Ειδήσεις

Απ. Καλογιάννης: Να δώσουμε όραμα και προοπτική στις ΔΕΥΑ


Η αποσαφήνιση του θεσμικού χαρακτήρα, των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ),  η κατοχύρωση και ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού τους πλαισίου, η ενίσχυση τους με επιστημονικό προσωπικό, καθώς και πρωτοβουλίες και ενέργειες από τις ίδιες τις επιχειρήσεις προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού τους, αποτελούν βασικές προυποθέσεις για την  υπέρβαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ και για τη χάραξη της στρατηγικής τους για το μέλλον.   Τα παραπάνω τόνισε ο δήμαρχος Λαρισαίων, πρόεδρος της ΔΕΥΑ Λάρισας και αντιπρόεδρος της Ενωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης Αποχέτευσης κ. Απόστολος Καλογιάννης, στην εισήγησή του κατά την ετήσια γενικής Συνέλευσης της Ενωσης που πραγματοποιήθηκε, πριν λίγες ημέρες στην Χαλκίδα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Παν. Κουρουμπλή αλλά και της αντιπρόεδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Μαραγκού, πολιτικών παραγόντων και αυτοδιοικητικών απ΄ όλη τη χώρα.

Στην εισήγησή του ο κ. Καλογιάνννης, αφού επεσήμανε πως η ΕΔΕΥΑ αντιπροσωπεύει τις επιχειρήσεις ύδρευσης που αφορούν στη υδροδότηση του μισού πληθυσμού της χώρας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι ΔΕΥΑ, πέρα από τη διαχείριση της καθημερινότητας που γίνεται με σωστό και αποτελεσματικό τρόπο,  να χαράξουν στρατηγική με συνοχή και διάρκεια ενόψει και των προκλήσεων που καλούνται να διαχειριστούν όπως η

κλιματική αλλαγή, κυκλική οικονομία, διαφάνεια, τιμολόγηση με ανάκτηση του κόστους και κοινωνικές παραμέτρους, συμβολή στην απασχόληση και την αειφόρο ανάπτυξη. Προχωρώντας μάλιστα και ένα βήμα πιο πέρα, ο δήμαρχος Λαρισαίων τόνισε ότι όσοι ασχολούνται με τις ΔΕΥΑΛ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό ότι αν δεν δώσουμε μία προοπτική στις επιχειρήσεις μας που αποτελούν θεσμοθετημένους διαχειριστές του αστικού νερού, αν δεν καταθέσουμε ένα όραμα για να προχωρήσουν μπροστά παρά τις αντιξοότητες και τα θεσμικά και οικονομικά εμπόδια, θα συντηρήσουμε μία μιζέρια και ένα τέλμα που ίσως αργά, αλλά με μαθηματική ακρίβεια θα τίς υποσκάψει.

Υποστήριξε επίσης ότι είναι αναγκαία η βελτίωση του ιδρυτικού νόμου των ΔΕΥΑ, καλώντας την Πολιτεία να πάρει τις σχετικές πρωτοβουλίες ώστε το νομικό πλαίσιο να προσαρμοσθεί στα σύγχρονα δεδομένα και συνθήκες με στόχο να συμβάλλει τόσο στον εκσυγχρονισμό των Δ.Ε.Υ.Α.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως επιτακτική την ανάγκη πρόσληψης  επιστημονικού δυναμικού στις ΔΕΥΑ, προειδοποιώντας πως η εκχώρηση τομέων δραστηριοτήτων τους σε ιδιώτες που ήδη εφαρμόζεται κυρίως από μικρές Δ.Ε.Υ.Α. για να μπορέσουν να λειτουργήσουν δεν  πρέπει να είναι παρά μία πρόσκαιρη λύση, μία λύση ανάγκης.  Η   Πολιτεία οφείλει να εγκαταλείψει τις αγκυλώσεις του χθες και να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις μας. Θα πρέπει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει ότι αποδυναμώνοντας τις Δ.Ε.Υ.Α., αυτές διολισθαίνουν προς την έμμεση ιδιωτικοποίηση.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων αναφέρθηκε και στο ζήτημα της τιμολογιακής πολιτικής των ΔΕΥΑ, τονιζοντας την ανάγκη  εφαρμογής ενιαίων κανόνων , κάτι που όπως είπε  δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση της τιμής του νερού, αλλά συνεπάγεται  τον εξορθολογισμό της τιμολογιακής πολιτικής των υπηρεσιών νερού σε συνδυασμό με την μείωση του λειτουργικού κόστους.

Επίσης έθεσε ως επιτακτική το θέμα της συγκριτικής αξιολόγησης των Δ.Ε.Υ.Α. εκφράζοντας την ελπίδα αυτή να ξεκινήσει σύντομα.

Τέλος, ο κ. Καλογιάννης, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΔΕΥΑ και οι ΔΕΥΑ σε θέματα διαχείρισης υδατικών πόρων. Τόνισε δε χαρακτηριστικά  πως «σοβαρά ζητήματα όπως τα Master Plans και τα Σχέδια Ασφάλειας Νερού συνιστούν υποχρεώσεις των Δ.Ε.Υ.Α. και η Ένωση θα στηρίξει επιστημονικά τις Δ.Ε.Υ.Α. για την επιτυχή υλοποίησή τους. Παραπέρα, όμως, θεωρούμε ότι οι Δ.Ε.Υ.Α. που είναι θεσμοθετημένοι διαχειριστές του αστικού νερού θα μπορούσαν με κάποιους όρους και προϋποθέσεις και την ανάλογη, φυσικά, προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου, να αναλάβουν αναβαθμισμένο ρόλο εντός των λεκανών απορροής ποταμών όπου δραστηριοποιούνται. Ως Ε.Δ.Ε.Υ.Α θεωρούμε ότι η Πολιτεία θα πρέπει, επιτέλους, να αξιοποιήσει την συσσωρευμένη στις Δ.Ε.Υ.Α. εμπειρία και τεχνογνωσία, καθώς και την αποδεδειγμένη στην πράξη ικανότητά τους για παραγωγή, λειτουργία και διαχείριση έργων ύδρευσης, αποχέτευσης και αφαλάτωσης.»

 

Προηγούμενο άρθρο 1η συλλογή πλαστικών κενών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων
Επόμενο άρθρο Ο Όλυμπος παγκόσμιο επίκεντρο αιωροπτερισμού