Ειδήσεις

Έρχονται 2.000 πρόσφυγες στη Θεσσαλία – Μέχρι την Κυριακή 13/3 θα πρέπει να έχουν ετοιμαστεί 4 καταυλισμοί


Μπορεί σύμφωνα με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων στην χώρα μας να προσεγγίζει ήδη τις 50.000, ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι μετανάστες στην Ελλάδα φτάνουν τους 33.320. Την ίδια ώρα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπολογίζει σε 100.000 τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν από την Τουρκία στην χώρα μας μόνο τον Μάρτιο, ενώ ο αρμόδιος υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προειδοποίησε ότι θα πρέπει να ετοιμαστούμε για «μεγάλο νούμερο».
Το συντονιστικό όργανο διαχείρισης της κρίσης έδωσε την Κυριακή στη δημοσιότητα μια σειρά από πίνακες με τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που βρίσκονται ανά την Ελλάδα, ενώ γνωστοποίησε πως από την Δευτέρα έως και την Κυριακή 13 Μαρτίου, θα είναι έτοιμα 14 νέα hotspots, ενώ ένα ακόμη hotspot, στο Λιτόχωρο, εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μετά τις 15 Μαρτίου.
Η χωρητικότητα των νέων δομών θα είναι 17.400 άνθρωποι. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι, με τις σημερινές δομές, εξυπηρετούνται μόνο οι μισοί μετανάστες και πρόσφυγες από τους 33.320 παραμένοντες.
Από τους 33.320 πρόσφυγες οι 6.211 βρίσκονται στα νησιά με περισσότερους στη Λέσβο (3.550), στη Χίο (1.422) και στη Σάμο (489) ενώ στη ηπειρωτική χώρα φιλοξενούνται 27.109 άτομα με τους περισσότερους να κατανέμονται: 8.000 στην Ειδομένη, 3.400 στο Χέρσο. 2.200 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά, 3.570 συνολικά στο Ελληνικό, 2.136 στα Διαβατά, 2.797 στη νέα Καβάλα στο Πολύκαστρο, 1.050 στην ΠΑΘΕ Πολύκαστρο – PLAZA και 1.423 στο Σχιστό.
Την Κυριακή εισήλθαν στην ΠΓΔΜ από την Ειδομένη μόνο 239 άτομα και έφθασαν στη Λέσβο και τη Χίο 770 πρόσφυγες και μετανάστες.
Ακόμη, ετοιμάζονται νέοι χώροι φιλοξενίας προσφύγων, συνολικής χωρητικότητας 17.400 ατόμων, οι οποίοι ενδέχεται να είναι έτοιμοι και εντός της εβδομάδας.
Συγκεκριμένα θα δημιουργηθούν σε:
Μαλακάσα -Χωρητικότητα 4.000 ατόμων
Αφίδνες -Χωρητικότητα 3.000 ατόμων
Αγιος Ανδρέας -Χωρητικότητα 500 ατόμων
Ελαιώνας (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 700 ατόμων
Οι υπόλοιποι 11 θα κατασκευαστούν στις εξής περιοχές:
Δράμα -Χωρητικότητας 800 ατόμων
Θερμοπύλες (νέος καταυλισμός) -Χωρητικότητας 400 ατόμων
Ηπειρος (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
Θεσσαλία (4 καταυλισμοί σε διαφορετικά σημεία) -Χωρητικότητας 2.000 ατόμων
Λιτόχωρο (θα είναι έτοιμο μετά τις 15/3) -Χωρητικότητας 4.000 ατόμων
Ακόμη η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα ετοιμάσει δομές για 20.000 ακόμη πρόσφυγες και μετανάστες.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, με τις σημερινές δομές, εξυπηρετούνται μόνο οι μισοί (16.530) μετανάστες και πρόσφυγες από τους 33.320 παραμένοντες.

Συντονιστικό όργανο δημιουργήθηκε στη Θεσσαλία
Τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου στη Θεσσαλία για την αντιμετώπιση-διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού αποφάσισε, λοιπόν, η έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με τους δημάρχους της Περιφέρειας. Στο συντονιστικό θα συμμετέχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι τέσσερις μεγάλοι Δήμοι (Βόλου, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων), η ΠΕΔ, και το οποίο θα διευρυνθεί με τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ και των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ.
Για άλλη μια φορά οι φορείς κάλεσαν όσους επιθυμούν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και αγαθά για την ανακούφιση των προσφύγων, που διέρχονται από την περιοχή, να τα πηγαίνουν στις δομές των Δήμων έτσι ώστε να γίνεται ολοκληρωμένη διαχείριση. Οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη από συγκεκριμένα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ οι διατροφικές και ενδυματολογικές τους συνήθειές διαφέρουν πολύ από τις συνηθισμένες.
Ο κ. Κ. Αγοραστός στην τοποθέτησή του ενημέρωσε τους δημάρχους για τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα με τους αρμόδιους υπουργούς τις τελευταίες ημέρες και τα αποτελέσματα τους. Όπως ανέφερε πρώτο θετικό στοιχείο είναι ότι επιτέλους η κυβέρνηση συγκρότησε ομάδα διαχείρισης για το προσφυγικό με επικεφαλή τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα. Παράλληλα η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να λύσει τα ζητήματα νομιμότητας που προέκυψαν τις όλο αυτό το διάστημα με τις δαπάνες της Αυτοδιοίκησης για τη αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης εξαγγέλθηκαν προσλήψεις στους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως και επιπλέον πόροι για την διαχείριση του προσφυγικού. Κάτι για το όποιο όμως οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας περιμένουν να το δουν στην πράξη και εμφανίστηκαν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στους χώρους, που θα δημιουργηθούν για την μεσοπρόθεσμη παραμονή των προσφύγων, τις όποιες παρεμβάσεις υποδομών χρειαστούν θα τις πραγματοποιήσει ο στρατός με απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Επιπρόσθετα ο κ. Αγοραστός ζήτησε την καταγραφή όλων των εθελοντικών οργανώσεων και των ΜΚΟ έτσι ώστε να γνωρίζουμε ποιός δραστηριοποιείται που και τι κάνει, ενώ ενημέρωσε ότι ζήτησε και από το αρμόδιο Υπουργείο τον πλήρη έλεγχο των κονδυλίων που μέχρι σήμερα έχουν πάρει οι ΜΚΟ και πως τα έχουν αξιοποιήσει.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης: «Η τοπική Αυτοδιοίκηση έχει δείξει όλες αυτές τις μέρες το ανθρώπινο πρόσωπό της. Η Θεσσαλία έγινε μια γροθιά και αντιμετωπίσαμε από κοινού την ολιγοήμερη παραμονή των προσφύγων χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα. Κάναμε το καλύτερο δυνατό και χωρίς να έχουμε ενημέρωση από το κεντρικό κράτος, κινηθήκαμε άμεσα περιθάλποντας μάλιστα και βαριά ασθενείς χωρίς να έχουμε αντιμετωπίσει ξανά τέτοιες συνθήκες. Πρέπει όμως να έχουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό και συντονισμό έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα γεγονότα και να μην μας. Ανησυχούμε αλλά δε φοβόμαστε. Χρειάζεται ψυχραιμία και συνέργεια για να διαχειριστούμε μια πολύ δύσκολη και σύνθετη κατάσταση. Η σύνοδος κορυφής της Δευτέρα στις Βρυξέλλες θα καθορίσει πολλά για την μετέπειτα πορεία. Η εικόνα της χώρας σίγουρα δεν είναι καλή στο εξωτερικό, όμως εμείς σαν Αυτοδιοίκηση είμαστε εδώ υπερκομματικά πατριώτες να αλλάξουμε αυτή την εικόνα κάνοντας το καλύτερο δυνατό», σημείωσε ο Κώστας Αγοραστός.
Όπως έγινε γνωστό, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη με τους Δήμους και τη συμμετοχή της Εκκλησίας, της 5ης ΥΠΕ, των ΜΚΟ και των εθελοντικών οργανώσεων έτσι ώστε να διευρυνθεί το συντονιστικό όργανο κι να καταγραφούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος : Οι δηλώσεις Φίλη υπονομεύουν τη διεθνοποίηση της Γενοκτονίας
Επόμενο άρθρο Ολοκληρώθηκαν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις με τίτλο Μια Μικρή Ελλάδα στην Αθήνα