Ειδήσεις

Πέντε βιβλιοθήκες της Θεσσαλίας τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day).
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”.
Πέντε Βιβλιοθήκες της Θεσσαλίας και συγκεκριμένα, η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας “Κωνσταντίνος Κούμας”, το ΔΗ.Κ.Ι. Βόλου και οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας αποφάσισαν να γιορτάσουν τη συγκεκριμένη ημέρα με κοινές δράσεις.
Το πρωί της Τετάρτης 18 Μαΐου παιδιά τάξεων δημοτικών σχολείων των πόλεων αυτών, θα επισκεφτούν την ίδια ώρα τους χώρους των 5 βιβλιοθηκών και κάποιων τοπικών μουσείων, όπου θα ακούσουν για μουσεία, εκθέματα, κανόνες συμπεριφοράς σ’ ένα μουσείο, θα ξεναγηθούν διαδραστικά σε διάφορα μεγάλα μουσεία της Ελλάδας και του κόσμου και θα φτιάξουν τα δικά τους εκθέματα, για το μουσείο της τάξης τους!
Είναι η πρώτη φορά που βιβλιοθήκες της Θεσσαλίας κάνουν μαζί μια κοινή δράση και είναι η αρχή μιας συνεργασίας, όπου στο μέλλον θα γίνουν κι άλλες δράσεις με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με τις Βιβλιοθήκες που υπάρχουν στην περιοχή μας.
Οι Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας με τα παιδιά του Δ1 του 8ου Δημοτικού σχολείου Καρδίτσας και την εκπαιδευτικό τους Κυρία Χαρούλα Ανυφαντή, θα επισκεφτούν το Μουσείο Πόλης Καρδίτσας για να ξεναγηθούν στο χώρο από την υπεύθυνη Κυρία Φωτεινή Λέκκα και στη συνέχεια θα κάνουν τη δική τους έκθεση σε χώρο του μουσείου, δίνοντας χρώμα σε παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης μας.
Έπειτα στο χώρο της παιδικής βιβλιοθήκης «Παυσιλύπου» θα ξεναγηθούμε στο μουσείο της Ακρόπολης και θα διαβάσουμε την Ιστορία «Ο μικρός Νικόλας διασκεδάζει – Το μουσείο της ζωγραφικής».
Το απόγευμα της ίδιας μέρας από τις 5:30 έως τις 7:00 στην παιδική βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά» του Δ.Ο.Π.Α.Κ. σε συνεργασία με το 3ο ΚΔΑΠ του Δήμου Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στα Μουσεία, για όλα τα παιδιά της πόλης μας.

Προηγούμενο άρθρο Δημήτρης Σιούφας : Η ηθική απαξίωση των πολιτικών θεσμών
Επόμενο άρθρο Απινιδωτές στα κτίρια της Περιφέρειας Θεσσαλίας