Ειδήσεις

Παρεμβάσεις Άννας Βαγενά για το Α’ Αρχαίο Θέατρο Λάρισας


Θα ήθελα, με αφορμή τις εξελίξεις στο έργο του Α’ Αρχαίου Θεάτρου της πόλης μας, να αναφέρω τα εξής: Είναι γνωστό το ενδιαφέρον μου για το Αρχαίο Θέατρο και το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκα βουλευτής παρακολουθώ την πορεία των εργασιών από κοντά, έχω επισκεφτεί πολλές φορές τον χώρο, ενώ συνομιλώ τακτικά και με τους κ.κ. Τζαφάλια και Καραγκούνη (πρ. πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του μνημείου και επιβλέποντα μηχανικό, αντίστοιχα) προκειμένου να ενημερώνομαι για τα προβλήματα που προκύπτουν.
Φυσικά έχω πιέσει –και εξακολουθώ να πιέζω– τόσο τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Αρ. Μπαλτά, όσο και τους τοπικούς άρχοντες (Δήμαρχο Λαρισαίων, κ. Απ. Καλογιάννη και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, κ. Κ. Αγοραστό) με σκοπό αρχικά, όπως ανάφερα από την αρχή, «να μην διακοπούν ούτε μια μέρα οι εργασίες στο Αρχαίο Θέατρο» ή, έστω τώρα, να ξεκινήσουν εκ νέου όσο το δυνατόν συντομότερα.
Μάλιστα, πέραν των προφορικών μου παρεμβάσεων, που ήταν και είναι συχνότατες, έχω κάνει και τα ακόλουθα γραπτά διαβήματα:
1. Υπόμνημα της 19ης Οκτωβρίου του 2015 προς τον κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με θέμα «Ολοκλήρωση Εργασιών στο Α’ Αρχαίο Θέατρο της πόλης μας και Προτεραιότητα υποστήριξης της συνέχισής τους μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020».
2. Υπόμνημα της 21ης Οκτωβρίου 2015 προς τους κ.κ. Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα «Ενδιάμεση Χρηματοδότηση του Έργου Α’ Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας μεταξύ Ιανουάριου 2016 – Μαΐου 2016 (Χρηματοδότηση Γέφυρα) ενόψει της Λήξης Εισροών από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 κι εν Αναμονή της Έναρξης του ΕΣΠΑ 2014-2020».
3. Υπόμνημα της 21ης Οκτωβρίου 2015 προς τον κ. Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα «Παράταση Θητείας Επιστημονικής Επιτροπής έργου ‘Συντήρηση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας’», όπου τονίζω ότι η αδρανοποίηση της Ε.Ε. του έργου θα προκαλέσει βλάβη στον ίδιο το σχεδιασμό αποκατάστασης-ανάδειξης του μνημείου και ζητώ να υπάρξει παράταση της θητείας της Επιτροπής.
Επίσης, κατά την επίσκεψη του κ. Μπαλτά (28η Νοεμβρίου 2015) στη Λάρισα –στο πλαίσιο των εγκαινίων του Διαχρονικού Μουσείου– μερίμνησα η ίδια ώστε να λάβει γνώση και να του παραδοθεί, διά του Διευθυντή του Γραφείου του, η έκθεση ενδιάμεσης χρηματοδότησης του έργου (αριθμ. πρωτ. 1823/13-11-2015), η οποία είχε ήδη υποβληθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά –καθώς φαίνεται– είχε χαθεί στον κύκλο της γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να μην έχει φτάσει, μέχρι εκείνην την ημέρα, στον κ. Υπουργό.
Εξάλλου, τα θέματα του Αρχαίου Θεάτρου έθεσα υπόψη και του ίδιου του Πρωθυπουργού και αρχηγού της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, κατά τη συνάντησή μας (11η Δεκεμβρίου 2015) στο πλαίσιο επαφών με τους Θεσσαλούς βουλευτές.
Παράλληλα, με προφορικές παρεμβάσεις ζήτησα από τους κ.κ. Δήμαρχο Λαρισαίων και Περιφερειάρχη Θεσσαλίας να μεριμνήσουν ώστε, εφόσον το Υπουργείο Πολιτισμού δεν γρηγορεί ή δεν διαθέτει κονδύλια, να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην διακοπούν οι εργασίες στο Α’ Αρχαίο Θέατρο έως ότου ξεκινήσει το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Προς ενίσχυση αυτών των διαβημάτων απέστειλα και τις από 6ης Ιανουαρίου 2016 επιστολές (αριθμ. εξ. 22, 23) προς τους κ.κ. Καλογιάννη και Αγοραστό για το εν λόγω ζήτημα. Οι διαβεβαιώσεις που πήρα, στη φάση εκείνη, αφορούσαν την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.
Ακόμη, κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της 12ης Απριλίου 2016 και κατόπιν σχετικών ερωτήσεών μου προς τον κ. Αγοραστό, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των Θεσσαλών βουλευτών για τον στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της Περιφέρειας (2015-2019), ο κ. Περιφερειάρχης μου έκανε γνωστό ότι η πρόοδος του έργου ανήκει στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδοτείται πλέον από τα κονδύλια του νέου ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το Υπουργείο. Στην παρούσα, λοιπόν, περίοδο εργάζομαι προς την κατεύθυνση ενεργοποίησης του έργου, με νέες παρεμβάσεις στο ΥΠΠΟΑ.
Είναι, επομένως, φανερό ότι –τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δική μου δράση– έχω πιέσει και εξακολουθώ να πιέζω προς την σωστή κατεύθυνση.
***(Σημειώνεται ότι σε απόδειξη των λεγομένων μου, επισυνάπτω και όλα τα σχετικά υπομνήματα και επιστολές που έχω υποβάλει και αποστείλει από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα.)

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος : Ποιον αφορά το Συνέδριο της ΝΔ;
Επόμενο άρθρο Στο δήμαρχο η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας