Ειδήσεις

Εβδομάδα δράσεων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας


Περισσότερα από 100 παιδιά της Νίκαιας δήλωσαν συμμετοχή και παρακολουθούν τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νίκαιας με αφορμή τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας παιδικού βιβλίου. Η Βιβλιοθήκη της Νίκαιας συμμετέχει μαζί με άλλες 90 περίπου Βιβλιοθήκες απ όλη τη χώρα στο εκπαιδευτικό παιχνίδι «ΣΥΛΛΕΓΩ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ», μια δράση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος». Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει την επαφή των παιδιών με το ποιοτικό βιβλίο από την νηπιακή ακόμη ηλικία ώστε να χτίσουν αναγνωστικές συνήθειες που θα τα ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής και μετέπειτα ζωής τους.
Το πρόγραμμα υλοποιείται με πέντε ξεχωριστές δράσεις- Εργαστήρια, ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Το εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται στα Εργαστήρια, βασίζεται στην εγκεκριμένη βιβλιογραφία του δικτύου βιβλιοθηκών FutureLibrary και υλοποιείται σε συνεργασία με τις επιστήμονες εθελόντριες-εμψυχώτριες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Νίκαιας. Να σημειωθεί ότι η Βιβλιοθήκη προσκλήθηκε και συμμετείχε με εκπρόσωπό της σε ειδικό σεμινάριο που διοργανώθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για εκπαίδευση στις δράσεις που υλοποιούνται.
Οι δράσεις βασίζονται σε 5 επιλεγμένες λέξεις- κλειδιά (κλίμακα, συλλογή, υλικά, φως, μαγεία) οι οποίες έχουν αντιστοιχηθεί με ένα βιβλίο που προσφέρει διαφορετικές εμπειρίες ανάγνωσης. Το Σαββατοκύριακο υλοποιήθηκαν οι παρακάτω δράσεις:
– Στο πλαίσιο της δράσης «κλίμακα» και με βάση το βιβλίο «Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας» τα παιδιά έμαθαν πώς να τοποθετούνται μέσα στο χώρο της αφήγησης είτε ως νάνοι είτε ως γίγαντες παίζοντας με το μικρό και το μεγάλο.
-Με βάση το βιβλίο του Αλ. Κυριτσόπουλου «Πηγαινέλα στα σύννεφα» τα παιδιά προσέγγισαν την ποίηση, έφτιαξαν μια συλλογή λέξεων από τα ποιήματα του Γιώργου Σαραντάρη και εμπνεύστηκανγια να γράψουν το δικό τους ποίημα.
– Το βιβλίο «Ο κήπος του Ματίς» έδωσε στα παιδιά τα υλικά για να οργανωθεί ένα εικαστικό εργαστήρι με αφορμή τα διάσημα κολάζ του ζωγράφου.
Οι δράσεις θα συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα με το εξής πρόγραμμα:
-Την Τρίτη 5 Απριλίου στις 6 μ.μ. τα παιδιά θα γνωρίσουν την απόλαυση να διαβάζεις στο σκοτάδι με την επιλογή του βιβλίου «Νοτούρνο» οι σελίδες του οποίου αποκαλύπτουν τα μυστικά τους μόνο με τη βοήθεια φωτεινού φακού.
-Την Πέμπτη 7 Απριλίου στις 6 μ.μ. το βιβλίο «Η μικρή Σαρλότ σκηνοθέτης» θα ταξιδέψει τα παιδιά στη μαγεία του ασπρόμαυρου κινηματογράφου με αφορμή ιστορίες από την παιδική λογοτεχνία που έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη.

Προηγούμενο άρθρο Ο Ν. Παπαδόπουλος για τη συνάντηση με τον Π. Κουρουμπλή
Επόμενο άρθρο Επίσκεψη των σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων στην 1η Στρατιά