Δήλωση του Κώστα Πουλάκη


«Στη σημερινή εποχή της αγριότερης νεοφιλελεύθερης επίθεσης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη εναντίον των εργαζομένων, των νέων και των γυναικών, αλλά και των αγροτών, είναι προκλητικό το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επαναδιατυπώνει αοριστίες και ευχολόγια.

 Τίποτα νέο δεν κόμισε ο κ. Σκανδαλίδης χθες από τη Λάρισα, παρά μόνο κατάφερε για μια ακόμη φορά να αφήσει μετέωρο ένα τόσο σημαντικό για τους βαμβακοπαραγωγούς ζήτημα, όπως είναι η αποζημίωση της παραγωγής τους από τις ζημιές που της προξένησε το πράσινο σκουλήκι. Οι αγρότες δεν έμαθαν ούτε από ποιον φορέα είτε με ποιον τρόπο αλλά ούτε και πότε θα αποζημιωθούν.

Όμως, η ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης απαιτεί αύξηση των κονδυλίων του 2ου πυλώνα και όχι διαρκή συρρίκνωση των άμεσων ενισχύσεων του 1ου Πυλώνα και μεταφορά τους στο δεύτερο. Επιπλέον, είναι ηλίου φαεινότερο ότι η υποστήριξη των συλλογικών φορέων οικονομικής οργάνωσης των αγροτών ενισχύει  τη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού και διακίνησης των αγροτοδιατροφικών προϊόντων. Με μια πρωταρχική προϋπόθεση: την εκ θεμελίων ανασυγκρότηση τους σε παραγωγική κατεύθυνση και την απεμπλοκή  τους από δικομματικά και προσωπικά παιγνίδια εξουσίας σε βάρος των αγροτών. Αυτό όμως προϋποθέτει ευθεία σύγκρουση με τα μικρά και μεγάλα  συμφέροντα και το αγροτοσυνεταιριστικό κατεστημένο, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν τόλμησε αλλά συνεχίζει να υποθάλπει και να στηρίζει με κάθε τρόπο».

Τέλος, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλία της αλληλεγγύης και της οικολογίας», τόνισε ότι η δραστική αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού και ταυτόχρονα η ριζική αναδιανομή των ενισχύσεων σε όφελος των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των ελλειμματικών μεσογειακών προϊόντων, είναι μονόδρομος για την επιβίωση του αγροτικού τομέα στην χώρα.

Προηγούμενο άρθρο Ερώτηση Τσίπρα – Διώτη σε Δ. Ρέππα & τ. Μπιρμπίλη
Επόμενο άρθρο ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ