Ειδήσεις

Ο Δήμος Λαρισαίων συνυπογράφει τη Συνθήκη της Βαρκελώνης


Ο Δήμος Λαρισαίων με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κηρύσσει συμβολικά την πόλη ως «ζώνη ελεύθερη από τις συνθήκες TTIP, TISA, CETA συνυπογράφει την διακήρυξη Βαρκελώνη που αποτελεί και την επίσημη αντίδραση δημάρχων στην πανευρωπαϊκή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και η νέα γενιά συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου».
Επίσης, το Δήμος Λαρισαίων δεσμεύεται να φέρει το θέμα στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΠΕΔ και ΚΕΔΕ. Επίσης θα διοργανώσει σειρά εκδηλώσεων για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, σε συντονισμό και με το Δίκτυο Δήμων, Περιφερειών και Φορέων που αντιτίθεται στις παραπάνω συμφωνίες και συντάσσονται με τη διακήρυξη της Βαρκελώνης
Τα παραπάνω αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, με την εισήγηση της δημοτικής αρχής να υπερψηφίζεται με ευρεία πλειοψηφία.
Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής με τον εισηγητή αντιδήμαρχο κ. Νίκο Καλτσά να σημειώνει μεταξύ άλλων τα εξής:.
«Οι συνθήκες που θέλουν να προσυπογράψουν θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του πλανήτη αλλά και τα συμφέροντα της χώρας μας γιατί: Ευνοούν χώρες και επιχειρήσεις με μαζική βιομηχανική παραγωγή, ενώ είναι καταδικαστικές για χώρες με μικρής κλίμακας παραγωγή όπως η ελληνική. Απειλούν την εγχώρια αγροτική παραγωγή και ιδιαίτερα τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, οι οποίοι αδυνατούν ν’ ανταγωνιστούν τα προϊόν- τα χαμηλής ποιότητας και κόστους των μεγάλων εταιριών. Απειλούν τα προϊόντα ονομασίας προελεύσεως (Π.Ο.Π.) που διαθέτει η Ελλάδα, κάτι που θα έχει ολέθριες συνέπειες στην εγκατάλειψη της αγροτικής γης, την εξάρτηση από εισαγωγές και τη μείωση της διατροφικής αυτάρκειας. Απειλούν το περιβάλλον με την εισαγωγή τροποποιημένων σπόρων. Απειλούν το κλίμα με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου από την κατανάλωση ορυκτών καυσίμων αναγκαίων για μεταφορές μεγάλων αποστάσεων. Να ανακηρυχθεί η Λάρισα ελεύθερη ζώνη από τις δεσμεύσεις της «Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (TTiP), προσυπογράφοντας τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης για τις ελεύθερες ζώνες από τη Διατλαντική Συμφωνία εμπορίου και επενδύσεων (TTiP), τη Γενική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.- Καναδά (CETA) και τη Συμφωνία εμπορίου και Υπηρεσιών (TiSA)»
Επίσης, στις συμφωνίες αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Stop TTIP» και του Δικτύου Οργανώσεων Συλλογικοτήτων Γ. Εμμανουήλ, σημειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις και σε ελληνικά προϊόντα. «Οι συμφωνίες αυτές, η παγκοσμιοποίηση δηλαδή υπέρ των πολυεθνικών, δεν πρέπει να εφαρμοσθούν στην πράξη», τόνισε μεταξύ άλλων.

Προηγούμενο άρθρο ΛΑ.Ε. Λάρισας : Κάλεσμα για τη δημιουργία μετώπου προστασίας της α ΄ κατοικίας
Επόμενο άρθρο Καπάκι το καπάκι αποχτιέται ένα αναπηρικό καροτσάκι