Ειδήσεις

Μάξιμος : Γιατί δεν θεσπίζετε την 20η Μαΐου Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας;


«Τι είναι αυτό που εμποδίζει την υλοποίηση της πρότασης της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, που έγινε και απόφαση της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, να θεσπιστεί η 20η Μαΐου ως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, πρόταση υπέρ της οποίας έχουν ταχθεί όλα τα κόμματα και όλοι οι Δήμοι της χώρας, αφού η τόσο μεγάλη καθυστέρηση στη θεσμοθέτησή της δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά;». Το ερώτημα αυτό απευθύνει ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή που συνυπογράφει, προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά και Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.
Η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον Τομεάρχη Απόδημου Ελληνισμού, κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, την οποία συνυπογράφουν, επίσης, οι βουλευτές κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κώστας Κοντογεώργος, Θόδωρος Καράογλου, Χαράλαμπος Αθανασίου και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρει ότι «στις 20 Μαΐου, ημέρα γέννησης του Σωκράτη, θα εορτασθεί για πρώτη φορά φέτος, με πανηγυρικές εκδηλώσεις στην ομογένεια της Ιταλίας, η καθιέρωση της Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση (ψήφιση Νόμου ή προώθηση Προεδρικού Διατάγματος) έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη μέσα στον Απρίλιο. Η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης που θα αφορά τα Υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού, θα ανοίξει το δρόμο για την υποβολή αιτήματος προς την ΟΥΝΕΣΚΟ για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού».
Υπενθυμίζεται ότι «η πρόταση για καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας κατατέθηκε για πρώτη φορά στις 17/10/2014 στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και συζητήθηκε εν συνεχεία, στις 17/10/2014 σε κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού της Διασποράς με θέμα ‘‘Ελληνισμός και Φιλελληνισμός της Ιταλίας – Κοινές Δράσεις για την προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού’’. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την Ιταλία από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και τον π. Πρόεδρο Γιάννη Κορίνθιο και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Και οι βουλευτές καταλήγουν ότι «είναι μια μοναδική ευκαιρία να αναδειχθεί παγκοσμίως η Ελληνική Γλώσσα και να προβληθεί η Ελλάδα, κινδυνεύει όμως να εξελιχθεί σε φιάσκο, καθώς δεν έχει ακόμα νομικά θεσμοθετηθεί, ούτε επικοινωνηθεί ως προς τα πιθανά οφέλη και την διαχρονική υπόστασή της. Πρόταση με την οποία κατ’ επανάληψη η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς και υπό την νέα Προεδρία του κ. Α. Τριανταφυλλίδη έχει ασχοληθεί θετικά, και την οποία στηρίζουν η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και όλα τα κόμματα. Η καθυστέρηση στην άσκηση πολιτικής εν γένει στα ζητήματα των Ελλήνων του Εξωτερικού μοιάζει πλέον να αποτελεί επιλογή, αφήνοντας σε εκκρεμότητα σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως την επαναλειτουργία του ΣΑΕ, πόσο μάλλον και την ψήφο των Αποδήμων».

Προηγούμενο άρθρο Mε τον Αντιδήμαρχο Παιδείας συναντήθηκαν γονείς μαθητών του 3ου Δημοτικού Σχολείου
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού φυγόποινου