Ειδήσεις

Ο Κ. Κολλάτος για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλία Αιγάνης


Είναι αλήθεια ότι μετά τις έντονες βροχοπτώσεις του τριημέρου της Αποκριάς δημιουργήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην παραλία Αιγάνης του Δ. Τεμπών.
Είναι ένα φαινόμενο που ταλανίζει την συγκεκριμένη περιοχή εδώ και δεκαετίες και προήλθε από την άναρχη δόμηση, την παράνομη επιχωμάτωση (μπάζωμα) την επιπολαιότητα κάποιων να υπερυψώσουν τα οικόπεδα τους εις βάρος άλλων με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε σε κατάσταση εγκλωβισμού των υδάτων σε μία κλειστή λεκάνη όπου δεν υπάρχει δυνατότητα απορροής λόγω της υψομετρικής διαφοράς με τα παρακείμενα ρέματα (Παλιοποτάμου, Παπαπουλίου) που λειτουργούν ως ρέματα εκτόνωσης των πλημμυρικών φαινομένων.
Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται όταν υπάρχει έντονη θαλασσοταραχή και δεν μπορούν να ανοιχθούν τα στόμια των ποταμών γιατί εισέρχεται η θάλασσα στη στεριά με αποτέλεσμα να διογκώνεται το πρόβλημα.
Σαν Δημοτική αρχή με την έναρξη της θητείας μας προσπαθήσαμε με δύο απορροφητικά κανάλια και τρία φρεάτια αποστράγγισης να αποσυμφορήσουμε την κατάσταση αλλά οι παρεμβάσεις αυτές δεν στάθηκαν ικανές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονης και παρατεταμένης βροχόπτωσης.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την ανακούφιση αυτών των ανθρώπων που επέλεξαν τον Δήμο μας για ολιγοήμερη ή μόνιμη διαμονή απαιτούνται κονδύλια ύψους εκατομμυρίων ευρώ και η χρηματοδότηση τους μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από το ΕΣΠΑ.
Αλλά βασική προϋπόθεση ένταξης σε χρηματοδοτικό άξονα του ΕΣΠΑ είναι η λύση του οικιστικού ζητήματος για το οποίο η Δημοτική αρχή καταβάλλει εδώ και (5) πέντε χρόνια μεγάλη προσπάθεια. Ωστόσο υπάρχουν βάσιμες ελπίδες με την έγκρισή της ΣΜΠΕ να ανοίξει ο δρόμος επίλυσής του.
Παρεμπιπτόντως η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) ΔΕΝ ψηφίστηκε από την αντιπολίτευση λόγω αποχώρησης της από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Τώρα όσον αφορά την προσπάθεια εντυπωσιασμού που καταβάλλει για ακόμη μία φορά κλιμάκιο της αντιπολίτευσης που επισκέφτηκε την πληγείσα περιοχή φωτογραφήθηκε χαμογελώντας και αποχώρησε. Είναι ανάξιο σχολιασμού.
Εξάλλου για να μπορέσει να αρθρώσει μία δόκιμη πρόταση πρέπει να γνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ή τουλάχιστον να καταβάλλει προσπάθειες κατανόησης της.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Υπερβολικές οι απαιτήσεις από τους μαθητές
Επόμενο άρθρο 55 παραβάσεις υγειονομικού χαρακτήρα και 127 τροχονομικές σε όλη τη Θεσσαλία - 23 συλλήψεις