Ειδήσεις

Δήλωση Βαγενά κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων


Την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2016, και στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με αντικείμενο εργασιών την ανταλλαγή απόψεων με μορφωτικούς ακολούθους των χωρών-μελών της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και μέλος της Επιτροπής, κ. Άννα Βαγενά, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου αυτή τη συνάντηση με εκπροσώπους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Νικ. Φίλης, στην μη εξάπλωση της ενδο-σχολικής βίας στα σχολεία μας, και ότι αυτό οφείλεται στην προληπτική πολιτική των εκπαιδευτικών.
Θα ήθελα να προσθέσω ότι οφείλεται και στη δομή της ελληνικής οικογένειας. Η ελληνική οικογένεια έχει μια φιλοσοφία που εδράζεται στην παλιά μορφή της μεσογειακής οικογένειας (που απαντά ακόμα και σήμερα σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία), δηλαδή στην ύπαρξη μιας οικογενειακής εστίας με διευρυμένο πυρήνα, όπου συμμετέχουν η γιαγιά, ο παππούς, οι γονείς, οι θείοι-θείες, τα ξαδέλφια και τα αδέλφια.
Αυτή τη δομή, που δοκιμάζεται στις ημέρες μας, πιστεύω ότι πάση θυσία πρέπει να τη διατηρήσουμε. Γιατί οι αξίες και οι αρχές που ένα παιδί παίρνει από την οικογένεια του, είναι αναντικατάστατες και κανένα τεχνοκρατικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να τις αναπληρώσει.
Πιστεύω, λοιπόν, ότι και το ίδιο το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να προφυλάξει αυτές τις αρχές της ελληνικής οικογένειας, χωρίς να στερείται σε πρόοδο ή καινοτομία. Διότι, η χρυσή τομή βρίσκεται στη συμφιλίωση των αρχών και αξιών της παράδοσης με τα νέα δεδομένα στην εκπαίδευση. Ούτε να γκρεμίσουμε τις γέφυρες με το παρελθόν άκριτα και ισοπεδωτικά, αλλά ούτε και να προσκολληθούμε με τυφλή εμμονή σ’ αυτό».

Προηγούμενο άρθρο Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας : Αντίσταση και Αντεπίθεση
Επόμενο άρθρο Ερώτηση Κέλλα για πληρωμές τευτλοπαραγωγών