησε η ομιλία από τον Καθηγητή & Πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής Άνθρωπος & Βιόσφαιρα Μιχαήλ Σκούλλο, με θέμα “Η διαχείριση των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας: Ευκαιρία για Αειφόρο Ανάπτυξη”.

Ο κύκλος των ομιλιών έκλεισε με την κα. Κατσακιώρη Μαρία, εκπρόσωπο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – ΕΚΒΥ και υπεύθυνη υλοποίησης του έργου,  η οποία μίλησε για τις αρχές σχεδιασμού της Έκθεσης και το θεματικό της περιεχόμενο.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν και χαιρέτησαν ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, η βουλευτής και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος κα. Ιγγλέζη, οι βουλευτές και μέλη της Επιτροπής κ.κ. Ακριώτης,  Παπαδόπουλος, Αμυράς, Καβαδέλλας, οι βουλευτές Πιερίας, κ. Καστόρης, κα. Σκούφα, κ. Τζαμακλής, ο βουλευτής Θεσ/νίκης κ. Δελλής, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα. Μαυρίδου,  ο Δήμαρχος Δίου Ολύμπου κ. Δημόπουλος, ο Δήμαρχος Δήμου Ελασσόνας κ. Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κολλάτος, ο αναπληρωτής Δήμαρχος Δήμου Δίου Ολύμπου κ. Λάππας, ο Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου κ. Καλαϊτζής, οι Αντιδήμαρχοι Δήμου Ελασσόνας κ.κ. Μπαλούκας, Λέκκας, Γκουτζουρέλας, Γκατζιούρας,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κατερίνης κ. Λιακόπουλος, ο πρώην πρόεδρος του ΦΔΕΔΟ κ. Πασχαλούδης, ο προϊστάμενος της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών και Αγροπεριβάλλοντος κ. Δημόπουλος, οι προϊστάμενοι Δ/νσεων του ΥΠΕΝ κ. Ντινόκας  και κ. Στάμου, ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κ. Φραγκισκάκης, Δ/ντές Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, Διοικητές  και Δ/ντές του Στρατού, των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και της Αστυνομίας, ο πρόεδρος του ΕΚΒΥ κ. Μενουδάκος, η Επίτιμη Πρόξενος της Αυστρίας στη Θεσσαλονίκη κα. Παπαδοπούλου Έβελυν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης κ. Γεωργούλης καθώς και μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος της Σέρβικης Ορειβατικής Ομοσπονδίας κ. Μπόρις Μίτσιτς, πρόεδροι και στελέχη Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εκπρόσωποι των ΓΕΩΤΕΕ και Επιμελητηρίων, εκπρόσωποι Υπηρεσιών και Φορέων, πρόεδροι Ορειβατικών Συλλόγων της παρολύμπιας περιοχής, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων, εκπαιδευτικοί αλλά και πλήθος κόσμου που αγαπά τον Όλυμπο, διαβιώνει κοντά του και νοιάζεται για την προστασία του.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και η Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης η οποία, δια του Προέδρου, δώρισε στο Φορέα πρωτότυπη φωτογραφία του Boissonnas. Να σημειώσουμε τη γενικότερη υποστήριξη του Δήμου Δίου Ολύμπου τόσο στη λειτουργία του Φορέα, όσο και στην τελετή εγκαινίων.

Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι το Κέντρο Πληροφόρησης έχει τις απαραίτητες προδιαγραφές ώστε να αποτελέσει κέντρο ποικίλων πολιτιστικών δράσεων, συνεδρίων κ.λ.π., πόλο έλξης επισκεπτών και ένα σημαντικό εργαλείο ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας αλλά και την απαραίτητη υποστήριξη της Πολιτείας.

—————————————————————————————————————–

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ιδρύθηκε το έτος 2002 με το Ν. 3044/2002 και άρχισε να λειτουργεί το 2003. Διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο όπου εκπροσωπούνται Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου καθορίζονται από το άρθρο 15 του Ν. 2742/1999 και  μεταξύ άλλων είναι:  η ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση του πληθυσμού σε θέματα διαχείρισης και προστασίας των περιοχής, η συστηματική παρακολούθηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων της  προστατευόμενης  περιοχής,  η φύλαξη κ.α. Η στήριξη της λειτουργίας του χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

 

Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου

Γραφείο Πληροφόρησης, Εκπαίδευσης  και Δημοσιότητας

Προηγούμενο άρθρο Δήλωση Χρ. Κέλλα για την Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κλοπή από αποθήκη εμπορίας φρούτων