Ειδήσεις

Απάντηση Αποστόλου σε Κέλλα για πληρωμή ΕΦΚ στους αγρότες


Απάντηση στην ερώτηση βουλευτών της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα τις πληρωμές της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο των αγροτών, για τα έτη 2014, 2015, έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο αρμόδιος Υπουργός ενημέρωσε τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες ενέργειες για να υπάρξει πρώτα συμψηφισμός των ποσών, με κάθε είδους οφειλές και εν συνεχεία θα προχωρήσουν στις πληρωμές των δικαιούχων.
«Για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αποδεικνύει την ασυνέπεια λόγων και έργων. Άλλα υπόσχονταν στους αγρότες και άλλα πράττουν. Το “κλείσιμο” του ματιού που τους έκαναν, προκειμένου να λήξουν τις κινητοποιήσεις τους και μετά να τους στείλουν τη… λυπητερή, είναι το αποκορύφωμα του λαϊκισμού. Για άλλη μια φορά ο Υπουργός αποφεύγει να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα πληρωμών και τις… μεταθέτει για το απώτερο μέλλον», ήταν ο σχολιασμός του Λαρισαίου πολιτικού στην απάντηση του κ. Αποστόλου.
Αναλυτικά η απάντηση του Υπουργού:
Η με αρ.121/2015 γνωμοδότηση του Ν. Σ. Κ σχετικά με την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου κινητήρων για χρήση στη γεωργία για τα έτη 2014, 2015 έγινε αποδεκτή από την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στις 21/1/2016.
Κατόπιν των ανωτέρω, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαιτούμενες ενέργειες για τον καθορισμό της διαδικασίας συμψηφισμού των ποσών επιστροφής ΕΦΚ στους δικαιούχους αγρότες με ασφαλιστικές εισφορές και με οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, προκειμένου για την καταβολή της δεύτερης δόσης του έτους 2014, καθώς και για την έκδοση ΚΥΑ αναφορικά με την επιστροφή για το 2015.
Η Δ/ νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, έχει πραγματοποιήσει δύο πληρωμές ύψους 72.476.377,87 ευρώ για επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου σε αγρότες – κτηνοτρόφους (βάσει ΟΣΔΕ 2013) ενώ για το ίδιο έτος εκκρεμούν 32.882.639,40 ευρώ σε 239.868 δικαιούχους. Η ημερομηνία πληρωμής αυτών των εκκρεμοτήτων δεν είναι γνωστή καθώς εκκρεμούν οδηγίες από τη Φορολογική Διοίκηση αναφορικά με το συμψηφισμό ή όχι της επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου με τυχόν οφειλές.
Όσον αφορά στα ερωτήματα σχετικά με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ των ετών 2014 και 2015 η ανωτέρω Δ/ νση δεν είναι σε θέση να γνωρίζει καθώς δεν έχουν προσδιοριστεί οι δείκτες μηχανικής καλλιέργειας ανά είδος, αλλά ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει αποστείλει τα αντίστοιχα αρχεία δικαιούχων για τα έτη αυτά.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος : Η Παιδεία χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις
Επόμενο άρθρο Σύλληψη 43χρονου για σωματικές βλάβες και όπλα