Ειδήσεις

Μάξιμος : Με αξιοκρατικά κριτήρια η επιλογή Διευθυντών στα Δημόσια ΙΕΚ


«Ο τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων Διευθυντών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το εάν ο στόχος της διαδικασίας είναι η επιλογή των πλέον άξιων στις θέσεις των Διευθυντών ή η εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων». Τα παραπάνω επισημαίνει Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του προς στον υπουργό παιδείας κ. Νίκο Φίλη.
Στην ερώτηση, που υπογράφουν ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ βουλευτής Καρδίτσης κ. Κώστας Τσιάρας, ο Συντονιστής της ΟΔΕ Μορφωτικών Υποθέσεων, βουλευτής Επικρατείας κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, και οι Τομεάρχες: Αθλητισμού, βουλευτής Β΄ Αθηνών, κ. Άννα Καραμανλή, Έρευνας και Καινοτομίας, βουλευτής Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου, Πολιτισμού, βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Γκιουλέκας και βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, υπογραμμίζεται ότι:
«Με την Κ1/62088/12-4-2016 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Διά Βίου Μάθησης – Νέας Γενιάς ορίστηκαν τα κριτήρια επιλογής και μοριοδότησης για την επιλογή Διευθυντών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Ο τρόπος μοριοδότησης των υποψηφίων εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για το εάν ο στόχος της διαδικασίας είναι η επιλογή των πλέον άξιων στις θέσεις των Διευθυντών ή η εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».
Συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες βουλευτές υπογραμμίζουν ότι:
«Ο καθοριζόμενος από την παραπάνω Απόφαση τρόπος μοριοδότησης απαξιώνει τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών έναντι των επιμορφωτικών σεμιναρίων. Δίνεται μεγάλη βαρύτητα στην παρακολούθηση επιμορφωτικών σεμιναρίων συγκεκριμένων αντικειμένων και, ταυτόχρονα, προσμετρώνται αθροιστικά μόρια σε όσους έχουν παρακολουθήσει αυτά τα προγράμματα επιμόρφωσης, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο σε όσους έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στα ίδια αντικείμενα. Παραθέτουμε δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
▪ Υποψήφιος που έχει παρακολουθήσει δύο σεμινάρια στις Αρχές Εκπαίδευσης Ενηλίκων και στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Μονάδων λαμβάνει 8 μόρια, ενώ υποψήφιος που κατέχει τα δύο αντίστοιχα μεταπτυχιακά λαμβάνει 6 μόρια.
▪ Κάτοχος διδακτορικού με αντικείμενο την επαγγελματική κατάρτιση και την επιμόρφωση ενηλίκων που κατέχει και μεταπτυχιακό στη διοίκηση της εκπαίδευσης λαμβάνει λιγότερα μόρια από υποψήφιο που έχει παρακολουθήσει τρία σεμινάρια επιμόρφωσης με αντίστοιχη θεματολογία».
Επίσης αναφέρουν ότι βάση της συγκεκριμένης απόφασης:
«η διοικητική εμπειρία του Υποδιευθυντή ΙΕΚ μοριοδοτείται με 0,5 μόρια ανά έτος, ενώ η διοικητική εμπειρία Υποδιευθυντή Σχολικής Μονάδας μοριοδοτείται με 1 μόριο ανά έτος. Δηλαδή, θεωρείται περισσότερο σημαντική για την επιλογή των Διευθυντών των ΙΕΚ, η εμπειρία στην τυπική εκπαίδευση παρά στα ΙΕΚ.
Η διοικητική εμπειρία, σε θέση Διευθυντή ή Υποδιευθυντή προσμετράται λιγότερο από τη διδακτική εμπειρία, παρόλο που η επιλογή αφορά σε θέση Διευθυντή η οποία περιλαμβάνει καθαρά διοικητικά καθήκοντα».
Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό:
«Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να γίνει με αυτονόητα αξιοκρατικά μοριοδοτούμενα κριτήρια η επιλογή Διευθυντών στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και να αποκατασταθούν οι προαναφερόμενες αδικίες και αστοχίες της τρέχουσας διαδικασίας».
Την ερώτηση, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο συνυπογράφουν επίσης και οι βουλευτές Φλωρίνης κ. Ιωάννης Αντωνιάδης, Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, Ευρυτανίας κ. Κωνσταντίνος Κοντογεώργος, Άρτης κ. Γεώργιος Στύλιος, Πιερίας κ. Κωνσταντίνος Κουκοδήμος και Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας.

Προηγούμενο άρθρο Δημήτρης Σιούφας : Η ασυνέχεια, μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες αυτού του τόπου
Επόμενο άρθρο Τρένο παρέσυρε και διαμέλισε 32χρονο Λαρισαίο