Ειδήσεις

Παράκαμψη Τεμπών-Πλαταμώνα : Μόλις 90εκ.ευρω απομένουν για την ολοκλήρωση των έργων


Μόλις 90εκ.ευρώ απομένουν για τον τερματισμό των ατελείωτων έργων στο σπουδαιότερο οδικό έργο της χώρας, δηλαδή της Παράκαμψη Τεμπών και Πλαταμώνα που θα σημάνει την απρόσκοπτη οδική ένωση Αθήνας και Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το Υπουργείο Υποδομών στο ypodomes.com τα έργα είναι μεν πολύ προχωρημένα, όμως πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής του μνημονίου συναντίληψης, όπως έγινε και στους άλλους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται.
Το χρονοδιάγραμμα παρά το μικρό ποσό που απομένει για την παράδοση σε λειτουργία του έργου παραμένει “κολλημένο” στον Μάρτιο του 2017 οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει το νέο τμήμα.
Το αποτέλεσμα θα είναι η δραστική μείωση της χρονοαπόστασης καθώς με τη λειτουργία του τμήματος από τον Ευαγγελισμό μέχρι τη Σκοτίνα θα χρειάζονται 15 λεπτά από 45 λεπτά που είναι σήμερα.
Επίσης θα επηρεαστεί η συνολική χρονοαπόσταση Αθήνας-Θεσσαλονίκης που θα περιοριστεί σε περίπου 4 ώρες και 10 λεπτά, χρόνος ρεκόρ σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.
Το έργο ταλαιπωρήθηκε στο παρελθόν από προβλήματα με σημαντικότερα εκείνα των πολλών και δύσκολων απαλλοτριώσεων αλλά και των 2 εμπλοκών με τον ΟΣΕ που χρειάστηκε επιπλέον παρέμβαση του Υπουργείου για να λυθεί το θέμα με μεγάλη όμως χρονική καθυστέρηση.
Η ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το τμήμα Ευαγγελισμός-Σκοτίνα, είναι ένα σημείο συνάντησης 2 Περιφερειών, της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλία και 2 Νομών: της Πιερίας με τη Λάρισα.
Συνολικά είναι ένα τμήμα 25 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει 11χλμ σήραγγες διπλού κλάδου και 14χλμ αυτοκινητόδρομου στα ανοιχτά τμήματα.
Από τα 11χλμ σηράγγων τα 8 βρίσκονται στην παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών. Εκεί κατασκευάζονται οι Σήραγγες Τ1 με μήκος 2χλμ και Τ2. Η Σήραγγα Τ2 έχει μήκος 6χλμ και με τη λειτουργία της θα γίνει η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Μία ακόμα Σήραγγα η Τ3 κατασκευάζεται στην περιοχή του Πλαταμώνα που θα γλυτώσει τους οδηγούς από τις “φιδίσιες στροφές” που διαθέτει. Θα έχει μήκος 3χλμ διπλού κλάδου.
Το κόστος των έργων ξεπερνά το 1 δις ευρώ και αποτελεί ένα σύγχρονο όραμα για τη χώρα καθώς το συγκεκριμένο τμήμα έχει γίνει αιτία για πολλά θανατηφόρα ατυχήματα με βαριές ανθρώπινες απώλειες.

ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Έκτακτη συνεδρίαση της ΠΕΔ παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών
Επόμενο άρθρο Σε ποιους Δήμους της Θεσσαλίας λειτουργούν ή θα λειτουργήσουν Κέντρα Φιλοξενίας