Ειδήσεις

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το 2016 στην Π.Ε. Λάρισας


Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας υλοποιεί και φέτος, σε συνεργασία με τους Δήμους Αγιάς, Ελασσόνας, Κιλελέρ, Τεμπών και Τυρνάβου, το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών για το 2016 στην Π.Ε.Λάρισας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε περιοχές με έντονη παρουσία κουνουπιών και ιδιαίτερα στις περιοχές του Δέλτα Πηνειού ποταμού στα όρια των Δήμων Τεμπών και Αγιάς), και τις παρακάρλιες εκτάσεις του Δήμου Κιλελέρ.

Επίσης στο φετινό πρόγραμμα (όπως και στο περσινό) συμπεριλήφθησαν και περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τιρνάβου οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Το έργο πραγματοποιείται με την συνεργασία και συγχρηματοδότηση της Π.Ε. Λάρισας και των προαναφερόμενων Δήμων. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 148.000 ευρώ (περιλαμβανομένου ΦΠΑ), εκ των οποίων:
η Περιφέρεια συμμετέχει με 90.000 ευρώ,
ο Δήμος Αγιάς με 14.000 ευρώ,
ο Δήμος Κιλελέρ με 20.000 ευρώ,
ο Δήμος Τεμπών με 14.000 ευρώ,
ο Δήμος Τιρνάβου με 5.000 ευρώ και
ο Δήμος Ελασσόνας με 5.000 ευρώ.

Για την ανάδειξη εργολάβου στο έργο προκηρύχτηκε τον Φεβρουάριο, ανοικτός δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 148000 ευρώ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Δημόσιων Συμβάσεων. Η υλοποίηση του έργου αρχίζει από τις παραθαλάσσιες περιοχές των Δήμων Τεμπών και Αγιάς και σταδιακά θα επεκταθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους. Οι εργασίες θα διενεργούνται από συνεργεία της αναδόχου εταιρίας σε καθημερινή βάση και περιοδικά ανά περιοχή. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και αναλόγως των κλιματολογικών συνθηκών που θα επικρατούν εκείνη την περίοδο.

Οι πρώτες εργασίες περιλαμβάνουν αρχικά τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των εν δυνάμει εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών, τον προσδιορισμό των θέσεων ελέγχου (δειγματοληπτικών σταθμών), την αποτύπωση των σταθμών ελέγχου σε ψηφιακά χαρτογραφικά υπόβαθρα, την δημιουργία επιχειρησιακών χαρτών, και την επικαιροποίηση της οικολογικής χαρτογράφησης των φυσικών συστημάτων. Οι εργασίες πραγματοποιούνται από το επιστημονικό και εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρίας και βασίζονται στην εμπειρία και στα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί κατά την εκτέλεση του έργου την τελευταία δεκαετία.

Επιπλέον, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα που καταρτίζει η ανάδοχος εταιρία, το οποίο κοινοποιείται και στους συμμετέχοντες Δήμους, θα πραγματοποιούνται εργασίες που αφορούν:

– σε εβδομαδιαίους ελέγχους – δειγματοληψίες παρακολούθησης της παρουσίας προνυμφών κουνουπιών στο σύνολο των εστιών αναπαραγωγής στο φυσικό, αγροτικό και περιαστικό σύστημα.

– στην διενέργεια ψεκασμών, με χρήση προνυμφοκτόνων σκευασμάτων από εδάφους στο φυσικό, αγροτικό και περιαστικό σύστημα,

– στον έλεγχο των αστικών σημειακών εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών και απαιτούμενων εφαρμογών προνυμφοκτονίας με χρήση προνυμφοκτόνων σκευασμάτων, και

– στην διάνοιξη φυτοδιαδρόμων σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε κρίσιμα σημεία ήταν αδύνατη για να καταστεί εφικτή η διενέργεια δειγματοληψιών και ψεκασμών των προνυμφών των κουνουπιών

Εάν κριθεί απαραίτητο κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου, θα πραγματοποιηθεί και αεροψεκασμός κατόπιν σχετικής άδειας από το Υπουργείο Υγείας. Η παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου θα γίνεται από υπαλλήλους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των εμπλεκόμενων Δήμων.

Στα πλαίσια υλοποίησης του έργου προβλέπεται η διενέργεια δειγματοληψιών, η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων σε βάση δεδομένων, η παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού των προνυμφών των κουνουπιών και η πραγματοποίηση ψεκαστικών παρεμβάσεων καθώς και οι απαιτούμενες υποστηρικτικές ενέργειες για την καλή εκτέλεση του έργου με στόχο την διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Προηγούμενο άρθρο Δίκτυο φορέων κοινωνικής συνεργασίας για τη στήριξη των δικαιούχων του ΤΕΒΑ
Επόμενο άρθρο Κέλλας: Η ΝΔ, η μόνη σταθερά του πολιτικού συστήματος