Ειδήσεις

Παραδόθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο δρόμος Λιβάδι – Σαραντάπορο


Παραδόθηκε στην κυκλοφορία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο δρόμος Λιβάδι – Σαραντάπορο μήκους 16 χλμ και προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ, που κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ. Με το έργο αυτό οι κάτοικοι του Λιβαδίου, του Σαρανταπόρου και της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας Ελασσόνας αποκτούν νέα πρόσβαση προς την Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, την Εγνατία οδό και την Πιερία. Το έργο συμβάλλει τόσο στην ενδοεπικοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όσο και στην διαπεριφερειακή επικοινωνία Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας και εξυπηρετεί τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στις καθημερινές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες. Το έργο ολοκληρώθηκε με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.
Κατά την τελετή παράδοσης του έργου, ενώπιον εκπροσώπων φορέων και κατοίκων της περιοχής, ο περιφερειάρχης κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Παραδίδουμε σήμερα ένα έργο πολλαπλής χρησιμότητας, που βοηθά στην ασφαλέστερη επικοινωνία των ανθρωπίνων κοινοτήτων. Πρόκειται για το δρόμο Λιβάδι-Σαραντάπορο προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ, ο οποίος δίνει διέξοδο στους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής τόσο προς τον νομό Κοζάνης όσο και προς τον νομό Πιερίας. Είναι ένα έργο στο οποίο διεισδύουν οι ανθρώπινες επιθυμίες των κατοίκων της υπαίθρου και το οποίο στέκεται με σεβασμό και ενδιαφέρον απέναντι τους. Με την ολοκλήρωση του βελτιώνεται η προσβασιμότητα και ενισχύεται η επισκεψιμότητα της περιοχής, τόσο λόγω της ύπαρξης των παραδοσιακών οικισμών, όσο και λόγω και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν οι γύρω ορεινοί όγκοι. Και οι άνθρωποι στο υψόμετρο των 1200 μέτρων έχουν δικαίωμα στην ασφαλή μετακίνηση και επικοινωνία και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι οι οποίοι συμβάλλουν στην εθνική οικονομία».
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε το γεγονός ότι ο δρόμος εξυπηρετεί πάνω από 40 ποιμνιοστάσια στην περιοχή και τις μεταφορές των τοπικών προϊόντων, καθώς και την επικοινωνία των τριών νομών Κοζάνης Λάρισας και Πιερίας. Επιπλέον με την κατασκευή του έργου στηρίχθηκαν θέσεις εργασίας και δημιουργήθηκε μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία.
Ενώ η εντεταλμένη σύμβουλος, π. αντιπεριφερειάρχης κα. Μαρία Μαμάρα ανέφερε: «Ο δρόμος αυτός αποτελεί ένα έργο πνοής για το Λιβάδι, γιατί ενώνει τρεις νομούς και διευκολύνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής. Ευχαριστώ τον περιφερειάρχη, γιατί πίστεψε στο όνειρο των ανθρώπων της περιοχής και έκανε πράξη ένα έργο, που το είχαν ανάγκη».
Παρόντες κατά την παράδοση του έργου ήταν ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γιώργος Σάκκας, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο π. δήμαρχος κ. Γιώργος Πασχόπουλος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο αφορούσε στη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της υφιστάμενης χωμάτινης επαρχιακής οδού σε συνολικό μήκος 15,9 χλμ. και στην ασφαλτόστρωση της, μαζί με το πρώτο τμήμα της οδού, ξεκινώντας από το Λιβάδι, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ». Με το έργο αυτό, ολοκληρώθηκε η άμεση σύνδεση του οικισμού του Λιβαδίου Δήμου Ελασσόνας με την Εθνική Οδό Λάρισας-Κοζάνης, στην περιοχή του Σαρανταπόρου και πλησίον στο Χάνι Χατζηγώγου. Η οδός που κατασκευάστηκε έχει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση και διατομή 7,00/9,00 (ασφαλτοτάπητας πλάτους 7,00 μέτρων με εκατέρωθεν έρεισμα 1,00 μέτρο), τα απαραίτητα τεχνικά έργα και έργα σήμανσης και ασφάλειας.
Με την παράδοση της οδού ενισχύεται η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, καθώς πέριξ της εν λόγω οδού, είναι εγκατεστημένες πολλές κτηνοτροφικές μονάδες – εκτρέφονται στην περιοχή 55.000 αιγοπρόβατα – και επίσης πολλές γεωργικές επιχειρήσεις. Η οδός μπορεί να εξυπηρετήσει την κίνηση βαρέων οχημάτων και την ανάπτυξη του εμπορίου λόγω της εύκολης πρόσβασης με τις εθνικές οδούς Λάρισας –Κοζάνης και προς ΕΓΝΑΤΙΑ αλλά και προς ΠΑΘΕ.
Επίσης, προκύπτουν δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης εναλλακτικών τουριστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή, καθώς με τη διευκόλυνση της πρόσβασης στους άξονες Λάρισας – Κοζάνης και Εγνατίας οδού, ενισχύεται η επισκεψιμότητα της, τόσο λόγω της ύπαρξης των παραδοσιακών οικισμών όσο και λόγω και του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν οι γύρω ορεινοί όγκοι.
Τέλος, μειώνεται ο χρόνος απόστασης στη διαδρομή προς Λιβάδι για τους μετακινούμενους από και προς την περιοχή της Κοζάνης, αλλά και τους μετακινούμενους από την περιοχή της Πιερίας προς Λιβάδι και Κοζάνη, σε σχέση με την σημερινή σύνδεση, και αυξάνεται η ασφάλεια μετακίνησης.

Προηγούμενο άρθρο Χριστός Ανέστη, Χρόνια Πολλά
Επόμενο άρθρο Σύσκεψη Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) Π.Ε. Λάρισας