Ειδήσεις

Μάξιμος : Η Εκκλησία διέσωσε την εθνική συνείδηση σε σκοτεινούς αιώνες


«Η Ορθόδοξη Εκκλησία διέσωσε την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, ιδιαίτερα στους σκοτεινούς αιώνες της τουρκοκρατίας, αλλά και στις λατινοκρατούμενες περιοχές. Την ιστορική αυτή αλήθεια για τον ρόλο της Εκκλησίας, ως κιβωτού σωτηρίας του έθνους, δεν δύναται κανείς να τη διαγράψει ή να την υποτιμήσει. Το γένος έμεινε ζωντανό χάρις στην πίστη του, και έφθασε στην μεγάλη παλιγγενεσία «για του Χριστού την πίστη την Αγία και της πατρίδος την ελευθερία», όπως μαρτυρά η δράση του Πατροκοσμά και οι διηγήσεις των αγωνιστών του 1821. Κανείς, επίσης,δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον πολυεπίπεδο ρόλο της Εκκλησίας μας και στη σημερινή εποχή της λεγόμενηςπαγκοσμιοποίησης, όπου με πολλαπλούς τρόπους, μεταφέρεται η φλόγα της εθνικής μας συνείδησης».
Τα παραπάνω δήλωσε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του τόμου των πρακτικών του Γ´ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ορθόδοξη Εκκλησία και διαφύλαξη της Εθνικής Ταυτότητος. Νεομάρτυρες – Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός – Επαναστατικά Κινήματα», στην οποία και παραβρέθηκε.Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συνοδικού Μεγάρου της Εκκλησίας της Ελλάδος,ενώ ο τόμος κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι»
Σημειώνεται ότι «με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητος υλοποιεί κάθε χρόνο, από το 2012, την διοργάνωση 10 Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων για τη μελέτη της Τουρκοκρατίας και της Επαναστάσεως του 1821.Στόχος είναι, το 2021 που θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, να υπάρχουν σε τόμους τα πρακτικά και των 10 αυτών Επιστημονικών Συνεδρίων, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε, να γνωρίσουμε ψύχραιμα, να ερμηνεύσουμε και να αποκαλύψουμε τον πραγματικό χαρακτήρα προσώπων και γεγονότων εκείνης της εποχής, μιας εποχής που έχει πέσει κατά καιρούς θύμα μονομερών και μη τεκμηριωμένων θεωρήσεων».
Στην εκδήλωση μίλησαν ο μητροπολίτης Άρτης κ. Ιγνατιος, ο καθηγητής της Θεολογικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Κορναράκης, ο δρ Κοινωνιολογίας της Ιστορίας και μέλος του Δ.Σ. του «Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών 1821» κ. Δημήτριος Σταθακόπουλος και ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνατιος. Παραβρέθηκαν πολλοί ιεράρχες ο ακαδημαϊκός κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, και πολλοί φιλίστορες.

*Στη φωτογραφία ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τους μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιο και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο.

Προηγούμενο άρθρο Γιορτάζονται οι Απόκριες σε 35 κοινότητες του Δήμου Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Σε έργα της ΔΕΥΑΛ σε Αγ. Σαράντα, Χαραυγή και Κουλούρι ο Απ. Καλογιάννης