Ειδήσεις

Μάξιμος : Μια απόλυτα ανίκανη κυβέρνηση και στη διαχείριση του μεταναστευτικού


«Τα όσα συνέβησαν στην Ειδομένη αποδεικνύουν την απόλυτη ανικανότητα της κυβέρνησης να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που και την εικόνα της χώρας αμαύρωνε διεθνώς και χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες άφηνε να ταλαιπωρούνται σε απάνθρωπες συνθήκες, αλλά και την εθνική οικονομία έβλαπτε με την παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής. Ακόμη όμως και σήμερα, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί αλλά απλώς έχει μεταφερθεί λίγο μακρύτερα δημιουργώντας νέες εστίες απαράδεκτης διαβίωσης αλλά και έξαρσης της παρανομίας». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή απάντηση που έλαβε σε σχετική ερώτηση που συνυπόγραψε, και στην οποία πρώτος υπογράφων ήταν ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Αχ. Καραμανλή. Την απάντηση απέστειλε ο υπουργός υποδομών, μεταφορών και δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος παραπέμπει σε δύο απαντητικά έγγραφα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Από τα έγγραφα αυτά προκύπτει ότι «η οικονομική ζημία, που έχει υποστεί, μέχρι 15.05.2016, η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» και επίσης ότι
«α) Η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», με σχετική αλληλογραφία προς το ΥΠΟΜΕΔΙ, έχει ενημερώσει για τη σοβαρότητα της κατάστασης που δημιουργήθηκε, χωρίς ευθύνη της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», καθώς και για τις διαμαρτυρίες των πελατών της, ζητώντας να ληφθούν, αρμοδίως, άμεσα μέτρα, προς επίλυση του έντονου προβλήματος.
β) Επίσης, με σχετικά έγγραφα της, προς τους διαμαρτυρόμενους πελάτες της, η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» δήλωσε ότι δεν φέρει ευθύνη για τη διακοπή της κυκλοφορίας εμπορικών αμαξοστοιχιών μέσω Ειδομένης/Γευγελή, καθώς η διακοπή αυτή επιβλήθηκε αναγκαστικά, σε συνέχεια αποκλεισμού από πρόσφυγες/οικονομικούς μετανάστες της σιδηροδρομικής γραμμής στο ύψος της Ειδομένης.
2. Συμπληρωματικά, σημειώνεται ότι η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» εξέδωσε περιορισμό κυκλοφορίας αρ. 02/2016/21.03.2016, με σκοπό την αποφυγή τυχόν συσσώρευσης βαγονιών, έμφορτων με εμπορεύματα ή containers αλλά και κενών βαγονιών, στο συνοριακό σημείο Ειδομένης/ Γευγελή καθώς και κατά μήκος του σιδηροδρομικού διαδρόμου προς/από Ελλάδα. Με τον τρόπο αυτό, δεν σημειώθηκε εκτεταμένος εγκλωβισμός αμαξοστοιχιών με έμφορτα ή και κενά βαγόνια […]».
Στην απάντηση διευκρινίζεται ότι «καθώς οι εμπορευματικές μεταφορές της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Απόφασης Αρ. 150/1/10.07.2013 του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» δεν έχει συνάψει ειδικές συμφωνίες με τους πελάτες. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν κατατεθεί αγωγές κατά της «ΤΡΑΙΝΟΣΕ» από τους πελάτες της αλλά μόνο διαμαρτυρίες πελατών».
Τέλος, σημειώνεται ότι η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την διακίνηση εμπορικών αμαξοστοιχιών από την εναλλακτική σιδηροδρομική οδό μέσω Βουλγαρίας (συνοριακό σημείο Προμαχώνας). Μέχρι στιγμής (15.05.2016) έχουν διακινηθεί σιδηροδρομικώς από/προς Ελλάδα, μέσω Βουλγαρίας (με προορισμό/προέλευση πέραν Βουλγαρίας), συνολικά 205 αμαξοστοιχίες».

Προηγούμενο άρθρο Επιτυχής εξουδετέρωση νάρκης βάρους 350 κιλών
Επόμενο άρθρο Δήλωση Βαγενά κατά την επίσκεψη του Υπ. Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθού