Ειδήσεις

Το ΕΚΝΛ για τα προγράμματα δήθεν καταπολέμησης της φτώχειας


Οι βαρύγδουπες εκφράσεις περί καταπολέμησης της φτώχειας, μέσω του προγράμματος του ΕΣΠΑ, που παρουσίασαν χθές το Υπουργείο Εργασίας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την ΠΕΔ Θεσσαλίας, στοχεύουν ουσιαστικά στην απόκρυψη των πραγματικών αιτιών της φτώχειας, αλλά και στο να μάθουν οι άνεργοι, οι απλήρωτοι, οι χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι, να ζουν με την ανεργία, τη φτώχεια, με κάποια ψίχουλα από τα συσσίτια και τα κοινωνικά παντοπωλεία, την ίδια ώρα που 1,3 εκατομμύριο είναι στην ανεργία και καθημερινά προστίθενται νέοι στην στρατιά της ανεργίας, που αρνούνται να δώσουν σε όλους τους ανέργους επίδομα ανεργίας, την ώρα που μειώνονται δραματικά μισθοί και συντάξεις, ενώ στην πλουτοκρατία πέρα από τα οφέλη αυτών των πολιτικών, μοιράζονται διάφορα πακέτα στήριξης δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Ν.Λ, θεωρεί ότι η φτώχεια και η ανεργία είναι απόρροια του ταξικού εκμεταλλευτικού συστήματος και των ταξικών πολιτικών εξαθλίωσης της πλειοψηφία του λαού που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε.           Γι’ αυτό, όπως αποδείχτηκε, η υλοποίηση εδώ και χρόνια διαφόρων προγραμμάτων επισιτιστικής και άλλης υλικής βοήθειας, δεν έλυσε το πρόβλημα της φτώχειας, που βλέπουμε να μεγαλώνει.

Και το νέο πρόγραμμα «Επισιτιστικής βοήθειας» του ΕΣΠΑ προς απόρους, είναι σταγόνα στον ωκεανό, αφού απευθύνεται σε λίγες χιλιάδες νοικοκυριά πανελλαδικά που ζούνε σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, όταν οι άνεργοι φτάνουν το 1.300.000, οι απλήρωτοι για μήνες τους 900.000, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δέχονται συνεχή πλήγματα σε μισθούς, συντάξεις, νέα φοροληστρικά βάρη.

Το ΕΚΝΛ, επιπλέον δεν συμφωνεί να συμπεριλαμβάνονται στην υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, πέρα από την Περιφέρεια και τους Δήμους, ιδιώτες, ΜΚΟ και άτυπα κοινωνικά δίκτυα, γιατί επιτρέπεται κρατικά και ευρωπαϊκά κονδύλια, που είναι χρήματα των εργαζομένων, να τα λυμαίνονται όλοι αυτοί, που καταγράφουν και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Η διοίκηση του ΕΚΝΛ, αξιώνει την αλλαγή της κατεύθυνσης αυτών των προγραμμάτων, από την κυβέρνηση, το σταμάτημα της κοροϊδίας που γίνεται για ακόμη μια φορά στους ανέργους και στους φτωχούς. Κυβέρνηση και αρμόδια υπουργεία να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε το πρόγραμμα αυτό να περάσει στην αποκλειστική ευθύνη, αρμοδιότητα και χειρισμό των κρατικών κοινωνικών δομών και υπηρεσιών. Να απομακρυνθούν κάθε λογής ιδιωτικά συμφέροντα, οι ΜΚΟ και να στηριχθούν έμπρακτα οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες και τα κρατικά κοινωνικά ιδρύματα, οι οργανισμοί που έχουν ως κύριο έργο τους την στήριξη των παιδιών, της οικογένειας, των ηλικιωμένων, των ΑΜΕΑ. Η στήριξη των δημόσιων-κοινωνικών δομών σήμερα είναι πρώτιστη ανάγκη.

Ο περιορισμός και η αντιμετώπιση της φτώχειας προϋποθέτει ριζικά διαφορετικές πολιτικές απ’ αυτές που εφαρμόζει η Ε.Ε, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και  οι προηγούμενες και κάνουν πλάτες Περιφέρεια και Δήμοι.

Απαιτεί την εξασφάλιση σε όλους του δικαιώματος της πλήρους και σταθερής εργασίας. Την καταβολή επιδόματος ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους άνεργους όσο είναι άνεργοι, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Την δημιουργία κρατικών πρατηρίων και δωρεάν χορήγηση τροφίμων, ειδών υγιεινής, φαρμάκων, σχολικών ειδών απ’ αυτά. Δωρεάν όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, δωρεάν μετακίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δωρεάν γεύμα καθημερινά σε όλα τα παιδιά στα δημόσια σχολεία από το κράτος.

Γενναίες αυξήσεις σήμερα στους μισθούς που θα είναι κατοχυρωμένοι με ΣΣΕ και δεν θα υπάρχει μισθός κάτω από 751 ευρώ το μήνα, με ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, με την κατάργηση των χαρατσιών και της βαριάς άμεσης και έμμεσης φορολογίας, με την εξασφάλιση δωρεάν όλων των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, παιδείας, την δραστική μείωση των τιμών των ειδών λαϊκής κατανάλωσης, με την κατάργηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα, των διοδίων, την μείωση της τιμής του ρεύματος, του νερού, της θέρμανσης.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, με ένα τέτοιο πλαίσιο αιτημάτων, παλεύει για την αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανεργίας της ταξικής εκμετάλλευσης, αναπτύσσοντας παράλληλα μια σειρά δράσεις ταξικής αλληλεγγύης προς τους ανέργους, τις οικογένειές τους, αλλά και γενικότερα προς τους εργαζόμενους, που υποφέρουν από τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και των αντιλαϊκών πολιτικών κυβερνήσεων και Ε.Ε.

Το ΕΚΝΛ, δεν χαρίζει σε κανέναν εκμεταλλευτή του λαού, σε καμιά κυβέρνηση η τοπική αρχή, τα χρήματα των πακέτων αυτών, που είναι από την φοροληστεία του λαού και την κλοπή μισθών και συντάξεων. Θα διεκδικήσει κάθε δυνατότητα ανακούφισης ανέργων και εργαζόμενων, ξεσκεπάζοντας παράλληλα την υποκρισία των υπευθύνων για την φτώχεια και την ανεργία.

Προηγούμενο άρθρο Στο αρχαίο θέατρο της Λάρισας συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις για την Ευρώπη
Επόμενο άρθρο Ανακοίνωση – απάντηση Δ. Λαρισαίων : Άγνοια και λαϊκισμός