Ειδήσεις

Το λεύκωμα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς παρουσιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας


Το καλαίσθητο φωτογραφικό λεύκωμα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς παρουσιάζεται την Τρίτη, 12 Απριλίου 2016, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα. Πρόκειται για μια συνολική φωτογραφική αποτύπωση της δουλειάς που έγινε για την αποκατάσταση του Καθολικού της Μονής, του Πύργου και της Τράπεζας, αλλά και της συντήρησης των τοιχογραφιών. Το φωτογραφικό υλικό κοσμεί πλέον ένα μοναδικό τόμο – λεύκωμα των εκδόσεων “Μίλητος” για τον οποίο θα μιλήσουν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Αρχαιολόγος κ. Σταυρούλα Σδρόλια και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου. Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης οι Σεβ. Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ.κ. Ιγνάτιος και Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος καθώς επίσης και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός.

Η Μονή Αγίου Παντελεήμονα της οποίας το καθολικό είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου βρίσκεται έξω από την Αγιά, σε πλάτωμα του Κισσάβου, με θέα προς το νότο.
Η αρχική φάση της μονής τοποθετείται στην τελευταία φάση του Βυζαντίου, όταν ακόμη η περιοχή του Κισσάβου ήταν γνωστή ώς Όρος των Κελλίων εξαιτίας του πλήθους των μοναστηριών και των ασκηταριών. Η Μονή γνώρισε μία μεγάλη περίοδο ακμής από τον 16ο αιώνα- που σύμφωνα με στοιχεία τοποθετείται η ολοκλήρωση του καθολικού, η κατασκευή του τέμπλου, οι πρώτες τοιχογραφίες, λίγα χρόνια αργότερα η τοιχογράφηση του παρεκκλησίου του Πύργου και η ζωγραφική της τράπεζας-μέχρι τον 19ο αιώνα. Διαλύθηκε το 1881,όπως όλες οι μονές της Αγιάς, και υπέστη πολλές φθορές εξαιτίας της εγκατάλειψης. Κατοικήθηκε εκ νέου τη δεκαετία του 1980 οπότε ανακτίσθηκε η δυτική πτέρυγα.
Αποτελεί μοναδικό μνημείο και δεν είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός του ώς «ιστορικό και αρχαιολογικό κλέισμα της Αγιάς» αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Συντηρήθηκε πρόσφατα μετά από ένταξη στο ΕΣΠΑ, με την επιστασία της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και αποκαταστάθηκε το Καθολικό, ο Πύργος , και η Τράπεζα με τις τοιχογραφίες.
Το αποτέλεσμα της εξαιρετικής δουλειάς που έγινε οδήγησε τους πατέρες της μονής στην απόφαση να εκδοθεί τόμος-λεύκωμα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον εικονογραφικό διάκοσμο του καθολικού, με κείμενα και λεζάντες.

Προηγούμενο άρθρο Αντικατάσταση του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών
Επόμενο άρθρο Άγχος, Ψυχολογία, Διατροφή: Όταν η ψυχική υγεία …περνάει από το στομάχι μας