Μάξιμος με ερώτηση στη βουλή: Διαμαρτυρίες αγροτών για εισφορές στον ΓΟΕΒ


 

  • Μπιλιετάκια από τις ΔΟΥ στους οφειλέτες!

Τις διαμαρτυρίες αγροτών για τις εισφορές τους στο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας -τις οποίες πλέον αξιώνει μέσω ΔΟΥ- «όταν δεν τους προσφέρει ανταποδοτικό έργο» φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Στην ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Εσωτερικών ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης υπογραμμίζει τα εξής:

«Αγρότες, αλλά και άλλοι κάτοχοι αγροτεμαχίων στην ευρύτερη περιοχή του Πλατυκάμπου του νομού Λάρισας δηλώνουν αγανακτισμένοι με τις  εισφορές που καλούνται να πληρώνουν υπέρ του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας. Οι διαμαρτυρίες τους εστιάζονται κυρίως στην υποχρεωτική καταβολή εισφορών από πλευράς των ιδιοκτητών αγροτεμαχίων τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν, ο ΓΟΕΒ δεν προσφέρει το ανάλογο ανταποδοτικό έργο. 

Οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων αντιδρούν στην καταβολή των εισφορών που τους επιβάλλονται από τον αρμόδιο Οργανισμό αφού δεν βλέπουν κανένα αντισταθμιστικό όφελος σε έργα ή υποδομές εδώ και χρόνια και δεν λαμβάνουν καμία ενημέρωση για την δραστηριότητά του. Επίσης, κάποιοι από τους ιδιοκτήτες γης ισχυρίζονται ότι αγνοούσαν την ύπαρξη της εισφοράς και ότι αναγκάστηκαν να την καταβάλουν όταν θέλησαν να πουλήσουν ή να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία τους, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου παλαιοί ιδιοκτήτες καλούνται να πληρώσουν τις εισφορές παρότι έχουν μεταβιβάσει την κυριότητα του αγροτεμαχίου σε τρίτους. 

Επιπλέον, περαιτέρω αναστάτωση δημιουργεί και το γεγονός ότι επειδή οι ΓΟΕΒ κατά κανόνα δεν εισπράττουν τις εισφορές, αξιώνουν πλέον μέσω των αρμοδίων ΔΟΥ τα οφειλόμενα από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους λόγω της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχουν περιέλθει εν μέσω κρίσης αδυνατούν να τις καταβάλλουν.

Από όλα τα ανωτέρω γίνεται φανερό ότι επικρατεί μεγάλη σύγχυση σχετικά με τις αρμοδιότητες των ΓΟΕΒ, την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων με τους ΤΟΕΒ,  το ρόλο και τη συμβολή τους στην παραγωγή και εν τέλει τη βιωσιμότητά τους. Στη Θεσσαλία ειδικά, σε μια κατεξοχήν αγροτική περιοχή, η διαχείριση των νερών είναι εξαιρετικά αναποτελεσματική, γιατί λείπουν τα έργα υποδομής. Λαμβάνοντας δε υπόψη και ότι τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του νερού θα απαιτούν πιο γρήγορες και ίσως οδυνηρές αποφάσεις στο μέλλον, η ανάγκη για την απαλοιφή ασαφειών και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών είναι επιτακτική».

Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  • 1. Ποιες είναι επακριβώς οι αρμοδιότητες του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας; Ποια έργα έχει εκτελέσει την τελευταία δεκαετία και ποια προγραμματίζει να προωθήσει στο άμεσο μέλλον;
  • 2. Αληθεύει ότι ο ΓΟΕΒ έχει περιπέσει σε καθεστώς «οργανισμού-σφραγίδας»; Εάν δεν υπάρχει ορατό ανταποδοτικό όφελος για τους αγρότες, πώς θα ρυθμίσετε το θέμα των οφειλών τους από εισφορές τη στιγμή μάλιστα που λόγω οικονομικής κρίσης βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο;
  • 3. Δεδομένης της σύγχυσης και της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων και στον τομέα της διαχείρισης των υδατικών πόρων, προτίθεστε να επανεξετάσετε το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των υδάτων στη σύγχρονη γεωργική παραγωγή;
Προηγούμενο άρθρο Ροντούλης Αστ.: «Αποσπάσεις εκπαιδευτικών με αναπηρία»
Επόμενο άρθρο 50χρονη έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε