Ειδήσεις

Ο Ν. Παπαδόπουλος για τις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές οργανώσεις


Το θέμα των συνεταιριστικών οργανώσεων οι οποίες βρίσκονται υπό εκκαθάριση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υπουργό Οικονομικών και Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, έφερε με ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος την οποία συνυπογράφουν και άλλοι 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΘΕΜΑ: Ασαφές και προβληματικό τοπίο στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές οργανώσεις

Στις υπό εκκαθάριση συνεταιριστικές οργανώσεις των τελευταίων χρόνων – ακόμη και σήμερα – τώρα, προστίθενται συνεχώς και νέες, μη εξαιρουμένης και αυτής της τριτοβάθμιας ΠΑΣΕΓΕΣ, από όπου προκύπτει -εκτός των άλλων -και πρόβλημα εκπροσώπησης της χώρας στην COPA-COGEKA.
Αυτή η επιδημία των εκκαθαρίσεων έχει τεράστιες επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα, αλλά και στις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζόμενους , παραγωγούς κλπ. με συνέπεια τη μειωμένη δυνατότητα παραγωγής και τη ραγδαία υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ελληνικής υπαίθρου. Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου ο συνεταιρισμός θα μπορούσε να είναι η πρώτη «ζώνη αμύνης», αλληλεγγύης και στήριξης του μικρομεσαίου οικογενειακού αγροτικού νοικοκυριού. Η διάλυση της παραγωγικής βάσης αλλά και της οντότητας των συνεταιρισμών, καθώς και η απαξίωση της ιδέας του συνεργατισμού συνιστά πρώτου μεγέθους κοινωνικοοικονομικό πρόβλημα με διαστάσεις σκανδάλου.
Εκτός από το παραγωγικό και οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται προκύπτει και τεράστιο ηθικό ζήτημα. Οι εκκαθαρίσεις οι οποίες γίνονται δεν είναι απολύτως διαφανείς και η χρήση της αγροτικής περιουσίας έχει χάσει πλέον τον χαρακτήρα της, δηλαδή την αγροτική αξιοποίηση, χωρίς πλέον να ελέγχει κανένας το που και με ποιες διαδικασίες εκποιείται. Συνεπώς πλέον ο αγροτικός κόσμος χάνει από τις εκκαθαρίσεις αυτές. Μια κατάσταση για την οποία δεν είναι υπεύθυνοι οι αγρότες και οι εργαζόμενοι.
Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις οργανώσεις βρίσκονται όμηροι σε ένα εργασιακό αδιέξοδο, με πολλές οφειλές δεδουλευμένων καθώς και με ένα θολό και αβέβαιο μέλλον όσον αφορά στην εργασιακή τους αποκατάσταση στις νέες συνεταιριστικές ενώσεις αλλά και στην συνταξιοδοτική τους ικανότητα. Μια κατάσταση που αφορά μεγάλο αριθμό εργαζομένων, περίπου 500 πανελληνίως – ενδεικτικά στην περιοχή της Λάρισας αφορά 145 άτομα, στην περιοχή της Λέσβου 58 κ.α.- και συνυπολογίζοντας τον αυξημένο ρυθμό εκκαθαρίσεων υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τους 5000 πανελλαδικά.
Η άνω των 80 ετών ιστορία και συνεισφορά του συνεταιριστικού κινήματος στο τόπο μας με το θετικό του αποτύπωμα σήμερα, αλλά και για το παρόν και το μέλλον, αυτής της εξαιρετικής παραγωγής και ποιότητας αγαθών – τροφίμων της χώρας , απαιτεί εξηγήσεις για το «πώς φθάσαμε ως εδώ» και το τι γίνεται τώρα, αλλά και άμεσα, αύριο.

Με βάση τα ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι προτίθενται να πράξουν για την αποτύπωση του σημερινού τοπίου και την κατάσταση των συνεταιριστικών οργανώσεων;
2. Με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουν την διαδικασία με την οποία οδηγείται στην λύση της εκκαθάρισης μία συνεταιριστική ένωση;
3. Πώς θα διερευνήσουν τις ευθύνες των πρώην Διοικήσεων και πώς θα μεριμνήσουν έτσι ώστε οι άνθρωποι που φέρουν αποδεδειγμένα την ευθύνη της αποτυχίας να αποκλειστούν από τα νέα υγιή συνεταιριστικά εγχειρήματα;
4. Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποκατασταθεί πρακτικά και ηθικά το συνεταιριστικό εγχείρημα, λαμβάνοντας μέριμνα και για τους πρώην εργαζόμενους των υπό εκκαθάριση συνεταιριστικών οργανώσεων;

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Παπαδόπουλος Νικόλαος
Βαγενά Άννα
Βράντζα Παναγιώτα
Γάκης Δημήτριος
Δριτσέλη Παναγιώτα
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Λάππας Σπύρος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θέμης
Μπαλαούρας Γεράσιμος
Μπάρκας Κώστας
Μπγιάλας Χρήστος
Πάλλης Γιώργος
Παπαδόπουλος Σάκης
Παυλίδης Κώστας
Σεβαστάκης Δημήτρης
Τσόγκας Κώστας
Ψυχογιός Γιώργος

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή μικροποσότητας κάνναβης
Επόμενο άρθρο Δήλωση (της 31-3-16) της Άννας Βαγενά για την πρόταση του Γιαν Φαμπρ